Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Λαός, ΠΑΣΟΚ στην τρικυμία!
Λαός, ΠΑΣΟΚ στην τρικυμία! Εκτύπωση E-mail
24.09.07
  Στο ΠΑΣΟΚ ισχύει η αρχή «ποτέ μη λες ποτέ», αφού από τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη το '74 μέχρι σήμερα κανένας φίλος του δεν έπαψε να εκπλήσσεται. Ποιος, ας πούμε, θα σκεφτόταν στη δεκαετία του '80 ότι διάδοχος του Ανδρέα θα ήταν ο Κ. Σημίτης;

Και ποιος μπορούσε να προβλέψει ότι λίγο μετά το Ειδικό Δικαστήριο το ΠΑΣΟΚ θα επέστρεφε στην εξουσία;   Από κρίσεις κι ανατροπές άλλο τίποτα. Κι αν ο φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του δεν είχε βεβηλωθεί από τη χούντα, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα από τα «πράσινα» σύμβολα.  

*Ιούνιος του 1975.

 Η πρώτη κρίση ξεσπά δέκα μήνες μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ - και εννέα μετά την πρώτη εκλογική κάθοδο, τον Οκτώβριο του '74, όπου αποσπά 13,5%.  Οι πρώτοι που αντιδρούν στο άκρως αρχηγικό μοντέλο οι αντιστασιακοί της «Δημοκρατικής Αμυνας» που έχουν συνυπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Διαγράφονται για «συνεργασία με τον εχθρό».

 Μεταξύ των τότε «εχθρών» οι Σ. Καράγιωργας, Ν. Κωνσταντόπουλος, Π. Ευθυμίου, Λ. Βάσσης, Β. Φίλιας, Στ. Νέστωρ, Α. Στάγγος και Ι. Τούντας.  Από τη «Δημ. Αμυνα» προερχόμενος και ο Κ. Σημίτης (αν και είχε μεταπηδήσει στο ΠΑΚ πριν από την πτώση της χούντας) διαφωνεί με τις διαγραφές, αλλά παραμένει στο ΠΑΣΟΚ.

 Και περιμένει.

 *Λίγο αργότερα, στις αρχές του 1976, ξεσπά κρίση στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και διαγράφονται δεκάδες στελέχη της φοιτητικής ΠΑΣΠ ως «φράξια εγκάθετων και τροτσκιστών-εισοδιστών».  

«Αυτά που είπες με θίγουν και θέλω τον λόγο επί προσωπικού», απαίτησε η Βάσω από τον Ανδρέα στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής (Νοέμβριος του '95) με το σημείωμα-θρύλο. «Ομάδα τεσσάρων» εναντίον ιδρυτή! Ετσι κι αλλιώς, στα πρώτα εφτά χρόνια της ζωής του το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το πρώτο «κανονικό» συνέδριο του κόμματος έγινε το 1984 -δέκα χρόνια από την ίδρυσή του και ενώ βρισκόταν ήδη στην κυβέρνηση. 

*Περίοδος 1989-1991.

 Οι ραγδαίες εξελίξεις (σκάνδαλο Κοσκωτά, εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ) σε συνδυασμό με την εγχείρηση του Ανδρέα στο Χέρφιλντ, προκαλούν τις πρώτες σοβαρές συζητήσεις διαδοχής στο παρασκήνιο. Στο προσκήνιο, αντίθετα, έρχεται ο ρόλος του γραμματέα ο οποίος, εκ των πραγμάτων, αποκτά πια άλλη σημασία. 

  *Η Κεντρική Επιτροπή που θα τον εκλέξει συνέρχεται στο ξενοδοχείο «Πεντελικό» (Νοέμβριος 1990) και απέναντι στον Ανδρέα που επιλέγει τον Α. Τσοχατζόπουλο συνασπίζονται κορυφαία στελέχη (Κ. Σημίτης, Θ. Πάγκαλος, Π. Αυγερινός, Μελίνα Μερκούρη), οι οποίοι προωθούν αρχικά τον Κ. Λαλιώτη και, όταν αυτός αναδιπλώνεται, τον Π. Αυγερινό. 

 Ο πόλεμος χαρακωμάτων λήγει όταν ο Γ. Γεννηματάς και η ομάδα του οδηγούνται, στο πλευρό του Ανδρέα.

 *Στην πολυτάραχη αυτή διετία 1989-1991 «κατέβηκαν από το τρένο» τρεις βουλευτές (Α. Τρίτσης, Γ.-Α. Μαγκάκης, Ρούλα Κακλαμανάκη) και ξανανέβηκε ένας (ο Γερ. Αρσένης, ο οποίος είχε αποχωρήσει το '85). 

 *Η διετία του «Ωνασείου». Η είσοδος του Ανδρέα στο νοσοκομείο δρομολογεί τη διαδοχή. Σε πρώτη φάση, στην πρωθυπουργία.  Στη δραματική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (Ιανουάριος '96) αναμετρώνται οι Κ. Σημίτης, Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Αρσένης.

 Ο τρίτος βγαίνει νωρίς από το παιχνίδι και μένουν ως μονομάχοι οι άλλοι δύο. Την κερδίζει ο Κ. Σημίτης με την απροσδόκητη (σε πολλούς) βοήθεια του Κ. Λαλιώτη.  Η προεργασία, άλλωστε, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, εν ζωή, όταν οι κορυφαίοι Κ. Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος και Π. Αυγερινός συνέστησαν την περιβόητη «ομάδα των τεσσάρων»:  

*Τον Ιούλιο του 1996 αρχίζει στο συνέδριο η μάχη για τη προεδρία με διχασμένους στελέχη κι οπαδούς του ΠΑΣΟΚ: «Εκσυγχρονιστές» υπό τον Κ. Σημίτη και «προεδρικούς» υπό τον Α. Τσοχατζόπουλο. Ο Κ. Λαλιώτης προτείνει «δυαδική εξουσία» με Σημίτη πρωθυπουργό και Ακη πρόεδρο, για να εισπράξει τη θέση του Κ. Σημίτη υπέρ μιας «καθαρής λύσης».

 Απροσδόκητος σύμμαχός του; Ο Γ. Παπανδρέου  Ποιος μένει δίπλα στον Ακη; Ο Ευ. Βενιζέλος.

 *Ο Κ. Σημίτης εκλέγεται πρόεδρος και μία νέα εποχή ξεκινάει για το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς τον Δ. Τσοβόλα ο οποίος είχε προλάβει, δέκα μήνες νωρίτερα, να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για «δεξιά στροφή» και να αποχωρήσει (Οκτώβριος '95) για να ξεκινήσει την περιπέτεια του ΔΗΚΚΙ. 

 *Σεπτέμβριος 2007. Η εκλογική καθίζηση στο 38,1% έφερε τα δικά της διλήμματα και στοιχήματα. Εχουν προηγηθεί «δημοψηφισματική» ανάδειξη του Γιώργου στην αρχηγία, και οι ήττες του 2004, των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. 

 *Η μάχη για την «επόμενη ημέρα» βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη λέξη «διάσπαση» να πλανάται και πάλι πάνω από τη Χαρ. Τρικούπη.  Θα επαληθευθούν οι Κασσάνδρες ή θα δικαιωθούν όσοι παρομοιάζουν το ΠΑΣΟΚ με εφτάψυχη γάτα;     

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=541&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote