Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απειλεί και με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων το Ισραήλ η Τουρκία
Απειλεί και με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων το Ισραήλ η Τουρκία Εκτύπωση E-mail
05.07.10

Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ «συγνώμη» από την Άγκυρα για την επιχείρηση της 31ης Μαΐου εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara που ήταν επικεφαλής της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγνώμη για το ότι υπερασπίσθηκε τους κατοίκους του. Οι νεαροί στρατιώτες μας έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν τον εαυτό τους, όταν η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο απέναντι σε μία συμμορία αλητών που προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν", δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται.

"Εχουμε δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μεταφορά όπλων από το Ιράν προς της Γάζα", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμεντ Νταβούτογλου δήλωσε, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ότι η χώρα του θα διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εάν δεν ζητήσει συγνώμη για την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους πολίτες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προέτρεψε το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη ή να δεχτεί τα πορίσματα της διεθνούς διερευνητικής επιτροπής, διότι σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε "οι σχέσεις θα διακοπούν".

"Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή ανεξάρτητη  επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν" δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

"Αν η ισραηλινή επιτροπή συμπεράνει ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγνώμη και αυτό θα αρκούσε επίσης", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει επίσης στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.

Η Τουρκία απαγόρευσε από σήμερα την πτήση στον εναέριο χώρο της όλων των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών.

Οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει την προηγούμενη εβδομάδα το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας σε δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση.

"Η απόφαση αυτή αφορούσε ένα ή δύο αεροσκάφη μόνο", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες τις πολιτικές πτήσεις.

Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε ότι την περασμένη Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν ξεχωριστά με τις δύο χώρες, την Τουρκία και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπός του, Φίλιπ Κρόουλυ δήλωσε ότι περιμένει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο "μια πρώτη αναφορά από την ισραηλινή έρευνα για την τραγωδία".

Ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Τάν, δήλωσε ότι ότι την Τουρκία απασχολεί κυρίως, το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι οι σχέσεις της με το Ισραήλ, κατηγορώντας "ορισμένα ισραηλινά λόμπι" ότι "προσπαθούν να εμποδίσουν την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες".
  enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5369&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote