Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κώστας Σημίτης: «Αν δουλέψουμε θα βγούμε από την κρίση»
Κώστας Σημίτης: «Αν δουλέψουμε θα βγούμε από την κρίση» Εκτύπωση E-mail
13.06.10

Σε «συμφέροντα και σκοπιμότητες» αποδίδει ο Κώστας Σημίτης τα σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, κάτι, όμως, που εξαρτάται «από τη δική μας δουλειά» και απαιτεί «συνεχή περικοπή των κρατικών δαπανών».

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση ανέδειξε τις δυσλειτουργίες ολόκληρου του οικοδομήματος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (Ο.Ν.Ε.), η λειτουργία της οποίας «δεν είναι αρκετή».

«Οι κατά καιρούς διακινούμενες ‘’πληροφορίες’’ ότι χρεοκοπούμε και βγαίνουμε από την Ευρωζώνη εξυπηρετούν ετερόκλητα συμφέροντα και σκοπιμότητες και αντιστρατεύονται στις προσπάθειες της χώρας για σταθερότητα και ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση: «Έχουμε και σε άλλες εποχές πετύχει να ξεπεράσουμε κρίσιμες καταστάσεις[...]. Η έξοδος από την κρίση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη δική μας δουλειά. Δεν πρόκειται να προκύψει χωρίς επίμονη και συνεχή προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε».

Ο Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας ανέδειξε τη θεσμική κρίση της Ε.Ε.:

«Η κρίση έδειξε ότι η λειτουργία της Ο.Ν.Ε. με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεν είναι αρκετή για να περιορίσει τους κινδύνους και να αποτρέψει αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ και στις οικονομίες των χωρών-μελών», τονίζει.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «χρειάζεται να λειτουργούν μηχανισμοί αλληλεγγύης ή, έστω, διαχείρισης κρίσεων, ώστε να μην πληρώνουν μόνο ορισμένοι τις αδυναμίες του συστήματος».

«Οι προσπάθειες όλων των χωρών, είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε σε υπερεθνικό επίπεδο, δεν πρόκειται να αποδώσουν αποτελέσματα, αν ο τρόπος λειτουργίας της Ο.Ν.Ε. βασίζεται στις μακρόσυρτες και πολύπλοκες συνεννοήσεις της διακυβερνητικής συνεργασίας. Χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο οικονομικής πολιτικής», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και συμπληρώνει:

«Χωρίς πρόοδο προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η Ο.Ν.Ε. δεν θα διαθέτει ιδέες και μέσα για να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις, να έχει λόγο στον διεθνή διάλογο και να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της επιθυμητής τάξης πραγμάτων».

Για τον Κώστα Σημίτη, μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η συνεχής περικοπή των κρατικών δαπανών και η εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, με τις αναπροσαρμογές του προς μία δικαιότερη κατεύθυνση για τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζει εσφαλμένη την άποψη που επικρατεί ότι σε περίπτωση μεγάλων δυσκολιών η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την Ο.Ν.Ε. και να υποτιμήσει τη δραχμή. Τόνισε, ωστόσο, ότι η έξοδος από την Ο.Ν.Ε. θα συνοδευτεί από πολλά χρόνια δυστυχίας:

«Η άποψη ότι σε περίπτωση μεγάλων δυσκολιών η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ΟΝΕ και να υποτιμήσει τη δραχμή ώστε να αποκτήσει περιθώρια ελιγμών, είναι εσφαλμένη. Δεν ισχύει για μια χώρα, στην οποία η παραγωγική βάση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η ανταγωνιστικότητά της θα παραμείνει χαμηλή λόγω της ποιότητας και της τεχνολογίας που προσφέρει. Η έξοδος από την ΟΝΕ θα συνοδευτεί από πολλά χρόνια δυστυχίας».

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5295&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote