Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αυθαιρεσίες φορτώνουν το κόστος
Αυθαιρεσίες φορτώνουν το κόστος Εκτύπωση E-mail
13.07.10

Σε χαλεπούς καιρούς για τα δημόσια οικονομικά, αποφάσεις που φορτώνουν το κράτος με αδικαιολόγητες δαπάνες συνιστούν πρόκληση. Γι' αυτό, άλλωστε, αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών για προωθούμενες σπατάλες όσον αφορά την πρεσβεία μας στην Αθήνα

Το θέμα του ρεπορτάζ πραγματώνει αυτό που για δεκαετίες ταλανίζει το δημόσιο και αποκαλούμε "κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος, σπατάλη και τσαπατσουλιά". Το 1999 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε "για λόγους δραστικής μείωσης των δαπανών, συνεργασίας και ευχερέστερης αλληλοενημέρωσης και συντονισμό δραστηριοτήτων και γενικά αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στο εξωτερικό, όλες οι κρατικές υπηρεσίες του εξωτερικού να στεγάζονται στις κατά χώρα πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αυτή, λοιπόν, η πολιτική υιοθετήθηκε και για το νέο οίκημα της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα που σχεδιαζόταν τότε. Έγινε, μάλιστα, και προγραμματισμός άρτιος!

 
Επειδή ήθελε ο πρέσβης!
Το 2001, συγκεκριμένα, το κτηριολογικό πρόγραμμα που ετοίμασε το τμήμα Δημοσίων Έργων προέβλεπε ότι στο νέο κτήριο της πρεσβείας θα στεγαζόταν και το "Σπίτι της Κύπρου", γι' αυτό και αποφασίστηκε να κτιστούν δύο επιπλέον όροφοι, συνολικού εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων και κόστους 2,5 εκατ. ευρώ. Άρτιος ο προγραμματισμός, αλλά, ως συνήθως, έδρασε κι εδώ η κατάρα της τσαπατσουλιάς που ταλανίζει το δημόσιο και τα αναποδογύρισε όλα. Τον Νοέμβρη του 2009, κι αφού ολοκληρώθηκε το νέο κτήριο της πρεσβείας στην περιοχή του Συντάγματος με συνολικό κόστος 20 εκατ. ευρώ, το Υπουργικό αποφάσισε να μην στεγαστεί σ' αυτό και το "Σπίτι της Κύπρου". Επειδή το ζήτησε ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και επειδή λέχθηκε ότι "θα ήταν καλύτερα για λόγους κτηριακής ανεξαρτησίας της πρεσβείας, το Σπίτι της Κύπρου να στεγαστεί στο ιδιόκτητο κτήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της οδού Ηροδότου, όπου στεγαζόταν προηγουμένως η πρεσβεία της Κύπρου".
 
Αντέδρασε η γενική ελέγκτρια
Η γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας, η οποία εντόπισε ότι μια "επιτέλους σωστή πολιτική και σωστός προγραμματισμός ανατρέπονται αυθαίρετα και φορτώνεται το κράτος με άσκοπες δαπάνες", απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών, και τους επεσήμανε αυτή την αταξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο κτήριο της πρεσβείας στο Σύνταγμα είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες πρόνοιες και υποδομές, ώστε το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από την πρεσβεία με ξεχωριστή είσοδο, κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα, κατάλληλη πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, οι δύο όροφοι που προορίζονταν για το Σπίτι της Κύπρου είχαν ειδικά διαμορφωθεί και εξοπλιστεί με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Στην επιστολή της, η γενική ελέγκτρια τονίζει με έμφαση ότι "γεννώνται ερωτηματικά ως προς την αξιοποίηση του χώρου που προβλέφθηκε και κατασκευάστηκε με σκοπό τη στέγαση του Σπιτιού της Κύπρου". Με λίγα λόγια, ερωτά "τι θα κάνετε τους δύο ορόφους, όταν οι ανάγκες της πρεσβείας εξυπηρετούνται στο έπακρο από το υπόλοιπο κτήριο;". Ωστόσο, η γενική ελέγκτρια προχωρά και σημειώνει, περαιτέρω, τα ακόλουθα: "Αναφέρω επίσης ότι, όταν λαμβανόταν η απόφαση για αγορά οικοπέδου και ανέγερση νέου οικήματος της πρεσβείας, λήφθηκε υπόψη η εκποίηση του υφιστάμενου ακινήτου επί της οδού Ηροδότου, η οποία θα απέφερε σημαντικά έσοδα στο κράτος". Δηλαδή, προσδοκούσε η Δημοκρατία ότι με την κατασκευή του νέου κτηρίου της πρεσβείας, το κτήριο επί της Ηροδότου θα αξιοποιείτο και θα απέφερε έσοδα στο κράτος, ώστε να αντισταθμιστούν σε κάποιο βαθμό τα 20 εκατ. ευρώ, που, τελικά, κόστισε το νέο κτήριο. Αντίθετα, αυτό το όφελος δεν προέκυψε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα καταστούν αναγκαίες και επιπλέον δαπάνες. Για να καταστεί κατάλληλο να φιλοξενήσει το κτήριο αυτό (επί της Ηροδότου) το Σπίτι της Κύπρου, θα πρέπει να γίνουν ανακαινίσεις και διαρρυθμίσεις τέτοιες που το κόστος τους θα είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, ενώ η πρεσβεία και οι συναφείς υπηρεσίες εδώ και ένα χρόνο έχουν στεγαστεί στο νέο κτήριο, που κόστισε 20 εκατ. ευρώ, το Σπίτι της Κύπρου συνεχίζει να στεγάζεται στην οδό Ηρακλείτου της Αθήνας, με το ενοίκιο να τρέχει.
  
Παραπλάνηση Υπουργικού
Τα πλέον βασικά, όμως, εκ των ζητημάτων που εγείρει η Γενική Ελέγκτρια είναι α) ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα ενάντια στην αποφασισμένη πολιτική του κράτους και β) το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν τον Οκτώβρη του 2009 κλήθηκε να αποφασίσει για μη στέγαση του Σπιτιού της Κύπρου στο νέο κτήριο της πρεσβείας, δεν ήταν ενημερωμένο επαρκώς για όλα όσα συνθέτουν την εν λόγω υπόθεση. Δηλαδή, αποκρύφτηκαν από το Υπουργικό αποφασιστικής σημασίας πληροφορίες και στοιχεία. Το αναφέρει, εξάλλου, ξεκάθαρα στην επιστολή της προς του τρεις υπουργούς: "Ενόψει των πιο πάνω, εισηγούμαι όπως για λόγους αρχής και ουσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερωθεί σήμερα για τον προγραμματισμό όπως έγινε στο παρελθόν καθώς και για το γεγονός ότι όλα τα θέματα/επιχειρήματα που εγείρονται σήμερα για κτηριακή ανεξαρτησία ίσχυαν προφανώς και κατά το χρόνο που λαμβανόταν η απόφαση για συστέγαση του Σπιτιού της Κύπρου με την πρεσβεία και αφού εξετάστηκαν, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και ανέγερση της πρεσβεία με βάση αυτό το δεδομένο". 
 
Υπ. Οικονομικών: "Να ξανασυζητηθεί"
Το υπουργείο Οικονομικών, αφού ενημερώθηκε σωστά και πλήρως επί του θέματος, αντέδρασε γιατί σε μια περίοδο με κακές δημοσιονομικές συνθήκες δεν είναι νοητό να επιβαρύνεται το κράτος με άσκοπες δαπάνες. Αποφάσισε, δε, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, γιατί, όπως τονίζει σε επιστολή του (ημερομηνίας 29 Ιουνίου) στα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, αντίστοιχα, "όταν μας φέρνατε το εν λόγω θέμα τον Νοέμβρη του 2009 ενώπιον του Υπουργικού, στην πρότασή σας δεν αναφέρονταν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, γενικά, για τη συστέγαση των κρατικών υπηρεσιών στο εξωτερικό και, ειδικά, για το θέμα της πρεσβείας στην Αθήνα". Στην επιστολή του υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της γενικής ελέγκτριας. Καταλήγοντας, ερωτά, μάλιστα, τα εξής: "Πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος που προβλέφθηκε και κατασκευάστηκε ειδικά στο νέο κτήριο της πρεσβείας με σκοπό τη στέγαση του Σπιτιού της Κύπρου και με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ;".
 
ΠΟΛΙΤΗΣ 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5392&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote