Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ντ. Μπακογιάννη: «Αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Σκοπιανό»
Ντ. Μπακογιάννη: «Αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Σκοπιανό» Εκτύπωση E-mail
23.09.07
Η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε πως η Ελλάδα θέλει την επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό, αλλά τόνισε πως η χώρα μας κρατάει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

 ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ κινητικότητας στο θέμα της επίλυσης της διαφοράς με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας, ενόψει της απόφασης του ΝΑΤΟ ως το τέλος του έτους για την προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, η οποία συζήτησε το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν το πρωί στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τις εργασίες της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Για την προώθηση του ζητήματος η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο το πρωί στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας και με τον ειδικό μεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα Μάθιου Νίμιτς. 

Η ελληνική πλευρά εξέθεσε τις θέσεις της υπέρ της επίλυσης του ζητήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και της ενδιάμεσης συμφωνίας και επεσήμανε ότι η διαιώνιση του ζητήματος καθίσταται επικίνδυνη.

 Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το Κυπριακό, το οποίο αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κας Μπακογιάννη και του κ. Μπαν Γκι Μουν επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. 

Η συμφωνία «πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο», είπε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος έχει επιδείξει τη βούλησή του για την υλοποίησή της και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά προς την ίδια κατεύθυνση, ενόψει μάλιστα της προγραμματιζόμενης συνάντησής του στις 16 Οκτωβρίου με τον ηγέτη της Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. 

Η κλιματική αλλαγή ήταν ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τον κ. Μπαν Γκι Μουν και την υπουργό Εξωτερικών, η οποία εξέθεσε τα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα, αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ζήτημα για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Η κλιματική αλλαγή θα καταλάβει στη φετινή 62η Γενική Συνέλευση δεσπόζουσα θέση, δεδομένου ότι με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα οργανώνεται τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για το θέμα, στην οποία η κα Μπακογιάννη θα κάνει προσωπική παρέμβαση.

Σε ένα μάλιστα από τα στρογγυλά τραπέζια που θα οργανωθούν με επιμέρους ενότητες θα συζητηθεί η δημιουργία Ταμείου και άλλων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θέμα το οποίο προωθεί η ελληνική πλευρά και στο πλαίσιο της ΕΕ. «Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο φαινόμενο και απαιτεί συντονισμένη παγκόσμια αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή της προς τον Τύπο μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. 

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ     

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=538&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 23.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote