Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κλήση σε Κόκκαλη, Λάμπρου, Σκαρπέλη για Siemens
Κλήση σε Κόκκαλη, Λάμπρου, Σκαρπέλη για Siemens Εκτύπωση E-mail
11.06.10

Την πόρτα της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της «Siemens» αναμένεται να περάσει ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης. Το θέμα ετέθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε να καταθέσουν παράλληλα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, Π. Λάμπρου, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής της γενικής διεύθυνσης του Οργανισμού, Γ. Σκαρπέλης.

 

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σ. Βαλυράκης, δεν απέρριψε το αίτημα. Αντιθέτως παρέπεμψε σε παλιότερη ομόφωνη πρόταση που περιλάμβανε την κλήση των συγκεκριμένων προσώπων.

Η κλήση των παραπάνω μαζί με τη γνωστοποίηση ύπαρξης «non paper» από τη γερμανική εταιρεία προκειμένου να επιλεγεί το C4Ι, αποτέλεσαν χθες και τις μοναδικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Και αυτό γιατί οι καταθέσεις των πρώην στελεχών της «Siemens», Π. Μαυρίδη και Δ. Δενδρινού, «προσγείωσαν» απότομα την εξεταστική επιτροπή μετά την αποκάλυψη των 25 επιχειρηματιών και νομικών προσώπων που σχετίζονταν με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Ο μεν Π. Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της «Siemens» στην Ελλάδα, δεν κατέθεσε με το επιχείρημα ότι είναι κατηγορούμενος. Μάλιστα, δεν μετέβαλε στάση ακόμη και όταν τον ενημέρωσαν ότι μπορεί να κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου Καστανίδη που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση για όσους συνεργάζονται με τις αρχές. Ο δε Δ. Δενδρινός, πρώην διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών, κατηγορούμενος και αυτός, αν και κατέθεσε δεν προσκόμισε σχεδόν τίποτα νέο για την υπόθεση, πέρα από το προαναφερόμενο «non paper».

Ο μάρτυρας αποδέχθηκε ότι συνέταξε ένα τέτοιο κείμενο κατ' εντολή του Μ. Χριστοφοράκου. Στόχος, να επιλεγεί η εταιρεία SAIC που αντιπροσώπευε το σύστημα ασφαλείας C4Ι. Ωστόσο, δεν θυμόταν αν το συγκεκριμένο χαρτί το απέστειλε στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίαζε για το θέμα ή αν το έστειλε σε υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη.

Κατά τα λοιπά, ο ίδιος αποδέχθηκε ότι πολιτικά κόμματα σχετίζονταν με τα «μαύρα ταμεία», αν και τα περισσότερα από τα ποσά - υποστήριξε- κατέληγαν σε μέλη της εταιρείας. Επέμεινε όμως ότι η «Siemens» στην Ελλάδα δεν είχε καμία σχέση και απέδωσε τις όποιες ευθύνες στη μητρική εταιρεία.

Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του στον Μ. Χριστοφοράκο, καθώς είπε ότι δεν είχε αφήσει καμιά υπόνοια για τις κρυφές του δραστηριότητες. «Επεσα από τα σύννεφα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Δ. Δενδρινός δήλωσε επίσης άγνοια, απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη, για δύο εταιρείες τεχνικών συμβούλων (Croma και Weavind) με αντικείμενο το C4Ι στις οποίες κατατέθηκαν εμβάσματα ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2004 με προορισμό την Ελλάδα.

Χθες κατέθεσε για τρίτη φορά και η πρώην γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου. Η υπεύθυνη του τμήματος διαφάνειας της «Siemens» διέψευσε τον συνήγορό της Αλ. Κούγια, ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρία της είχε πει ότι ο Χριστοφοράκος διατηρούσε επαφές με πολιτικούς από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Την επιτροπή απασχόλησε μία ακόμη επιστολή του Χρ. Βερελή στην οποία επαναλαμβάνει ότι εξαιτίας των πρωτοβουλιών που έλαβε η «Siemens» αναγκάστηκε να καταβάλει ποινικές ρήτρες 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ διέψευσε επίσης ότι συνέφαγε ή πως διατηρούσε κοινωνικές επαφές με τον Χριστοφοράκο καθώς και ότι ουδέποτε έλαβε δώρα από τη «Siemens», εκτός από μια συσκευή την οποία κράτησε από ευγένεια, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποίησε.

Αναφορές για την υπόθεση της «Siemens» έγιναν και στην Ολομέλεια του Σώματος μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο Κ. Μαρκόπουλος (Ν.Δ.) κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει την εξεταστική επιτροπή και να μην παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. «Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση και διερευνούμε την υπόθεση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Καραμανλή την προηγούμενη πενταετία», ήταν η απάντηση του Χρ. Παπουτσή από το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στο αίτημα της επιτροπής να γίνει έλεγχος των «πόθεν έσχες» υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων των υπουργείων που είχαν συμβάσεις με τη «Siemens» σε βάθος 20ετίας.

Ο Φ. Πετσάλνικος διαβίβασε τη σχετική παραγγελία στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σ. Λύτρα και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου. *

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5280&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote