Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ψάχνει αντίβαρα για να προλάβει την καταιγίδα των αντιδράσεων
Ψάχνει αντίβαρα για να προλάβει την καταιγίδα των αντιδράσεων Εκτύπωση E-mail
19.06.10

Μετά τις αντιδράσεις που προκαλούν και στους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και οι δυσμενείς για τους ασφαλισμένους αλλαγές, που επιφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους ομαλοποίησης της κατάστασης, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα γι' αυτήν και στην κοινωνία αλλά και στην ίδια την κοινοβουλευτική της ομάδα.

Στόχος της είναι να κλείσει όλα τα καυτά μέτωπα μέχρι τον Ιούλιο που θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ελπίζοντας ότι στη συνέχεια και μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα γίνουν οι δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας και θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Ηδη ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, προχθές, κλείνοντας τα μάτια στις αντιδράσεις για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, προσπάθησε να μεταθέσει τη συζήτηση «στα πρώτα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του...».

«Ομαλοποίηση»

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να πετύχει η κυβέρνηση την «τεχνητή ομαλοποίηση»:

1 Μεταθέτει χρονικά για ακόμα μία φορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου (η πρώτη μετάθεση έγινε τον περασμένο χειμώνα). Η καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών, που θέλει να περάσει, παρότι είναι προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί αντιδράσεις στους βουλευτές του κόμματος καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι θα κινδυνεύσει η επανεκλογή τους. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αν ανοίξουν πριν από τις περιφερειακές εκλογές το θέμα του εκλογικού νόμου, οι βουλευτές θα αντιδράσουν, δεν θα δώσουν τη μάχη με συνοχή το Νοέμβριο κι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα.

2 Επιχειρεί να αναδείξει πλευρές του κυβερνητικού έργου που τις θεωρεί πετυχημένες αξιοποιώντας:

Τη θετική αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και του μνημονίου.

Τις θετικές δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.

Την εξασφάλιση της δεύτερης ίσως και της τρίτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό.

Με βάση όλα αυτά, η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα τον Σεπτέμβριο. Αν δεν μπορέσει να τα αποφύγει, τότε το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης είναι πιθανό ενόψει και των περιφερειακών εκλογών.

3 Εμμένει στη γραμμή της πλήρους αποκάλυψης όλων των υποθέσεων σκανδάλων και διαφθοράς για να απαντήσει στο αίτημα των πολιτών να πληρώσουν οι υπεύθυνοι κι αυτοί που έφαγαν τα λεφτά.

Στο πλαίσιο αυτό προωθεί για πρώτη φορά πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων (σ.σ. πρόταση-αντιστάθμισμα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προβάλλεται ως νομοσχέδιο ανάγκης για να σωθούν τα Ταμεία). Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη σύσταση πρακαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Τα νοσοκομεία

Στο ίδιο πλαίσιο της εξυγίανσης και της πάταξης της διαφθοράς εντάσσει η κυβέρνηση και «τον πόλεμο» που λέει ότι άρχισε με τους προμηθευτές των νοσοκομείων, για να «σταματήσει το πάρτι». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη δυσμενή για τους πολίτες συγκυρία, είπε προχθές από τις Βρυξέλλες ότι τώρα που έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, η κυβέρνηση μπορεί να ασχοληθεί πια με θέματα για τα οποία την ψήφισε ο λαός, όπως είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η ευνομία... *

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5310&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων