Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βούλευμα-καταπέλτης για Μαντέλη
Βούλευμα-καταπέλτης για Μαντέλη Εκτύπωση E-mail
12.06.10

«Καίει» το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens, καθώς κρίνει ότι η εισαγγελική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος δεν έχει παραγραφεί, αφού η εν λόγω πράξη έγινε σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός. Παράλληλα το βούλευμα επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να παραμείνει στην Ελλάδα.

Ετσι, βάσει αυτού του σκεπτικού, επικυρώνεται η προηγηθείσα εισαγγελική διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη κατηγορητηρίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του 1357/10 βουλεύματος (το οποίο χάραξε νομολογία καθώς πρώτη φορά ασχολήθηκε η Δικαιοσύνη με παρόμοια περίπτωση), η παθητική δωροδοκία έχει παραγραφεί, καθώς διεπράχθη κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού και εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το παρεπόμενο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (σε βαθμό κακουργήματος) για το οποίο ισχύει η 15ετής παραγραφή και άρα το εν λόγω αδίκημα που βαρύνει τον πρώην υπουργό είναι ενεργό.

 

Το σκεπτικό
Συγκεκριμένα επ’ αυτού του σημείου αναφέρουν οι τρεις εφέτες (των οποίων το σκεπτικό εναρμονίζεται πλήρως με την πρόταση του εισαγγελέα κ. Χατζίκου): «...Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) δεν υπάγεται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ούτε ισχύει γι’ αυτή την πράξη η πενταετής παραγραφή που ισχύει για τη δωροδοκία υπουργού τελεσθείσα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του» Επομένως -σύμφωνα με το σκεπτικό- για τον υπουργό που τέλεσε το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα υπό τις παραπάνω συνθήκες, ισχύει η 15ετής παραγραφή.

Οσον αφορά την «καρδιά» των κατηγοριών, το δικαστικό συμβούλιο αναφέρει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει τελεστεί το 1997, «οπότε ο Τ. Μαντέλης απαίτησε δώρο για μελλοντική του ενέργεια». Σχετικά με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το βούλευμα «τσουρουφλίζει» τον Τ. Μαντέλη, καθώς αναφέρει ότι «για τη συγκάλυψη παράνομων εσόδων από τη δωροδοκία, διοχέτευσε τα έσοδα αυτά σε νόμιμες ενέργειες (ως δίδακτρα για τις σπουδές του υιού του)».

Επίσης, οι εφέτες με το βούλευμα- «καταπέλτη» επικυρώνουν τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, αφού χαρακτηρίζουν απροσδιόριστη και ασαφή την εργασία του κ. Μαντέλη στο εξωτερικό καθώς, όπως αναφέρουν, δεν έχει διευκρινίσει σε ποιες χώρες της κεντρικής Ασίας εργάζεται.

Επιπροσθέτως, το δικαστικό συμβούλιο στηλιτεύει το γεγονός ότι Τ. Μαντέλης προσήλθε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου και ψυχρά ομολόγησε ότι έλαβε μίζα («προεκλογική χορηγία» όπως την ονόμασε ο ίδιος), πεπεισμένος ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5284&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote