Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν
Αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν Εκτύπωση E-mail
09.06.10

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το 15μελές Συμβούλιο υιοθέτησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ψήφισμα 1929, για το οποίο εργάστηκαν πέντε μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία.

Δεν έχει καμία αξία το νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, και πρόσθεσε: «θα πρέπει να καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων σαν χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο». Για σημαντικό βήμα έκανε λόγο το Ισραήλ, όμως κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει επιπλέον οικονομικά και διπλωματικά μέτρα κατά του Ιράν. «'Εχει μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί πλήρως και αμέσως η απόφαση» ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.  

Η απόφαση

Με 12 πρεσβευτές να ψηφίζουν «υπέρ»,  η απόφαση έλαβε τις λιγότερες ψήφους σε σύγκριση με τα άλλα τρία ψηφίσματα για κυρώσεις που υιοθετήθηκαν για το Ιράν από το 2006. «Κατά» ψήφισαν, όπως αναμενόταν, Τουρκία και Βραζιλία ενώ ο Λίβανος απείχε. Οι πρεσβευτές των δύο χωρών που καταψήφισαν είχαν δηλώσει πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ότι δεν βλέπουν το λόγο για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη. Είχε προηγηθεί συμφωνία με αυτές τις δύο χώρες και το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η απόφαση καλεί σε μέτρα κατά νέων ιρανικών τραπεζών στο εξωτερικό, αν υπάρχει υποψία ότι συνδέονται με κάποιο τρόπο με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, διευρύνει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης και τοποθετεί σε μαύρη λίστα 3 εταιρίες που ελέγχονται από την Shipping Lines της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και 15 που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με την απόφαση, επιβάλλεται και επιθεώρηση φορτίου στην ανοιχτή θάλασσα ενώ, μέχρι τώρα, επιτρεπόταν στις αποβάθρες των λιμανιών.  Στο εξής θα απαγορεύεται στο Ιράν να αγοράζει βαριά όπλα όπως πολεμικά ελικόπτερα και πυραύλους.   

Στην απόφαση του ΟΗΕ περιλαμβάνονται τρία παραρτήματα που περιέχουν τους καταλόγους των πολιτών, των φορέων και των τραπεζών του Ιράν, που προστίθενται σε εκείνους που ήδη πλήττονται από ατομικές κυρώσεις--πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, επισημαίνουν ότι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, σχεδιάζουν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν, από αυτές που προβλέπονται στο τελευταίο ψήφισμα, σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις στην Τεχεράνη να διαπραγματευτεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, που σύμφωνα με  την πάγια θέση της, έχει μόνον ειρηνικούς σκοπούς. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τα επιπλέον μέτρα κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο την προσεχή Δευτέρα και είναι πιθανό να υιοθετηθούν κατά τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις 17 Ιουνίου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προστεθούν άλλες τέσσερις ιρανικές εταιρίες στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, τα στοιχεία των οποίων έχουν παγώσει.

Ηνωμένες Πολιτείες: «Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία»

Οι κυρώσεις του ΟΗΕ δεν κλείνουν την πόρτα στη διπλωματία τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι σέβεται το δικαίωμα του Ιράν να έχει πρόσβαση σε πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Χαρακτήρισε όμως «ιδιαίτερα ανησυχητικές» τις ενέργειες των ιρανών ηγετών.  

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Σούζαν Ράις τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ανταποκρίθηκε στις ευθύνες του και «τώρα το Ιράν θα πρέπει να επιλέξει έναν πιο σοφό δρόμο».

Το Ιράν, από την πλευρά του, διά του απεσταλμένου του στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ασγκάρ Σολτάνιε, τόνισε πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου. «Τίποτα δεν θ'αλλάξει», επισήμανε ενώ, λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε «σκουπίδια» το νέο ψήφισμα.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5277&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote