Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δύο εκατ. απεργοί κατά της λιτότητας Θαπατέρο
Δύο εκατ. απεργοί κατά της λιτότητας Θαπατέρο Εκτύπωση E-mail
09.06.10

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα χθες στην Ισπανία όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο. Η πορεία στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων

η οποία παρέλυσε την κρατική μηχανή παρά το γεγονός ότι σε τομείς όπως η υγεία, η πυροσβεστική υπηρεσία και τα σωφρονιστικά ιδρύματα λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία CCOO, περίπου 2 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι -δηλαδή το 75% του συνόλου- συμμετείχαν στη χθεσινή απεργία, η οποία, όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, ήταν η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Θαπατέρο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2004.

Οπως υποστήριζαν εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκλάβει τις χθεσινές κινητοποιήσεις ως μία απλή "προειδοποίηση" σε σχέση με αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε περίπτωση που επιμείνει στα σκληρά μέτρα τα οποία εξήγγειλε.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, υπό την πίεση των ευρωπαϊκών της εταίρων που εκφράζουν φόβους για πιθανή "μετάδοση" της ελληνικής κρίσης στην πέμπτη οικονομία της ΕΕ, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υιοθέτηση ενός σκληρού πακέτου λιτότητας που αποσκοπεί στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 11,2% το 2009 στο 6% το 2011 και κάτω από το όριο του 3% έως το 2013.

Ανάμεσα σε άλλα, τα μέτρα προβλέπουν τη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% από αυτόν τον μήνα και πάγωμα των μισθών για το 2011. Επιπλέον, ανακοινώθηκε το πάγωμα των συντάξεων, ο περιορισμός των κρατικών επενδύσεων και η κατάργηση των επιδομάτων τοκετού.

Ευρωζώνη
Καταιγίδα περικοπών

Μέτρα λιτότητας έχουν εξαγγείλει και πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα.

Πορτογαλία: Μέτρα για τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση κατά 5% των μισθών σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των αποδοχών για τους πολιτικούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Γερμανία: Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και ο περιορισμός του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2013.

Ιταλία: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στα τέλη Μαΐου την εξοικονόμηση 24 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος. Μεταξύ άλλων προβλέπεται το πάγωμα των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Γαλλία: Η γαλλική κυβέρνηση θα μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ενώ ανακοίνωσε πως παγώνει όλες τις δημόσιες δαπάνες -εκτός από τις συντάξεις- για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ιρλανδία: Μετά την απόφαση εξοικονόμησης 4 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο -η οποία θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, και με την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων- η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο νέα μείωση των δημοσίων δαπανών ύψους 3 δισ. το 2011.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5273&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote