Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καταγγέλλει η αμερικανική κυβέρνηση το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της Αριζόνα
Καταγγέλλει η αμερικανική κυβέρνηση το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της Αριζόνα Εκτύπωση E-mail
07.07.10

Μηνυτήρια αναφορά κατάθεσε χθες η κυβέρνηση Ομπάμα ενάντια στην Αριζόνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την πάταξη της μετανάστευσης.

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος πολιτειακός νόμος υποσκάπτει την δυνατότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εφαρμόσει την εθνική πολιτική όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

 
Η ομοσπονδιακή νομοθεσία, ανέφερε το ανακοινωθέν, δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένα "συνονθύλευμα πολιτειακών και τοπικών πολιτικών για την μετανάστευση".
 
"Ο καθορισμός της πολιτικής όσον αφορά την μετανάστευση και της επιβολής του νόμου όσον αφορά την μετανάστευση είναι εθνική ευθύνη", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ. Η Αριζόνα, υποστήριξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, "ξεπέρασε τα όρια που ορίζει το Σύνταγμα".
 
Ο νόμος που ψήφισε το πολιτειακό Κογκρέσο, και τίθεται σε ισχύ την 29η Ιουλίου, καθιστά ποινικό αδίκημα το να βρίσκεται οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε στην Αριζόνα, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό, χωρίς επικυρωμένη άδεια παραμονής ή/και εργασίας.
 
Ακόμα, καθιστά υποχρεωτικό για την πολιτειακή αστυνομία --τα μέλη της οποίας φυσικά δεν είναι ομοσπονδιακοί πράκτορες αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης-- να κρίνουν εάν οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε βρίσκεται στη χώρα νόμιμα και να τον απελαύνει εάν όχι.
 
Πολλοί επικριτές του νόμου εκτιμούν ότι η διάταξη αυτή του νόμου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ρατσιστικές πρακτικές. Στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανέφεραν ότι προχώρησαν στην κίνηση αυτή μετά από διαβούλευση με διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ανώτατα στελέχη της αστυνομίας, οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και τοπικούς αξιωματούχους.
 
Πολλοί επισήμαναν ότι ανησυχούν πως ο νόμος θα κάνει τα θύματα εγκλημάτων και αυτόπτες μάρτυρες "πολύ λιγότερο πιθανό να έρχονται σε επαφή με ή να συνεργάζονται με τις αρχές" εάν δε διαθέτουν έγκυρα έγγραφα. Ανάμεσα σε άλλα επιχειρήματα τονίστηκε ότι ο νόμος θα αναγκάσει την πολιτειακή αστυνομία να ανακρίνει οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε λόγω φυσιογνωμίας δεν μοιάζει να έχει την υπηκοότητα.
 
Στελέχη των πολιτειακών θεσμών στην Αριζόνα υποστηρίζουν ότι η λαθρομετανάστευση έχει αναχθεί σε τεράστιο πρόβλημα, αυξάνει την εγκληματικότητα και απορροφά τεράστιους πολιτειακούς πόρους. Προσθέτουν ότι ο νόμος είναι αναγκαίος λόγω της "χαλαρότητας" των ομοσπονδιακών αρχών όσον αφορά την επιβολή του νόμου στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
 
"Οι πολίτες στην Αριζόνα είναι κατανοητό ότι αισθάνονται απογοήτευση όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την ευθύνη για μια συνεκτική αντιμετώπιση των ανησυχιών αυτών". Όμως, είπε, "η εκτροπή ομοσπονδιακών πόρων από την [καταδίωξη] επικίνδυνων ξένων όπως υπόπτων για τρομοκρατία και ξένων με ποινικό μητρώο θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια της χώρας".
 
Οι δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν την Αριζόνα καταδίκασαν την κίνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
 
"Ο Αμερικανικός λαός πρέπει να διερωτηθεί εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πραγματικά δεσμευμένη στη φύλαξη των συνόρων όταν μηνύει μια πολιτεία η οποία απλά προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της εφαρμόζοντας το νόμο για την μετανάστευση", ανέφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Τζον Κάιλ.
 
Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ στηρίζουν κατά τη μεγάλη τους πλειοψηφία την αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Αλλά παραδοσιακά οι Αμερικανοί --οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από μετανάστες ή είναι οι ίδιοι μετανάστες-- εμφανίζονται έτοιμοι να παραβλέψουν περιπτώσεις παραβίασης των νόμων για την μετανάστευση.
 
Η τάση αυτή μοιάζει να έχει εξασθενίσει σημαντικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πάνω από το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ του νέου νόμου για την μετανάστευση στην Αριζόνα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
 
Περίπου το 30% των κατοίκων στην Αριζόνα, πολιτεία ο πληθυσμός της οποίας φθάνει τα 6,6 εκατ., είναι Ισπανόφωνοι, και το ένα τρίτο εξ αυτών έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων και περίπου 460.000 μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής.
 
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο ανέφερε ότι το προσωπικό του υπουργείου της "εργάζεται εντατικά μαζί με μέλη του Κογκρέσου κι από τα δύο κόμματα για τη συνεκτική μεταρρύθμιση του συστήματος στη χώρα όσον αφορά την μετανάστευση στο ομοσπονδιακό επίπεδο διότι αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να επιλυθεί με ένα συνονθύλευμα ανακόλουθων πολιτειακών νόμων, μέρος του οποίου συνιστά και αυτός (στην Αριζόνα)".
 
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU) είναι ανάμεσα στις οργανώσεις που επαίνεσαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα.
 
"Η μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης είναι μια κανονιά πάνω από την πρύμνη άλλων πολιτειών που ίσως μπουν στον πειρασμό να μιμηθούν την εσφαλμένη προσέγγιση στην Αριζόνα", σχολίασε ο Λούκας Γκούτενταγκ, διευθυντής της υπηρεσίας για τα δικαιώματα των μεταναστών στην ACLU. Έξω από το Λευκό Οίκο, ακτιβιστές που αντιτίθενται στο νόμο που πέρασε η Αριζόνα πραγματοποιούσαν 24ωρη ολονυκτία ζητώντας να ακυρωθεί.
 
"Η Αριζόνα είναι εδώ για να ζητήσει από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στο νόμο αυτό", δήλωσε η Ρόζα Μαρία Σότο, κρατώντας στα χέρια ένα σταυρό και καλώντας να "υιοθετηθεί μια δίκαιη και συνεκτική μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού".
 
Ο Ομπάμα απηύθυνε την 1η Ιουλίου νέα έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την μεταρρύθμιση όσον αφορά το μεταναστευτικό ώστε οι 11 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή να ζητήσουν υπηκοότητα, αλλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για "ψηφοθηρία" τέσσερις μήνες πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.
 
enet.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5374&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote