Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow 'Εκτακτη συνάντηση των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στη Μόσχα για το Κιργιστάν
'Εκτακτη συνάντηση των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στη Μόσχα για το Κιργιστάν Εκτύπωση E-mail
15.06.10

Eκτάκτως συναντώνται στη Μόσχα εκπρόσωποι των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, μέλη της Οργάνωσης της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, προκειμένου να συζητήσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να δοθεί τέλος στα αιματηρά επεισόδια στο Κιργιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ικανοποιήσει τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες περίπου 75.000 ανθρώπων.

"Θα συζητηθούν συλλογικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κιργιστάν, την πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ των εθνοτήτων, την αποκατάσταση της τάξης και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Την έκτακτη σύνοδο των γραμματέων της Οργάνωσης της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, της οποίας είναι μέλος το Κιργιστάν, συγκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι εκπροσωπείται στο Κιργιστάν από δύο ειδικούς απεσταλμένους. "Έχουμε εκεί δύο ειδικούς απεσταλμένους και έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις με άλλες διεθνείς οργανώσεις", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Βιρζινί Κουλουντόν.

Η Τουρκία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό των πολιτών της που βρίσκονται στο Κιργιστάν. "Οι αρχές του Κιργιστάν έλαβαν ορισμένα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας, αλλά θα στείλουμε δύο αεροσκάφη σήμερα Δευτέρα για την απομάκρυνσή τους από το Τζαλαλαμπάντ και το Ος", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας τόνισε πως η πρεσβεία της Τουρκίας στο Μπισκέκ θα παραμείνει ανοιχτή.

Εν τω μεταξύ, οι νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νότιο Κιργιστάν, οδήγησαν σε φυγή προς το Ουζμπεκιστάν πλήθη προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούν τις τακτικές δυνάμεις της χώρας ότι βοηθούν τις ένοπλες συμμορίες στις σφαγές μελών της ουζμπεκικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες περίπου 75.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει από την Παρασκευή το Κιργιστάν για να αποφύγουν τις εθνοτικές ταραχές. "Ο ΟΗΕ προετοιμάζεται για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν όπου χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορά του για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Ος και σε άλλες πόλεις του Κιργιστάν", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Κιργισίας, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, κάλεσε τη ρωσική ομάδα ασφαλείας, τον "Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας", να στείλει δυνάμεις για την καταστολή ταραχών στην περιοχή.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5300&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote