Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκατόμβη νεκρών στο Κιργιστάν
Εκατόμβη νεκρών στο Κιργιστάν Εκτύπωση E-mail
13.06.10

Τουλάχιστον 97 είναι οι νεκροί, από τις βίαιες συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν, ενώ σε 1.247 υπολογίζονται οι τραυματίες. Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας διέταξε την επιστράτευση όλων των εφέδρων έως 50 ετών και επέκτεινε την κατάσταση εκτάκτου ανάκγης σε όλην την έκταση της Τζαλαλαμπάντ.

Αρνείται κάθε ανάμιξη με τις αιματηρές συγκρούσεις ο εξόριστος πρόεδρος της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

 "Στις 17.00 (14.00, ώρα Ελλάδος) στις 13 Ιουνίου, είχαν καταμετρηθεί 97 νεκροί στις περιοχές του Ος και του Τζαλαλαμπάντ", ανέφερε το τελευταίο επίσημο ανακοινωθέν των αρχών. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 1.247, εκ των οποίων 727 νοσηλεύονται.
 
Εν τω μεταξύ, 32.000 ενήλικοι και χιλιάδες παιδιά έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, προκειμένου να γλιτώσουν από τις εθνοτικές συγκρούσεις.
 
Οι ταραχές, στην περιοχή της Ος και στην Τζαλαλαμπάντ, ξέσπασαν ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίσιους, ενώ η κυβέρνηση του Κιργιστάν έδωσε εντολή στις αρχές να γίνει χρήση πραγματικών πυρών για να τερματιστούν οι ταραχές.
 
Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του κινδύνου "αποσταθεροποίησης" της χώρας. "Εξαιτίας των αδιάλειπτων συγκρούσεων στην περιοχή του Τζαλαλαμπάντ, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν αποφάσισε το ακόλουθο διάταγμα: την εφαρμογή σε όλην την έκταση της περιοχής του Τζαλαλαμπάντ της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, συνοδευόμενης από απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 06.00", τονίζει στην ιστοσελίδα της η κυβέρνηση.
 
Σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για "ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης" στο νότιο Κιργιστάν προσανατολίζονται ΟΗΕ και Ε.Ε.
 
"Αισχρά ψέματα" χαρακτήρισε ο ανατραπείς πρόεδρος Μπακίγιεφ τις αναφορές περί ανάμιξής του στις συγκρούσεις και τόνισε πως η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την εξέγερση του Απριλίου δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση.
 
Την ίδια ώρα, η μεταβατική πρόεδρος του Κιργιστάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα σημίωσε πως "η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο" και κάλεσε την Μόσχα να στείλει στρατεύματα για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές.    
 
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στο Κιργιστάν, από όπου γίνεται ο εναέριος ανεφοδιασμός μαχητικών και μεταγωγικών, που μεταφέρουν άνδρες και εφόδια στο Αφγανιστάν.
 
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έφτασαν στη χώρα
 
Ένα τάγμα ρώσων αλεξιπτωτιστών έφθασε σήμερα στο Κιργιστάν προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. "Απεστάλη μία δύναμη, που προσγειώθηκε για να ενισχύσει την άμυνα των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρώσων οπλιτών και των οικογενειών τους", ανέφερε στρατιωτική πηγή.
 
Όμηροι Πακιστανοί φοιτητές
 
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας Πακιστανός φοιτητής σκοτώθηκε, ενώ άλλοι 15 κρατούνται όμηροι στην πόλη του Ος. "Πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται εκεί. Προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με τις αρχές του Κιργιστάν", δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι.
 
Συντονισμένη διεθνή απάντηση στην κρίση ζήτησε ο Μπαν Κι Μουν
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση των εθνοτικών βιαιοτήτων και ζήτησε συντονισμένη διεθνή απάντηση στην κρίση.
 
Όππως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Μπαν Κι Μουν είναι "θορυβημένος από την ένταση των μαχών, την φύση της εθνοτικής βίας και τον αριθμό των θυμάτων και των εκτοπισμένων".
 
Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, "ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται στην διαδικασία εκτίμησης των ανθρωπιστικών αναγκών".
 
Χθες, ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κιργιστάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, που προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
 
 
Έκκληση της Γερμανίας για την ανθρωπιστική βοήθεια
 
Έκκληση στις αντίπαλες ομάδες του Κιργιστάν για τερματισμό των συγκρούσεων απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας παράλληλα να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. "Είμαι πολύ ανήσυχος για την συνεχιζόμενη κατάσταση έντασης και τις συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν, οι οποίες έχουν κοστίσει ήδη πολλές ανθρώπινες ζωές. Καλώ κάθε πλευρά να σταματήσει άμεσα τις βιαιοπραγίες", δήλωσε ο Γκίντο Βέστερβελε. Επισήμανε δε ότι δύο Γερμανοί πολίτες πιστεύεται ότι βρίσκονται στην πόλη Ος.
enet.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5292&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote