Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Μπους στο... Τοπ 5 των χειρότερων Αμερικανών προέδρων
Ο Μπους στο... Τοπ 5 των χειρότερων Αμερικανών προέδρων Εκτύπωση E-mail
04.07.10

Δεν χρειαζόταν να μας το πουν οι ειδικοί. «Ο Τζορτζ Μπους είναι ένας από τους πέντε χειρότερους προέδρους στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», αποφάνθηκε το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Siena College της Νέας Υόρκης. Και να φανταστεί κανείς ότι ο διευθυντής του, Ντόναλντ Λέβι, πέρασε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, όπως ο Μπους.

Δεν αποκλείεται να υπήρξαν και συμφοιτητές! Από τους 43 προέδρους των ΗΠΑ, ο νεότερος Μπους κατατάσσεται επιεικώς 39ος για τις κάκιστες επιδόσεις του «σε οικονομία, εξωτερική πολιτική, επικοινωνία, ικανότητα συμβιβασμού και... ευφυΐα (!)».

Καλύτερος όλων θεωρήθηκε ο πατέρας του New Deal, Φραγκλίνος Ρούζβελτ, με δεύτερο τον συνονόματό του Τέντι Ρούζβελτ (1901-1909). Ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ακολουθούν στις επόμενες θέσεις, ενώ ο Τζον Κένεντι έρχεται 11ος, ο Μπιλ Κλίντον 13ος και ο Ομπάμα 15ος, μόλις τρεις θέσεις πάνω από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Οσο για τον πατέρα Μπους, περνάει απαρατήρητος κάπου στη μέση του πίνακα (22ος).

Οι έρευνες περί της... βαριάς ακαταλληλότητας του Μπους ξεκίνησαν από την εποχή της προεδρίας του. Τον Μάιο του 2004 κρίθηκε κατά 81% αποτυχημένος από 415 ιστορικούς. Κάποιοι επιστήμονες τον χαρακτήρισαν «εχθρό της αμερικανικής ελευθερίας, της παγκόσμιας ειρήνης, ακόμη και της ίδιας... της ζωής, όπως αυτή εξελίχτηκε εδώ και χιλιετίες στον πλανήτη».

Συγκρίσεις
Τον ξεπέρασε και ο Νίξον

Ο Ρίτσαρντ Νίξον (30ός στη λίστα του Siena College) έκανε κι εκείνος βρώμικους και παράνομους πολέμους σαν τον Μπους (Βιετνάμ) και είδε τα ποσοστά του να κατρακυλούν. Παραιτήθηκε, όμως, ατιμωτικά το 1974 λόγω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, ενώ ο Μπους έφυγε σαν κύριος από τον Λευκό Οίκο. Τουλάχιστον ο Νίξον πιστώνεται το εντυπωσιακό άνοιγμα στη μαοϊκή Κίνα το 1971, τη στιγμή που ο Μπους κουβαλάει και εσωτερικά δράματα, όπως του τυφώνα «Κατρίνα».

Το... ρεκόρ του Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον
Στον Λευκό Οίκο για... έναν μήνα

Μπορεί το σήμα κατατεθέν του Μπους να θεωρείται η... βλακεία. Εξ ου και το προσωνύμιο «ντάμπια», από το μεσαίο γράμμα του ονόματός του W (το πλήρες του όνομα είναι Τζορτζ Γουόκερ Μπους). Αλλά τι να πει κανείς για τον Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, που λόγω της ξεροκεφαλιάς του έμεινε στον Λευκό Οίκο μόλις έναν μήνα; Αρπαξε πνευμονία στην τελετή ορκωμοσίας, επειδή επέμενε να μιλάει με τις ώρες ασκεπής και χωρίς πανωφόρι στο πλήθος, μέσα στο κρύο και στη βροχή της Ουάσιγκτον.

Κατά συνέπεια ανέλαβε καθήκοντα στις 4 Μαρτίου 1841, αλλά στις 4 Απριλίου 1841 εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο! Και, όμως, το Siena College τον τοποθέτησε τέσσερις θέσεις πάνω από τον Μπους. Για την ιστορία, οι τέσσερις πρόεδροι που θεωρήθηκαν χειρότεροι από τον προκάτοχο του Ομπάμα (δηλαδή οι Πιρς, Χάρντινγκ, Μπιουκάναν και Αντριου Τζόνσον) ανήκουν κυρίως στη μαύρη εποχή πριν και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865).

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5364&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote