Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επιζών...
Επιζών... Εκτύπωση E-mail
21.06.10

Βουτηγμένος έως τον λαιμό μέσα σε μια πετρελαιοκηλίδα κολοσσιαίων διαστάσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται», τόσο από τον «λαδωμένο» Κόλπο του Μεξικού όσο και από το κηλιδωμένο προσωπικό πολιτικό του κύρος εν όψει των κρίσιμων (και αμφιλεγόμενων) ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη.

Στη θέση του, όντας αντιμέτωποι με μια «11η Σεπτεμβρίου του περιβάλλοντος», οι περισσότεροι ηγέτες μάλλον θα είχαν ήδη πνιγεί. Ο Ομπάμα, ωστόσο, συνεχίζει να το πολεμάει και παρά τις άμεσες (και λιγότερο ή περισσότερο δικαιολογημένες) απώλειες που έχει ήδη υποστεί, ελπίζει σε μελλοντικά κέρδη τόσο για το περιβάλλον (πράσινη ανάπτυξη) όσο και για τον ίδιο (εκλογική επικράτηση).

Η τάση, όπως διαμορφώνεται από τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (AP/Gfk, CNN/Opinion Research και Fox News/Opinion Dynamics), είναι αρνητική για τον πρόεδρο καθώς οι Αμερικανοί που εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο αυτός έχει χειριστεί το θέμα της πετρελαιοκηλίδας έχουν μειωθεί (από 46% που ήταν στα τέλη Μαΐου σε 41% στα μέσα Ιουνίου).

Στον αντίποδα, διόλου ευκαταφρόνητα είναι τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν πως ο Ομπάμα δεν υπήρξε αρκετά «σκληρός» (68% έως 71%) ή αρκετά γρήγορος (65%) στις κινήσεις του, ενώ η ψαλίδα ανάμεσα σε όσους εμπιστεύονται και όσους δεν εμπιστεύονται τα ηγετικά του προσόντα έκλεισε σε ανησυχητικό βαθμό το τελευταίο τρίμηνο (το ποσοστό εκείνων που έχουν πίστη στον πρόεδρο έπεσε από το 65% στο 57%, βάσει σφυγμομετρήσεων που έγιναν για λογαριασμό των ABC News/Washington Post).

Καθυστέρησε
Αναζητώντας τις αιτίες πίσω από την πτώση, πολλοί κάνουν λόγο για καθυστερήσεις (ο Ομπάμα συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τους διευθύνοντες της BP για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη, 58 ημέρες μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου «Deepwater Horizon») καθώς και για μια γενικότερη έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ποικίλων φορέων που έσπευσαν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Στο επίκεντρο εντονότατης κριτικής βρέθηκε και το Προεδρικό Διάγγελμα της περασμένης Τρίτης. Αν και εξόχως πολεμική σε τόνο, η εν λόγω ομιλία ήταν ασαφής σε περιεχόμενο. Δύο μήνες μετά την έκρηξη της 20ής Απριλίου, ακόμη «κανείς δεν γνωρίζει ποιος κάνει κουμάντο» στον Κόλπο, κατήγγειλαν χαρακτηριστικά οι «Financial Times», ενώ αναπάντητο παραμένει, όπως σημείωσε η «Guardian», και το καίριο ερώτημα: «πότε θα σταματήσει η διαρροή;».

Οσο για τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έταξε από οθόνης ο πρόεδρος, αυτή αντιμετωπίστηκε από άλλους ως ανεδαφική (ο Ομπάμα δεν διαθέτει τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει τέτοια μέτρα ενώ σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι από την αμερικανική Βουλή ακόμη περιμένει την έγκριση της Γερουσίας) κι από άλλους ως ανεπίκαιρη (τα περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου που διαρρέουν ημερησίως στη θάλασσα χρήζουν άμεσης δράσης κι όχι μελλοντικών εξαγγελιών).

Ωστόσο, όπως υπάρχουν εκείνοι που θα ήθελαν να δουν περισσότερα από τον πρόεδρο, έτσι υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν πως αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια. Χαρακτηριστική υπήρξε η αντίδραση πολλών στελεχών της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο εξαμηνιαίο μορατόριουμ που επέβαλε ο Ομπάμα στην υποθαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου, μορατόριουμ το οποίο πρόκειται, σύμφωνα με τους επικριτές του, να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να εκδιώξει από τις ΗΠΑ πλήθος επιχειρήσεων.

Κοινή παραδοχή
Δεν έμεινε άπρακτος

Δεδομένων πάντως των συνθηκών, ο Ομπάμα μάλλον τα έχει πάει καλύτερα απ' όσο θα περίμενε κανείς. «Το μόνο που δεν θα δεχτώ είναι η απραξία», διακήρυξε προ ημερών ο ίδιος και πράγματι, το μόνο που δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι απραξία.

Αποφασισμένος να «κάνει αυτό που τα μεμονωμένα άτομα δεν θα μπορούσαν και οι επιχειρήσεις δεν θα τολμούσαν», ο Ομπάμα πάλεψε με όποιο μέσο μπορούσε: επισκέφθηκε τέσσερις φορές τις πληγείσες περιοχές, επέβαλε μορατόριουμ στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις, υπέταξε έναν επιχειρηματικό κολοσσό («Η BP υποκύπτει στις αξιώσεις των ΗΠΑ», έγραφε η «Wall Street Journal») αναγκάζοντάς τον να καταβάλει 20 δισ. δολ. σε αποζημιώσεις και εξανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση μεγαλοστελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Με αυτά και με αυτά, η συνολική δημοφιλία του έχει κρατηθεί στο 50% (από 51% τον Γενάρη).

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5318&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote