Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΠΑΡΕΔΟΣΕ Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΑΡΕΔΟΣΕ Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Εκτύπωση E-mail
30.06.10

Της Χαράς Σαριδάκη

 
 
Με σαφείς αιχμές και αναλυτική ενημέρωση, που αφορούσαν στα εκβιαστικά διλλήματα και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, προς την εφορευτική επιτροπή που διεξήγαγε τις εκλογές της 19ης Ιουνίου 2010 στην Ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης , παρέδωσαν τον φάκελο των εκλογών χθες το βράδυ τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κ.Λαμπράκης , ο γενικός γραμματέας Π.Γαλάτουλας, ο ταμίας Χ.Βουρνάς, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Γ.Μπελεγρίνης, Κ.Τομόπουλος, και Β.Εγγλεζος.

Την πλευρά του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου εκπροσώπησε ο Ι.Γκόρος, ενώ μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, αναμένεται να οριστεί η πρώτη συνάντηση των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου, που θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του.
Η εφορευτική επιτροπή διένειμε στα ΜΜΕ την εισήγηση της που σας παραθέτω και τα συμπεράσματα δικά σας..
 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ 2010
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
 
Μετά από 15 πολύωρες και επίπονες συνεδριάσεις που αφορούσαν στον έλεγχο των στοιχείων και την διεξαγωγή των εκλογών της 19ης Ιουνίου 2010,η επιτροπή αποφάσισε να δηλώσει τα ακόλουθα.
1) Από τον έλεγχο των στοιχείων που μας παρέδωσαν ,προκύπτει η ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων οργάνων του οργανισμού, που είχε σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ενημέρωση των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας, για τυχόν οικονομικές και διοικητικές παραλείψεις τους , που οδήγησαν στον τελικό αποκλεισμό κάποιων συλλόγων από την εκλογική διαδικασία. Η παραλαβή ημιτελών εντύπων, που αφορούν στις δηλώσεις συμμετοχής των αντιπροσώπων, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιτροπή μας , καθώς κατά την διάρκεια των ελέγχων, παρατηρηθήκαν σοβαρές ελλείψεις στις ημερομηνίες, υπογραφές, όπως και αλλοιωμένα στοιχεία των αντιπροσώπων, που δεν αποτελούν σημάδια διαφάνειας αλλά και υπεύθυνης στάσης των αρμοδίων οργάνων. Η ομοσπονδία θα έπρεπε εγκαίρως, σε αγαστή συνεργασία με τους συλλόγους των οποίων τα έντυπα παρουσίαζαν αυτές τις ελλείψεις, να έχει ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο και να μην περιμένει την εφορευτική επιτροπή, να διευθετήσει τις δυσλειτουργίες ετών που δεν υπάγονται στις αρμοδιότητες της. Η έλλειψη μητρώου πληρωμών καθώς και η απώλεια συγκεκριμένων μπλοκ αποδείξεων, δεν βοήθησαν στον έλεγχο στοιχείων των συλλόγων, κάποιοι εκ των οποίων, εμφανίζονται να πληρώνουν μονομιάς συνδρομές τριών ετών κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εκλογών. Αντίθετα παρουσιάζουν εικόνα ανοργανωσιάς και ανευθυνότητας, που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό, σε τυχόν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Η επιτροπή μας μπροστά στην εικόνα που αντίκρισε, κάλεσε τους επικεφαλής των δυο συνδυασμών σε μια ενημερωτική συζήτηση, επισημαίνοντας τους το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών καθώς τον κίνδυνο να αποβληθούν πολλοί σύλλογοι από την εκλογική διαδικασία, εξ αιτίας των πολλαπλών ελλείψεων που υπήρχαν. Ο κ .Η. Τσεκερίδης ανέφερε, ότι πρέπει να τηρηθεί πιστά το καταστατικό με ότι απώλειες συνεπάγονται για τον συνδυασμό του, τονίζοντας ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις της επιτροπής μας. Αντίθετα ο κ.Δ.Δημητρίου τόνισε, ότι η αυστηρή τήρηση του καταστατικού αποτελεί τραγελαφικό γεγονός και μας σύνεστησε να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι. Αυτή η τοποθέτηση προβλημάτισε σοβαρά την επιτροπή μας, καθώς ο κ.Δ.Δημητρίου αποτελούσε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία είναι επιφορτισμένη να εφαρμόζει το καταστατικό και να υποβάλλει έκθεση εγκυρότητας όλων των συλλόγων .
2) Η ανεπάρκεια της συμβουλευτικής επιτροπής, να τηρεί το προβλεπόμενο από το καταστατικό, ειδικό παρουσιολόγιο και ο αναποτελεσματικός έλεγχος της απαιτούμενης πλειοψηφίας, από τα αρμόδια όργανα κατά την διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, οδηγούν στην αμφισβήτηση των αποφάσεων που ελήφθησαν, καθόσον προκύπτει η συμμετοχή συλλόγων, οι οποίοι δεν είχαν τακτοποιηθεί εγκαίρως οικονομικά και κατά συνέπεια δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στην λήψη αποφάσεων. Όπως επίσης προκύπτει, η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις αντιπροσώπων, που οι σύλλογοι τους δεν είναι καν μέλη της Ομοσπονδίας. (π,χ,panatha usa). Ένα άλλο γεγονός που αποδυναμώνει την εγκυρότητα της έκθεσης που υπέβαλλε η συμβουλευτική επιτροπή, αφορά σε συλλόγους οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν καθόλου στις γενικές συνελεύσεις της διετίας που πέρασε και ξαφνικά εμφανίζονται την προεκλογική περίοδο, να συμμετέχουν στις διαδικασίες του διήμερου συνεδρίου και να προτείνουν ένα αντιπρόσωπο τους σαν υποψήφιο προς εκλογή. (π.χ. Άτλας-Δ.Δημητρίου).
3) Ωστόσο ίχνη παραβίασης του καταστατικού, εμφανίζουν και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία της Ομοσπονδίας, όπως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δ.Καλαμαράς καθώς και δυο μέλη της πενταμελούς συμβουλευτικής επιτροπής (Ι.Γκόρος.Δ.Δημητρίου). Λόγω των ανεκπλήρωτων έγκαιρα οικονομικών εκκρεμοτήτων των συλλόγων που προέρχονται ,προκύπτει ότι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις διεργασίες της Ομοσπονδίας και της συμβουλευτικής επιτροπής αντίστοιχα , γεγονός που απορρέει από το άρθρο 5 παράγραφος 3. Για τον ίδιο λόγο επίσης, μέλη διαφόρων άλλων επιτροπών της Ομοσπονδίας, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα πάντα με το καταστατικό, όπως επίσης και οι αντιπρόσωποι 29 συλλόγων, που εμφανίζονται ότι τακτοποίησαν τις οικονομικές υποχρεώσεις δυο ετών (2009-2010) ,την 31η Μαρτίου 2010.
4) Η επιτροπή μας ελλείψει νομικού συμβούλου, αποφάσισε να καλέσει τον δικηγόρο Βασίλειο Σφυρόερα ,προκειμένου να κινηθεί μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, καθόσον το καταστατικό λειτουργίας του οργανισμού, παρουσιάζει σοβαρές ατέλειες, που οδήγησαν στο παρελθόν σε επικίνδυνες αποφάσεις αποκλεισμού συνδυασμών και τις οποίες, δεν θεώρησε σωστό να επαναλάβει.. Ωστόσο θεωρεί άμεση προτεραιότητα, την αναθεώρηση αρκετών άρθρων του υπάρχοντος καταστατικού, το οποίο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, θα εγκριθεί και θα αποτελέσει την πυξίδα λειτουργίας της ομοσπονδίας.. Η συμβολή του κ.Β. Σφυρόερα στο έργο μας, ήταν εθελοντική και παράλληλα εξαιρετικά χρήσιμη στην λήψη δύσκολων αποφάσεων και η επιτροπή μας τον ευχαριστεί δημόσια . Ωστόσο η επιτροπή μας προτρέπει το νέο διοικητικό συμβούλιο, να φροντίσει στο μέλλον να υπάρχει νομικός σύμβουλος, ο οποίος θα έχει πλήρη ενημέρωση και θα μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του όταν του ζητηθεί. Όμως στην πρόσφατη επιστολή-μανιφέστο που παραλάβαμε από το διοικητικό συμβούλιο, εμφανίζεται σαν νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας ο κ.Γ.Σιώρης, γεγονός που θεωρούμε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί επίσημα από το νέο διοικητικό συμβούλιο.
5) Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο υπό τον κ.Δ.Καλαμαρά, εμφανίστηκε εν δυνάμει την τελευταία στιγμή (Παρασκευή 18 Ιουνίου)και παρουσίασε μια έγγραφη απόφαση του, με την οποία μας έθετε εκβιαστικά διλλήματα , στα οποία εάν δεν ευθυγραμμιζόμασταν, θα έκλειναν τις πόρτες και θα απαγόρευαν έτσι την διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκλογών της 19ης Ιουνίου . Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και η συμμετοχή του δικηγόρου Γ.Σιώρη, ο οποίος εμφανιζόμενος ενώπιον της επιτροπής μας ανέφερε, ότι το μοναδικό έργο της εφορευτικής επιτροπής είναι η καταμέτρηση των ψήφων και κάθε άλλη ενέργεια της , δεν προβλέπεται από τα by-laws και κατά συνέπεια θα θεωρηθεί παράνομη. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς όμως, αποτελεί η αναγραφή του ονόματος του στο επίσημο επιστολόχαρτο της Ομοσπονδίας με την ιδιότητα του νομικού της συμβούλου, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν ενήμερος για το περιεχόμενο του μανιφέστου, που μας κοινοποίησε την τελευταία στιγμή προ των εκλογών η ομάδα του κ.Δ.Καλαμαρά. Όμως η ύπαρξη των by-laws μέχρι εκείνη την στιγμή, θεωρείτο άγνωστη στην εφορευτική επιτροπή , η οποία ολοκλήρωσε το έργο της με βάση το καταστατικό στην Ελληνική γλώσσα που της παραδόθηκε αρμοδίως. Ερωτηθείς δε τρεις φορές ο κ.Σιώρης, εάν είχε γνωμοδοτήσει σχετικά με την διεξαγωγή των εκλογών της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα την περίοδο του 2006, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο η εφορευτική επιτροπή έχει στον φάκελο των εκλογών, μια επιστολή του με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2006, που αποδεικνύει την νομική του υποστήριξη προς την τότε εφορευτική επιτροπή, βάση της οποίας, δρομολογήθηκαν και οι εξελίξεις αποκλεισμού του ενός συνδυασμού από την εκλογική διαδικασία. του 2006.
6) Η εφορευτική επιτροπή αντιμετωπίζοντας ψύχραιμα αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά, ωμή παρέμβαση στα καθήκοντα της από κάποια μέλη (άγνωστος ο αριθμός) του διοικητικού συμβουλίου, την οποία δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να εξετάσει την νομιμότητα της, αποφάσισε να αναθεωρήσει ειλημμένες αποφάσεις της, προκειμένου να διεξαχθούν οι προγραμματισμένες εκλογές και να αποφευχθεί μια αναπάντεχη αναβολή χωρίς χρονικό ορίζοντα. Όμως θεωρεί πλέον απαραίτητο, να ερευνηθεί το θέμα από το νέο διοικητικό συμβούλιο και να παρθούν καθαρές αποφάσεις, οι οποίες θα οριοθετούν τις αρμοδιότητες του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου, καθώς επίσης και της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί, ποιος θα είναι ο επίσημος κανονισμός λειτουργίας της ομοσπονδίας, για τον οποίο θα πρέπει να ενημερωθούν αρμοδίως όλα τα μέλη της, προς αποφυγήν εσφαλμένων εντυπώσεων.
7) Κατά την διάρκεια της θητείας μας, παραλάβαμε επιστολές διαμαρτυρίας που αναφέρονταν στην συνεχή παρουσία και παραμονή μελών του συνδυασμού Ελληνοαμερικανική κίνηση , εντός της γραμματείας καθώς και των υπολοίπων χώρων του κτηρίου της Ομοσπονδίας. Η προεκλογική συνάθροιση μελών του εν λόγω συνδυασμού, που συνοδεύονταν με θορυβώδεις συνεστιάσεις, δυσχέραναν το έργο της επιτροπής μας και θα προτείναμε την εξέταση αυτού του θέματος.
8) Ένα άλλο θέμα το οποίο θεωρούμε σημαντικό και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ομοσπονδία, είναι το θέμα της ενυπόγραφης δήλωσης όλων των μελών της, που θα βεβαιώνει ότι δεν έχουν καταδικαστεί από την Αμερικανική και Ελληνική δικαιοσύνη. Η ακατάσχετη φημολογία που κυκλοφορεί και απαξιώνει τον οργανισμό, θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρει μια υπεύθυνη απάντηση ανταποκρινόμενη θετικά στην νομιμότητα. Η επιτροπή μας δίνοντας πρώτη το παράδειγμα, κατέθεσε τις σχετικές δηλώσεις των πέντε τακτικών μελών της και αποφάσισε έχοντας και την θετική γνωμάτευση του δικηγόρου Β.Σφυρόερα, να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό σε πρώτη φάση, από όλους τους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που διεκδίκησαν την εκλογή τους στις πρόσφατες εκλογές. Πιστεύουμε ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο, θα υιοθετήσει αυτή την ενέργεια που στηρίζεται και από το καταστατικό και θα την δρομολογήσει αρμοδίως . Τέλος επειδή θεωρούμε ότι ο εθελοντισμός, είναι μια παρεξηγημένη έννοια και δεν συμβαδίζει με την παραβίαση του καταστατικού της ομοσπονδίας, καλούμε το νέο διοικητικό συμβούλιο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, που θα διαφυλάξουν το κύρος και την υπόσταση της Ομοσπονδίας, επιβεβαιώνοντας την εντολή αυτών που τους εξέλεξαν. Συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλή δουλειά.
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5352&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 28.07.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων