Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χάρτης ασφαλείας με κυρώσεις για «μαύρους» ρυπαντές
Χάρτης ασφαλείας με κυρώσεις για «μαύρους» ρυπαντές Εκτύπωση E-mail
17.06.10

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν στο διάγγελμά του να παρουσιάσει νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις πετρελαϊκές εταιρείες. Μέτωπο κατά ΒΡ από πετρελαϊκούς κολοσσούς, που προσπαθούν τώρα να αποφύγουν μια συλλογική «τιμωρία»

Μέτωπο εναντίον της BP συγκροτούν οι υπόλοιπες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια συλλογική «τιμωρία», λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα προς το αμερικανικό έθνος, το οποίο αναμενόταν να απευθύνει χθες το βράδυ.

Οπως επεσήμαναν τα ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμενόταν να παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ καθώς και μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις για όσες εταιρείες παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας. Εχοντας παρομοιάσει την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού με μια «οικολογική 11η Σεπτέμβρη», ο Μπαράκ Ομπάμα αναμενόταν να δεσμευτεί έναντι των Αμερικανών πολιτών ότι θα ασκηθούν όλες οι απαραίτητες πιέσεις ώστε η BP να αποζημιώσει τους πληγέντες από τη διαρροή.


 Λίγες ώρες πριν, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής του κογκρέσου στην οποία κατέθεσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της BP, διευθυντικά στελέχη των άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έστρεψαν τα πυρά τους κατά του βρετανικού κολοσσού, υποστηρίζοντας πως το ατύχημα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν είχαν τηρηθεί οι υπάρχοντες κανονισμοί ασφαλείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πολλά μέλη της εξεταστικής επιτροπής, τα οποία δημοσίευσαν την εσωτερική αλληλογραφία της εταιρείας υποστηρίζοντας πως αποδεικνύεται ότι η διοίκηση της BP αγνοούσε συστηματικά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων της και επέλεγε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προέκυπταν έχοντας ως κριτήριο το κόστος και όχι την ασφάλεια.

Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη κι αν αποδειχτεί πως η καταστροφική διαρροή που δημιούργησε την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού και στοίχισε τη ζωή σε 11 εργαζομένους στην πλατφόρμα άντλησης Deep Horizon, οφείλεται αποκλειστικά στην ανευθυνότητα της BP, αυτό δεν φαίνεται ικανό να αποτρέψει τις σαρωτικές αλλαγές που αναμένεται να γίνουν σε ό,τι αφορά στο νομικό καθεστώς δραστηριοποίησης των πετρελαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ.

 

Μορατόριουμ
Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον επέβαλε εξάμηνο μορατόριουμ στην αδειοδότηση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων στον κόλπο, ενώ η BP ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο τόσο των πετρελαιοπηγών της όσο και των πηγών φυσικού αερίου καθώς και να αποκλειστεί από τα συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος.

Πριν επιστρέψει στη Ουάσιγκτον από την τέταρτη κατά σειρά επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές (Αλαμπάμα, Μισισίπι και Φλόριντα), ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη διεύρυνση της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά την καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ -του οποίου την κάθε κίνηση παρακολουθούν στενά τα ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού ως την «Κατρίνα του Ομπάμα»-, η επταμελής διακομματική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα προκειμένου να παράσχει συστάσεις για το πώς η πετρελαϊκή βιομηχανία μπορεί να αποτρέψει αλλά και να αντιμετωπίσει τις πετρελαιοκηλίδες σε υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης, θα ενισχυθεί με άλλα πέντε αναγνωρισμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

 

Και κόλαφος από διεθνείς οίκους
Σε συνεχή πτώση η μετοχή της ΒΡ

 

 

 

Συνεχιζόμενη είναι η πτώση της μετοχής της BP την ώρα που οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν χθες το χρέος της πετρελαϊκής εταιρείας, εκφράζοντας φόβους πως δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος της καταστροφής. Εκτός από την αποκατάσταση του Κόλπου του Μεξικού, ο βρετανικός κολοσσός θα κληθεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, ένα συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 34 δισ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε πριν από δύο ημέρες την πεποίθηση πως η πετρελαϊκή εταιρεία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, Αμερικανοί αναλυτές τόνιζαν χθες πως ενδέχεται να δεσμευτούν άμεσα έως και 20 δισ. δολάρια από το κεφάλαιο της BP, ένα ποσό που αναλογεί στις ετήσιες επενδύσεις της εταιρείας...

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5305&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote