Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παπανδρέου: Στην Ε.Ε. το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης
Παπανδρέου: Στην Ε.Ε. το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης Εκτύπωση E-mail
24.06.10

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της σχέσης των Βαλκανίων με την Ε.Ε. Νωρίτερα, ο Tούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τα συμφωνηθέντα του Ταγίπ Ερντογάν με τον Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση της Αθήνας και εξέφρασε τις ευχαριστίες για την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στη συνάντηση Κορυφής της ΝΑ Ευρώπης που πραγματοποιείται από χθες στην Κωνσταντινούπολη.

«Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Βαλκάνια βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο χαρακτηρισε εξαιρετικά θετικό και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα δε αυτής στο Σεράγεβο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, μια δύσκολη Οδύσσεια προς την Ιθάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα, όπως την κατάργηση των θεωρήσεων που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή.

«Η κληρονομιά του ψυχρού πολέμου που μας κρατούσε διαιρεμένους, τα πολλά χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τον περασμένο αιώνα, η έλλειψη σεβασμού τόσο στα σύνορα, όσο και στις μειονότητες, κατακερμάτισαν τα Βαλκάνια και μας έκαναν, επίσης, να φαινόμαστε ως ανδρείκελα απέναντι στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, έτσι ώστε η λεξη 'βαλκανοποίηση' ταυτίστηκε με την αποσύνθεση»,είπε ο πρωθυπουργός

«Σήμερα κινούμαστε προς την ενσωμάτωση και γι' αυτό έχουν τόση σημασία η ευρωπαϊκή οικογένεια και η ΕΕ, που δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ένταξη και γίνονται ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης για την περιοχή. Αυτή είναι η σημασία της πρωτοβουλίας για το 2014», επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που ο ίδιος έχει κάνει για την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν θα εορτάζεται ένας αιώνας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ευχαριστίες Γκιουλ στην ελληνική κυβέρνηση

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε επίσης τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

Ο πρόεδρος Γκιούλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.

Αργότερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, πριν επιστρέψει στην Αθήνα, θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκογκούς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας.

Έκκληση Γκιουλ για τα Βαλκάνια

«Τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης από ιστορική, γεωγραφική και πολιτιστική άποψη. Είμαστε αποφασισμένοι να επισφραγίσουμε αυτή τη συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αξίες με ένταξη στην ΕΕ», τόνισε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ανοίγοντας τη σύνοδο κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP).

Ο Γκιούλ κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να διαγράψουν τις «προκαταλήψεις» που τους χωρίζουν για να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε ζώνη ειρήνης: «Στο εξής, πρέπει να εμποδίσουμε να θεωρούνται τα Βαλκάνια ως τόπος ωμότητας, παράξενος και ακατανόητος. Θα πρέπει να δείξουμε καθαρά ότι είμαστε το νέο και δυναμικό πρόσωπο της Ευρώπης».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5331&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote