Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ψωμί βουτηγμένο σε αίμα Εκτύπωση E-mail
18.09.07
Η Αλ Κάιντα απειλεί να δολοφονήσει όλους τους σουνίτες ηγέτες που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, την ώρα που βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την απόσυρση από την κυβέρνηση του κόμματος του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ, στερώντας της την πολύτιμη πλειοψηφία.  

Οι δύο αυτές εξελίξεις ταρακουνούν τη βάση κάθε σοβαρής προοπτικής για πολιτική και στρατιωτική πρόοδο στο Ιράκ, καθώς η αμερικανική Γερουσία είναι ήδη συντονισμένη στη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα της απαίτησης των Δημοκρατικών για βαθύτερες και γρηγορότερες περικοπές στρατευμάτων από εκείνες που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπους.

 Στόχος οι «προδότες» 

Η απειλή ενάντια στους σουνίτες ηγέτες διατυπώθηκε με σαφήνεια από το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» που ανέλαβε και την ευθύνη για τη δολοφονία την Πέμπτη, του Αμπντούλ-Σατάρ Αμπού Ρίσα, του ανθρώπου που οργάνωσε την εξέγερση των Αράβων σουνιτών έναντι της Αλ Κάιντα στην επαρχία Ανμπάρ.

Λίγο πριν από τη δολοφονία, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Αμπού Ρίσα σε αμερικανική βάση στην Ανμπάρ, εξαίροντας το δυναμισμό και το κουράγιο του. 

Η οργάνωση, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο ότι έχουν ήδη σχηματιστεί «ειδικές επιτροπές ασφάλειας» για να προχωρήσουν σε... ξεκαθαρίσματα των «προδοτών», που ενώθηκαν με τις δυνάμεις του εχθρού και τη σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι. 

 Μακελειό σε φούρνο Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, έκρηξη βόμβας συνέβη το Σάββατο σε κυρίως σιιτική περιοχή νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι που στέκονταν στην ουρά για ψωμί σε έναν φούρνο. Ανάμεσά τους ήταν και δύο παιδιά. 

Χθες, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και στην πόλη Τουζ Χουρμάτου του βόρειου Ιράκ. Στην πρώτη περίπτωση εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην περιοχή αλ-Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης.

 Σε ένα άλλο επεισόδιο, πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν, όταν άγνωστος ανατινάχθηκε μέσα σε καφετέρια στην πόλη Τουζ Χουρμάτου. Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε και στην πόλη Μοκταντίγια, βόρεια της Βαγδάτης, όπου διαβιούν κυρίως σουνίτες. 

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ 

Διαδηλωτές κατά του πολέμου συγκεντρώθηκαν το Σάββατο κοντά στο Λευκό Οίκο και πραγματοποίησαν πορεία προς το Καπιτώλιο, ενώ σημειώθηκαν και πολύ μικρότερες κινητοποιήσεις υπέρ του πολέμου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

 Οι μαζικές διαδηλώσεις έπονται μιας εβδομάδας καταθέσεων στο Κογκρέσο από το στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, κορυφαίο αξιωματούχο του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, που έκαναν αισιόδοξες τοποθετήσεις για την πορεία του πολέμου, παρά το ότι παραδέχθηκαν τη συνέχιση της βίας και τη γενικότερη δυσλειτουργία των αρχών. 

Εν τω μεταξύ, μέγα θέμα προκύπτει μετά την απόσυρση από τον Ιρακινό κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος του Αλ Σαντρ, καθώς τώρα δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την προώθηση νόμων και η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει μόνο στηριζόμενη σε ανεξάρτητους βουλευτές.  

 (Πηγές: Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, Independent)   

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=529&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 18.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote