Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πόρισμα-καταπέλτης
Πόρισμα-καταπέλτης Εκτύπωση E-mail
14.07.10

Στα χέρια των μελών της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens βρίσκονται τα 164 πορίσματα που προέκυψαν από τους ελέγχους των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα των επιθεωρητών υπήρξε συστηματική κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, υπερτιμολογήσεις και αδιαφανείς διαδικασίες στην αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και παροχής τεχνικών υπηρεσιών στον κλάδο της Yγείας.

 
 
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι 164 συμβάσεις που υπεγράφησαν με την γερμανική εταιρία μεταξύ 2000 και 2009, έγιναν με ανορθολογικό τρόπο, δηλαδή με απευθείας αναθέσεις και χωρίς να τηρούνται οι κανόνες διαγωνισμών.
 
Οι επιθεωρητές σημειώνουν ότι ενώ τα νοσοκομεία προχωρούσαν στις συμβάσεις, αγοράζοντας κυρίως μηχανήματα, δεν περιλάμβαναν σε αυτές τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, αλλά κάνοντας χρήση σχετικής νομοθετικής διάταξης του 1995, προχωρούσαν σε νέες απευθείας αναθέσεις για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, συμβάσεις που κατέληγαν βεβαίως και πάλι στη Siemens
 
Επιπλέον το πόρισμα των επιθεωρητών αποκαλύπτει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν προχωρούσαν καν σε διαπραγμάτευση τιμών με τον γερμανικό κολοσσό. Αναφέρουν μάλιστα ενδεικτικά τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, νοσοκομείο Γιαννιτσών, Κατερίνης, Θεαγένειο και το Σισμανόγλειο Κομοτηνής.
 
Επιπλέον στο στόχαστρο των επιθεωρητών, αν και δεν έχουν ελεγχθεί, είναι το «Ωνάσειο», το «Ντινάν» και το «Παπαγεωργίου» καθώς είναι επιχορηγούμενα από το κράτος.
 
Δημήτρης Αλειφερόπουλος
 
 
Ενδεικτικά παραδείγματα
 
Έλεγχος στο ΕΚΑΒ
 
Το ΕΚΑΒ είχε προμηθευτεί οχήματα (κινητές μονάδες) στα οποία ήταν τοποθετημένοι αναπνευστήρες OXYLOG 2000. Οι αναπνευστήρες αυτοί κατασκευάζονται στην Ολανδία από εταιρία που είχε εξουσιοδοτημένο διανομέα στην Ελλάδα την εταιρία Siemens. Τα ανταλλακτικά των αναπνευστήρων ήταν μοναδικά και προμηθεύονταν από την εξουσιοδοτημένη εταιρία της Siemens.
 
Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ κάθε χρόνο εξέδιδε μια απόφαση όπου εξουσιοδοτούσε τους Διευθυντές να προβαίνουν σε μικροπρομήθειες κατόπιν συνεννόησης πρώτα με την κεντρική υπηρεσία.
 
Γ.Ν.Α. «ΕΛΠΙΣ»
 
Όσον αφορά τη σύμβαση συντήρησης του Αξονικού Τομογράφου απουσιάζει παντελώς από την πλευρά του νοσοκομείου το στοιχείο της διαπραγμάτευσης και προσχώρησης στις προτάσεις της εταιρίας, οι οποίες όμως κρίνονται επιβλαβείς για τα συμφέροντα του νοσοκομείου διότι απορρέει από την εν λόγω σύμβαση:
 
Υψηλό ετήσιο κόστος συντήρησης
Επιπλέον χρέωση για τη προληπτική συντήρηση και επισκευές των βλαβών προσαυξημένη κατά 100% Κυριακές και αργίες
Υπάρχει ασάφεια για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων που αναλαμβάνει η Siemens.
Επισημαίνεται ότι από την πλευρά του νοσοκομείου δεν προκύπτει ότι λειτούργησαν είτε οι επιτροπές Αγοράς είτε έστω η τακτική διαπραγμάτευσης.
 
Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»
 
Δεν έγιναν υπερβάσεις δαπανών πέραν του ύψους των υπογεγραμμένων συμβάσεων συντήρησης του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου και αναισθισιολογικών μηχανημάτων.
 
Ομως  παρατηρήθηκαν  παραλείψεις:
 
Δεν ζητείται από το νοσοκομείο εγγυητική καλής εκτέλεσης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συντήρησης
Δεν προβλέπεται δυνατότητα παράτασης των υπηρεσιών συντήρησης των ιατρικών μηχανημάτων
Δεν ορίστηκε υπεύθυνος υλοποίησης των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συντήρησης
Δεν τηρείται βιβλίο βλαβών και συντηρήσεων των ιατρικών μηχανημάτων
Γενικά τα βασικά σημεία που χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις είναι:
 
Έλλειψη ανταγωνισμού και μονομερής καθορισμός τιμών από την ανάδοχο εταιρία
Έλλειψη διαπραγμάτευσης, ικανότητας του νοσοκομείου και ασφαλής εικόνα ως προς την επίτευξη ή μη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.
Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Γούμένισαν Κιλκίς
 
Από τα στοιχεία για τρεις εξετασθείσες συμβάσεις (προμήθειες αναλώσιμου υλικού επιστημονικών οργάνων 3.913 ευρώ, αντιδραστήρων γλυκοζυλιωμένης 1.314,95 συντήρηση αναισθισιολογικού μηχανήματος 3000 ευρώ) σχηματίστηκε η άποψη:
 
Γενικά κατά τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων τηρήθηκε το ισχύον τυπικό κανονιστικό πλαίσιο διενέργειας προμηθειών του δημοσίου τομέα.
 
Ωστόσο κατ΄ουσία τα βασικά σημεία των συμβάσεων είναι:
 
Έλλειψη ανταγωνισμού
Έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας του νοσοκομείου
Μονομερής καθορισμός τιμών από την ανάδοχο εταιρία
Ασαφής εικόνα ως προς την επίτευξη ή μη του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος
Ανορθολογικός τρόπος υλοποίησης των προμηθειών ή της ανάθεσης των υπηρεσιών
 

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5396&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote