Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Ξηλώνεται» ταχύτατα το σύστημα Μπερλουσκόνι
«Ξηλώνεται» ταχύτατα το σύστημα Μπερλουσκόνι Εκτύπωση E-mail
16.07.10

Στη δίνη απανωτών σκανδάλων στροβιλίζεται αυτές τις ώρες η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία στην Ιταλία. Η ανακάλυψη από τις δικαστικές αρχές της Ρώμης ενός νέου μυστικού και πολυπλόκαμου δικτύου, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματικοί και δικαστικοί παράγοντες με στόχο τον επηρεασμό της δημόσιας ζωής της χώρας, συγκλονίζει από χθες το ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό.

Εμπλέκει δε στο σύστημα της διαφθοράς και άλλους στενούς συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ?του «βασιλιά» που κινδυνεύει πλέον να μείνει «γυμνός». Μία μέρα μάλιστα πριν την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει από τη Γερουσία ο Μπερλουσκόνι για το πακέτο λιτότητας.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η μυστική οργάνωση κινήθηκε στο πλάι της κυβέρνησης, επιχειρώντας να επηρεάσει και να κατευθύνει προς συγκεκριμένα συμφέροντα την ανάθεση και διαχείριση μεγάλων δημόσιων έργων, έχοντας διεισδύσει ακόμη και στους κόλπους της Δικαιοσύνης, με προφανή στόχο την απαλλαγή του Καβαλιέρε από τις δικαστικές διώξεις που τον αφορούν.

 

Αναλογίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση αυτή εμφανίζει σαφείς αναλογίες με την παράνομη Μασονική Στοά Ρ2, την οποία είχε ιδρύσει τη δεκαετία του ΄70 ο Λίτσιο Τζέλι, με στόχο την υπονόμευση της συνταγματικής νομιμότητας . Οπως υπογραμμίζουν μάλιστα οι δικαστές στη Ρώμη, χρησιμοποίησε ουσιαστικά τα ίδια μέσα με την Ρ2 και δεν δίστασε να αξιοποιήσει τις διασυνδέσεις της ακόμη και με κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε περιοχές όπου η Μαφία κυριαρχεί, για την εκλογή δικών της πολιτικών και τοπικών αρχόντων.

Το νέο αυτό σκάνδαλο συνιστά έναν ακόμη δυναμίτη στα ίδια τα θεμέλια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, αφού οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της μυστικής οργάνωσης είναι ταυτόχρονα και ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Λαός της Ελευθερίας. Πρόκειται για τους βουλευτές Ντένις Βερντίνι και Μαρτσέλο ντελ Ούτρι (που καταδικάστηκε πρόσφατα για άλλη υπόθεση), αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών Βιτντσέντζο Κοζεντίνο, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί εδώ και καιρό ένταλμα συλλήψεως με την κατηγορία της συνεργασίας με την Καμόρα, όπως αποκαλείται η μαφία στη Νάπολη.

Οπως επισημαίνει σε χθεσινό της σχόλιο η εφημερίδα Corriere della Sera, η υπόθεση αυτή εγκαινιάζει μία νέα κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και είναι ανάλογη με αυτή των «Καθαρών Χεριών», η οποία συγκλόνισε την Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του '90 και άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα απανωτά σκάνδαλα, τα οποία κόστισαν μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς την παραίτηση δύο υπουργών, μετατρέπονται πλέον σε εφιάλτη για τον Καβαλιέρε και πυροδοτούν μία πρωτοφανή σύγκρουση στους ίδιους τους κόλπους της κυβέρνησής του.

 

Επιβέβαιωση
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου της Βουλής Τζ. Φίνι να υποστηρίξει δημόσια το αίτημα της αντιπολίτευσης για την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Πιστοποιώντας την κάθετη ρήξη με τον Μπερλουσκόνι, ο Φίνι (έχοντας πάντοτε στο στόχαστρό του τη διαδοχή του Καβαλιέρε) μίλησε για «τεράστιο ηθικό» πρόβλημα που συγκλονίζει το κόμμα της εξουσίας, επισημαίνοντας ότι τα νέα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη χώρα προετοιμάζουν την κατάρρευση μίας κυβέρνησης αιχμάλωτης στους μηχανισμούς της διαφθοράς και της σήψης.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5406&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote