Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μήνυση Ομπάμα στην Αριζόνα
Μήνυση Ομπάμα στην Αριζόνα Εκτύπωση E-mail
09.07.10

Μήνυση κατά της Αριζόνα για τον αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, αιφνιδιάζοντας τους γερουσιαστές της πολιτείας και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το υπ. Δικαιοσύνης, η καταγγελία ενάντια στην Αριζόνα -η οποία συνορεύει με το Μεξικό- κατατέθηκε σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης τον οποίο έχει επικρίνει επανειλημμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, «ο συγκεκριμένος πολιτειακός νόμος υπονομεύει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την εθνική μεταναστευτική πολιτική». Από την πλευρά της, η Αριζόνα υποστήριξε πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεπέρασε το όριο που ορίζει το Σύνταγμα».

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του αυστηρού νόμου της Αριζόνα -στην οποία εκτιμάται ότι ζουν 460.000 μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής σε σύνολο 6,6 εκατ. κατοίκων- ο Λευκός Οίκος αντιτίθεται σθεναρά στην εφαρμογή του, προειδοποιώντας πως ορισμένες διατάξεις του θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ρατσιστικές πρακτικές.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος που ψήφισε το Κογκρέσο της πολιτείας καθιστά ποινικό αδίκημα το να βρίσκεται κανείς στην Αριζόνα χωρίς επικυρωμένη άδεια παραμονής ή εργασίας, ενώ υποχρεώνει την πολιτειακή αστυνομία (η οποία ουδεμία αρμοδιότητα έχει για θέματα μετανάστευσης) να κρίνει εάν ο οποιοσδήποτε βρίσκεται στη χώρα νόμιμα και να τον απελαύνει στην αντίθετη περίπτωση. Αρκετοί είναι οι ειδικοί για θέματα μετανάστευσης που κρίνουν πως ο νόμος αυτός θα οδηγήσει πολλά θύματα εγκλημάτων και αυτόπτες μάρτυρες «να μη συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές» από φόβο μήπως απελαθούν, γεγονός που θα οδηγήσει με τη σειρά του στην αύξηση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αυτή είναι μια πρόβλεψη που συμμερίζονται ανώτατα στελέχη της ομοσπονδιακής αστυνομίας, διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αλλά και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταδικάζοντας την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, ο Τζον ΜακΚέιν και ο Τζον Κάιλ, οι δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν την Αριζόνα, επεσήμαναν πως «ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να διερωτηθεί εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πραγματικά δεσμευμένη στη φύλαξη των συνόρων όταν μηνύει μια πολιτεία που απλά προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της εφαρμόζοντας τον νόμο για τη μετανάστευση» .

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενάντια της Αριζόνα αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά του για την υιοθέτηση των εθνικών μεταρρυθμίσεων στο μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου, ο Ομπάμα είχε απευθύνει έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις ώστε οι 11 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή να ζητήσουν υπηκοότητα, αλλά η αντιπολίτευση έσπευσε να τον κατηγορήσει για «ψηφοθηρία» καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5379&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote