Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow G20: Δύο γραμμές για την έξοδο από την κρίση
G20: Δύο γραμμές για την έξοδο από την κρίση Εκτύπωση E-mail
28.06.10

Η διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο των ηγετών των είκοσι πλουσιότερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών στο Τορόντο του Καναδά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες -και ορσιμένες αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Βραζιλία- εμμένουν στη θέση τους ότι η ανάκαμψη θα επέλθει μόνο αν αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας.
Στην αντίπερα όχθη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις περικοπές και στην αύξηση της φορολογίας, με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και την αποφυγή μιας κρίσης στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με το Associated Press, πολλοί ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για κρίση «ελληνικού τύπου» στις χώρες τους και δήλωσαν ότι προτιμούν να περικόψουν τις δημοσιονομικές δαπάνες, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι οι ηγέτες των κρατών έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο. «Τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμα εδώ», είπε, προσθέτοντας: «Αν θέλουμε παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη, τότε θα πρέπει να δράσουμε από κοινού για να διορθώσουμε τη ζημιά που προκάλεσε η κρίση».

Στην ίδια «γραμμή» συντάχθηκε και η Βραζιλία. «Αν ενεργήσουμε βιαστικά, αν είμαστε υπερβολικοί σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση νέων δημοσιονομικών προσαρμογών, μπορεί να θέσούμε σε κίνδυνο την ανάπτυξη που έχουμε επιτύχει», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του στη σύνοδο των G20.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «μίλησε σαφώς για τους κινδύνους του χρέους και του ελλείμματος που υπάρχει στις Η.Π.Α.».

Διαφωνία και στους G8

Κατά την χθεσινή ημέρα, οι ηγέτες των κρατών που μετέχουν στο G8, εκτίμησαν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη «εύθραυστη». Από τα συμπεράσματα της Συνόδου προκύπτει ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της ανάκαμψης της οικονομίας. Κι αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ περί «συναντίληψης Ε.Ε. – Η.Π.Α.» για το μείγμα της πολιτικής που οδηγεί σε ανάπτυξη.

«Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι ηγέτες των Η.Π.Α., του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανία, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας υποστηρίζουν ότι η διεθνής κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο σε ορισμένους από τους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD) και σημειώνουν ότι «χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές».

Στους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη -οι οποίοι καθορίστηκαν το 2000- περιλαμβάνεται εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ έως το 2015, η εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, η προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και η αυτονόμηση των γυναικών, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η βελτίωση της υγείας των μητέρων, η καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.

Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών δεν συμφώνησαν στην επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λεν Έντουαρντς, βασικός εκπρόσωπος του Καναδά στο G8. Όπως επισημάνθηκε, κάθε χώρα μπορεί να προχωρήσει όπως επιθυμεί, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Βρετανίας, που τάσσονται υπέρ της επιβολής του εν λόγω φόρου.

Τα κράτη που δεν χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογούμενών τους ή οι τράπεζές τους δεν χρεοκόπησαν, δεν προτίθενται να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο, δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σούλας, εκπρόσωπος Τύπου του Καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ. Εκτίμησε ακόμη ότι «το G20 μπορεί να παίξει έναν ρόλο, να δημιουργήσει το πλαίσιο, όμως τελικά η προσέγγιση θα καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο».

Αντιδρούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις αντέδρασαν αρνητικά στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του G8, κρίνοντάς τα «ανεπαρκή» στους τομείς του περιβάλλοντος ή του αγώνα κατά της φτώχειας.

«Η Greenpeace δεν μπορεί παρά να βάλει κακό βαθμό στους ηγέτες της ομάδας G8, οι οποίοι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κλίματος», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Κούμι Ναϊντού, διευθυντής της Greenpeace International. «Ενώ περιμένουμε από το G20 να προτείνει τις λεπτομέρειες για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, το G8 ανακοινώνει νέες επιδοτήσεις που έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις βρόμικες ενέργειες», πρόσθεσε.

Για τον Γιγιόμ Γκρόσο, μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, που μάχεται κατά της φτώχειας, το G8 είναι «απογοητευτικό» στις απαντήσεις που δίνει στα προβλήματα της μητρικής και της παιδικής υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Οι συνεισφορές που υποσχέθηκαν οι ηγέτες των 8 κρατών ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια. Κάθε χρόνο σχεδόν 9 εκατομμύρια παιδιά και 350.000 μητέρες πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», υπενθύμισε.

«Η αποτυχία του G8 να τηρήσει τις υποσχέσεις του κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται αν το G8 εξακολουθεί να είναι αξιόπιστο», δήλωσε ο Χένρι Μαλούμο, Αφρικανός εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid.

Η Κιμ Κάρστενσεν, της οικολογικής οργάνωσης WWF, σημείωσε τέλος ότι «το ανακοινωθέν του G8 ήταν κάτι που έχουμε ξαναδεί. Η καλή είδηση είναι ότι η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, η κακή είναι ότι δεν υπάρχει καμιά νέα δέσμευση για να γίνει αυτό που είναι απαραίτητο», υπογράμμισε.

Η επόμενη σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ (G8) θα διεξαχθεί στη Νίκαια, την άνοιξη του 2011, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Μικρο-επεισόδια στο περιθώριο της διαδήλωσης

Εντωμεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδια, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, σημειώθηκαν στο Τορόντο. Στη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες ξέσπασαν λίγο πριν από το τέλος της μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Τορόντο, πυρπολήθηκαν δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ ζημιές υπέστησαν δύο ακόμη οχήματα και έσπασαν πολλά τζάμια.

Προηγουμένως, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει ειρηνική πορεία υπό βροχή, καταγγέλλοντας το κόστος της συνόδου κορυφής του G20 και καλώντας τους ηγέτες να υπερασπιστούν τους πιο φτωχούς.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5346&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 28.06.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote