Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας ο Γ. Παπανδρέου
Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας ο Γ. Παπανδρέου Εκτύπωση E-mail
16.07.10

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε απόψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον Πόρο, μιλώντας στο κλείσιμο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Είμαι, τόνισε, πολύ πιο αισιόδοξος και σίγουρος ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη, πιο χαρούμενη και οι πολίτες της θα είναι πιο ευτυχισμένοι.

Σε εννέα μήνες που πέρασαν, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Και να αποφύγουμε την πτώχευση, αλλά και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια άξια χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην ελληνική της διάσταση, καθώς και στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του. Αν αφήναμε να εξελιχθεί η κρίση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σήμερα θα μας είχε οδηγήσει στην χρεοκοπία και σε ένα βαθύ και μακροχρόνιο μαρασμό. Ήταν, όπως είπε, η μεγαλύτερη κρίση της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως ανέφερε, τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική κρίση είχαν ορισμένα κοινά συμπτώματα, τα οποία εκδηλώθηκαν με κρίση στις κατεστημένες νοοτροπίες, στις αντιλήψεις και πρακτικές, ενίσχυσαν τη διαφθορά και την ατιμωρησία και ανέχθηκαν την κοινωνική και οικονομική αδικία. Επικράτησε, όπως είπε, ο νόμος του ισχυρού και όχι η ισχύς του νόμου.

Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, μας έφεραν στα πρόθυρα της φτώχιας, ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια μια συντηρητικής διακυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, επένδυσε στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και μικροκομματικές επιλογές, οι οποίες βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα της χώρας.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι γνωρίζαμε πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και αδικίες. Και υποσχεθήκαμε και υποσχόμαστε και σήμερα να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αλλά, αυτό που συναντήσαμε, υπογράμμισε, δεν είχε προηγούμενο. Η χώρα ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και της κατάρρευσης και η αξιοπιστία της ήταν ανύπαρκτη. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, δεν διστάσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και δώσαμε τις μάχες παντού για να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα άξια, μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει τα λάθη της. Και αυτό, όπως είπε, το πετύχαμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι με τη λήψη αυτού του δανείου η χώρα έχει σύμμαχο το χρόνο για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και να κάνει όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Πάνω από όλα, πρόσθεσε, για να έχει η Ελλάδα την αυτονομία της και να μη στηρίζεται σε δάνειες δυνάμεις. Και αυτό, πρόσθεσε, το αποδείξαμε όλοι μαζί, αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε και στα δύσκολα. Ωστόσο, όπως είπε, τα προβλήματα δεν λύθηκαν όλα και ότι αυτό που έγινε είναι μια καλή αρχή. Και πρόσθεσε, πως τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, η οποία δεν θα γνωρίσει στο μέλλον παρόμοια κρίση.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η αλλαγή προτύπου της χώρας, το οποίο θα συνδέει τη λέξη αξία με τη λέξη Ελλάδα, η οποία δεν θα σημαίνει διαφθορά, αλλά πλήρη διαφάνεια.

Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε και από το βήμα του Συμποσίου της Σύμης την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, τονίζοντας ότι αυτή εκφράζει την κοινή βούληση να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να γίνουν πραγματικότητα οι αλλαγές που χρειάζονται, να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας τα φαινόμενα παρακμής, τα οποία ζήσαμε πρόσφατα.

Στο κλείσιμο των εργασιών μίλησε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση που βιώνει. Όπως τόνισε η Ελλάδα δείχνει με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσει την κρίση να πάει χαμένη και θα την κάνει ευκαιρία.

Ανέφερε, επίσης, ότι και ο ίδιος εάν του ζητούσαν να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρότεινε ακριβώς τα ίδια και θα ξεκινούσε από τα θέματα της δημοκρατίας. Μεγάλη έμφαση έδωσε ο κ. Στίγκλιτς στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προσπάθεια είσπραξης φόρων. Και εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του από τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα οποία παρουσίασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Στίγκλιτς ανέφερε, επίσης, ότι σε περιόδους κρίσης δεν αρκούν μόνο η εξυγίανση και η προσαρμογή αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και ένα όραμα και διαπίστωσε ότι στις παρουσιάσεις που έγιναν από τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη υπήρχε ένα ξεκάθαρο όραμα. Και έκλεισε λέγοντας ότι η οικονομία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσον για την ανθρώπινη ευημερία.

Η καθηγήτρια του LSE Μέρι Κάλντορ τόνισε ότι αυτό που είδαμε στην Ελλάδα - και είναι σημαντικό - είναι ότι ο τρόπος να βλέπεις τα πράγματα μέσα από τη δημοκρατία. Και αυτό, όπως είπε, αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Βρισκόμαστε, είπε, στο τέλος της μαζικής παραγωγής και χρήσης του πετρελαϊκού μοντέλου, το οποίο χαρακτήρισε ως τέλος της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης. Στην εποχή που ζούμε, ανέφερε η κ. Κάλντορ, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας Οζντεμίρ Τζεμ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν στην Ελλάδα και τους Έλληνες οι Γερμανοί στην πρώτη περίοδο της κρίσης. Εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο αυτό, αλλά και τη λύπη του διότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν μίλησε εναντίον όλων αυτών που έφθασαν να προτείνουν ακόμα και την πώληση ελληνικών νησιών.

Ο κ. Τζεμ απευθύνθηκε και στην ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «όταν έρθει η στιγμή να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Είναι σημαντικό να είσαστε όλοι μαζί».

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτές τις ημέρες που είναι στην Ελλάδα προσπάθησε να φανταστεί τι θα γινόταν στη Γερμανία αν λαμβάνονταν εκεί τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Και όπως είπε ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει το βαθύ του σεβασμό προς τους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που κάνουν να βγουν από την κρίση.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5404&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων