Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρώτη συμφωνία για τους μισθούς
Πρώτη συμφωνία για τους μισθούς Εκτύπωση E-mail
02.07.10

Μία ακόμη δύσκολη μέρα στον καιρό της λιτότητας πέρασε χθες η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ρίξει το βάρος του για να βάλει σε μία γραμμή τα στελέχη του και ο γραμματέας του κόμματος να ακούσει τις γκρίνιες της βάσης.

Ο κίνδυνος από τη μία να τιναχθεί το Μνημόνιο στον αέρα και να ακυρωθούν στην πράξη οι συλλογικές συμβάσεις έφερε στο ίδιο τραπέζι κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Γύρω από τον Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή, πήραν θέσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Χ. Παμπούκης, ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Κουτρουμάνης, ο Χρ. Παπουτσής, ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Γ. Παναγόπουλος, ο Δ. Ασημακόπουλος κ.ά. Συμφώνησαν:

  • Να παγώσουν οι μισθοί για φέτος και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Να διατηρηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός.
  • Και από του χρόνου οι αυξήσεις να κινούνται στο επίπεδο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
  • Για τη διαιτησία, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση στηρίζουν το πλαίσιο της ΓΣΕΕ και των μικρομεσαίων. Δηλαδή, τη συγκρότηση τριμερών επιτροπών σε περίπτωση που δεν συμφωνούνται κλασικές συμβάσεις.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν οδυνηρό συμβιβασμό, πρόταση προς τους εργοδότες, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να λαμβάνει τις επόμενες δόσεις των δανείων. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση ξέρει πως η υπομονή των πολιτών, αλλά και οι αντοχές των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων δεν είναι μεγέθη ανεξάντλητα, ο πρωθυπουργός φρόντισε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο να δείξει το φως στο βάθος του τούνελ.

-Είπε κατ’ αρχάς πως η προσπάθεια αποδίδει: «Πρώτο μέλημά μας είναι ακριβώς τους στόχους που έχουμε βάλει, τα χρονοδιαγράμματα, να τα φέρουμε εις πέρας, να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν πήγαν στράφι, ότι μπορέσαμε και δώσαμε στη χώρα αξιοπιστία διεθνώς, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Εχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και αυτό μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό το πατριωτικό καθήκον».

-Προσέθεσε πως οι δεσμεύσεις ισχύουν: «Πολλοί ρωτούν: «Το Πρόγραμμά σας δεν ισχύει πια;» Και εγώ θέλω να τονίσω ότι αυτοί οι στόχοι που είχαμε θέσει, ισχύουν στο ακέραιο. Βέβαια, μερικά από τα θέματα, όπως τα μισθολογικά, προσωρινώς έστω λόγω της μεγάλης κρίσης, αναβάλλονται. Ομως οι στόχοι, οι αρχές, η αφετηρία των στόχων μας είναι αυτά που παραμένουν».

-Και για ακόμη μία φορά είπε πως λεφτά υπάρχουν: «Μα πού θα βρείτε τους πόρους για να μπορέσετε να κάνετε την κοινωνική πολιτική» ρωτούν οι πολίτες. Μα, οι πόροι χάνονται αυτή τη στιγμή, μέσα σε αυτή τη μαύρη τρύπα της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς, της σπατάλης, της κεκτημένης ταχύτητας και της αδράνειας. Με την εξοικονόμησή τους, αυτοί οι πόροι θα είναι σημαντικοί, για να μπορέσουμε να έχουμε και καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερη Υγεία, δημόσια Υγεία για τον πολίτη.

 

Κριτική
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας είχε παρουσιάσει τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού στους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Λοβέρδος αποχώρησε για να συμμετάσχει στην προαναφερθείσα σύσκεψη, αφήνοντας στον Σ. Ξυνίδη να ακούσει τη... φωνή της βάσης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι οι γραμματείς επισήμαναν πως τα μέτρα δεν έχουν σχέση με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, πως το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες είναι βαρύ και ότι δεν γίνεται να ενημερώνονται για μείζονες πρωτοβουλίες από τα μέσα ενημέρωσης. Οταν το κλίμα οξύνθηκε, έφυγε και ο... Σ. Ξυνίδης, κίνηση που εξόργισε τους παριστάμενους που έμειναν με τον Ρ. Σπυρόπουλο. Οι μισοί έφυγαν επί τόπου, με αποτέλεσμα όταν επέστρεψε ο υπουργός Εργασίας να βρει ελάχιστους στην αίθουσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

 

Αυξήσεις στα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων

Εμμένει η κυβέρνηση, παρά τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας, στην ένταξη στο ΙΚΑ από 1/1/2011 των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής στο Ασφαλιστικό αυξάνει τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας κατά 100, 50 και 50 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους με πραγματικές συντάξιμες αποδοχές έως 820 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή τα επιδόματα αναπροσαρμόζονται σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα, ενώ παραμένουν στα 400, 200 και 200 ευρώ αντίστοιχα για συντάξεις έως 2.500 ευρώ μεικτά.

 

Κατά την τελευταία μέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «μεγάλη τομή» και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός Ταμείου μισθωτών.

Με προσθήκη στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι για θέματα επίλυσης συνταξιοδοτικών διαφορών για τους νεοεισερχόμενους δημόσιους υπαλλήλους στο ΙΚΑ, αρμόδιο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΙΚΑ παραμένουν αρμόδια τα διοικητικά δικαστήρια. Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος στη Διάσκεψη των προέδρων ζήτησε να κληθούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας να προσαρμόσουν τα νομοσχέδιά τους στις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του νομικού κόσμου.

 

Ενταση επικράτησε χθες στην επιτροπή όταν ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ι. Βρούτσης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στα άρθρα, κάνοντας λόγο για «ακραία και βίαιη προσαρμογή» με το Ασφαλιστικό, θέτοντας το ιδεολογικό ερώτημα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πώς δέχονται ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

«Εμείς όταν διαφωνούμε δεν διασπώμεθα» απάντησε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ έχει αναβάλει την τοποθέτησή της επί των άρθρων προκειμένου να συμφωνήσει στο εσωτερικό της. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Τιμοσίδης, Π. Κουρουμπλής, Χρ. Χάιδος ζητούσαν από τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει έστω και στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νομοσχεδίου σε βελτιωτικές αλλαγές.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5359&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote