Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στη Νορβηγία τρεις ύποπτοι για δεσμούς με την Αλ Κάιντα
Στη Νορβηγία τρεις ύποπτοι για δεσμούς με την Αλ Κάιντα Εκτύπωση E-mail
10.07.10

Τρία άτομα, ύποπτα για δεσμούς με την Αλ Κάιντα, συνελήφθησαν την Πέμπτη στη Νορβηγία, μία ημέρα έπειτα από ανάλογες συλλήψεις στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι συνωμοσίες που αποκαλύφθηκαν στις δύο περιπτώσεις δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε μικρότερης κλίμακας χτυπήματα που δεν απαιτούν τον εκτενή σχεδιασμό μεγάλων επιθέσεων όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι νορβηγικές αρχές δεν ανακοίνωσαν ποια χώρα ή ποιο μέρος ήταν ο φερόμενος ως στόχος της ομάδας των τριών. Οι τρεις, ένας Ουιγούρος (μουσουλμάνος από την Κίνα), ένας Ιρακινός και ένας Ουζμπέκος ήταν είτε Νορβηγοί υπήκοοι είτε μόνιμοι κάτοικοι Νορβηγίας. Οι δύο συνελήφθησαν στη Νορβηγία και ο τρίτος στη Γερμανία όπου βρισκόταν σε διακοπές. «Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, το κοινό δεν διέτρεξε ποτέ κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής της νορβηγικής ασφάλειας Γιάνε Κρίστιανσεν. Η επιχείρηση έγινε σε στενή συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν ο φερόμενος ως στόχος των συλληφθέντων της Τετάρτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι συλληφθέντες στη Νορβηγία και στη Βρετανία, καθώς και οι επίδοξοι βομβιστές του μετρό της Νέας Υόρκης, που συνελήφθησαν πέρυσι, είχαν οργανώσει τα σχέδιά τους με τη βοήθεια του πρώην επικεφαλής εξωτερικών επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα, Σαλέχ αλ Σομαλί. Ο Αλ Σομαλί σκοτώθηκε πέρυσι σε βομβαρδισμό από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία περιόρισε από χθες τη δυνατότητα εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στους ελέγχους ρουτίνας. Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η αστυνομία δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προβαίνει σε σωματικό έλεγχο ατόμων, εκτός αν έχει «βάσιμες υποψίες» ότι πρόκειται για τρομοκράτες. Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η δυνατότητα που απέκτησε η αστυνομία με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία του 2000 να προχωρεί σε σωματικές έρευνες είναι παράνομη. «Καλωσορίζουμε τον ενταφιασμό του διαβόητου άρθρου 44, που οδήγησε στο έγκλημα και αποξένωσε πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους προστάτευσε ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λίμπερτι.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5382&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote