Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εγκαινιάζουν νέα εποχή
Εγκαινιάζουν νέα εποχή Εκτύπωση E-mail
26.06.10

Νέο ξεκίνημα στις αμερικανορωσικές σχέσεις (reset στη γλώσσα της πληροφορικής) σηματοδοτεί η επίσκεψη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ, για την έβδομη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ηταν μια «προθέρμανση» εν όψει της συνόδου του G20.

Ο Ρώσος πρόεδρος θαύμασε από κοντά τη Σίλικον Βάλεϊ και αποκάλυψε ότι ονειρεύεται να δημιουργήσει ένα αντίγραφό της στη Ρωσία. Εστειλε το πρώτο του μήνυμα στο Twitter και περιεργάστηκε ένα iPhone με τη βοήθεια του «αφεντικού» της Apple, Στιβ Τζομπς, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες της πληροφορικής να επενδύσουν στη Ρωσία. Ομως το άκρο άωτο της «ένταξής» του στη δυτική κουλτούρα ήταν το χάμπουργκερ με μπίρα που απόλαυσε σε φαστφουντάδικο της Ουάσιγκτον παρέα με τον Ομπάμα.

Το επικοινωνιακό μπαράζ διαφοροποίησε την εικόνα του Μεντβέντεφ από τον παραδοσιακό Πούτιν, που έχει ταυτιστεί με τη γεωπολιτική ισχύ της Ρωσίας, τα ενεργειακά παιχνίδια και τους αγωγούς.

Ο Μεντβέντεφ προσπάθησε να «πουλήσει» μια Ρωσία ανοιχτή στις νέες τεχνολογίες, που αξίζει να μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να αυξήσει τον όγκο του διμερών συναλλαγών με τις ΗΠΑ. Ο οποίος, είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, παραμένει μικρότερος και από της? Ιρλανδίας. Παράλληλα, ο Ομπάμα σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ κάλεσε τη Μόσχα σε αμυντική πυραυλική συνεργασία.

Στον τομέα αυτόν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσέγγισης, που οδήγησαν σε υπογραφή συμφωνίας ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών τον Απρίλιο. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία παραμένει επιφυλακτική για την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, που δεν θα αναπτυχθεί πλέον σε Τσεχία - Πολωνία αλλά στο πλωτό σύστημα Aegis.

«Πιστεύω πως η αντιπυραυλική συνεργασία με τη Ρωσία έχει τεράστια δυναμική», δήλωσε ο Ομπάμα στο Ιντερφάξ, τονίζοντας πως οι δύο χώρες θα είναι ασφαλέστερες αν μοιραστούν τεχνολογία και πληροφορίες για δοκιμές τρίτων χωρών» (σ.σ. Ιράν και Β. Κορέας).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την «επανεκκίνηση» των αμερικανορωσικών σχέσεων και την πρόοδο που σημείωσε με τον Μεντβέντεφ τους τελευταίους 18 μήνες. Παράλληλα διευκρίνισε πως η Αμερική δεν θέλει να «εξάγει» τις αξίες της στη Ρωσία όταν κάνει παρατηρήσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά να υπερασπιστεί «κοινές αξίες».

Κόλπος Μεξικού
Η κρίση κοστίζει στον Ομπάμα

Επανεγκαταστάθηκε το σύστημα συλλογής του διαρρέοντος πετρελαίου ανακοίνωσε χθες η εταιρεία BP, την ώρα που το πολιτικό παιχνίδι γύρω από την πετρελαιοκηλίδα φουντώνει με άσκηση έφεσης από πλευράς της κυβέρνησης Ομπάμα σε απόφαση δικαστηρίου, η οποία έκρινε παράνομη την απόφαση για επιβολή εξαμηνιαίου μορατόριουμ στην άντληση πετρελαίου, και το ποσοστό δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου πέφτει στο 45%, που είναι και το χαμηλότερο της προεδρίας του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Wall Street Journal» και του «NBC News», μέσα σε μόλις έναν μήνα το ποσοστό δημοτικότητας του Ομπάμα έπεσε κατά 5% και για πρώτη φορά το ποσοστό αυτών που τον αποδοκιμάζουν έφτασε στο 48%.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5339&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote