Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κατελήφθη από ισραηλινούς στρατιώτες το Rachel Corrie
Κατελήφθη από ισραηλινούς στρατιώτες το Rachel Corrie Εκτύπωση E-mail
05.06.10

Το πλοίο Rachel Corrie το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατελήφθη με τη συναίνεση του ακτιβιστών και του πληρώματος από ισραηλινούς στρατιώτες.

 "Οι δυνάμεις μας επιβιβάστηκαν στο σκάφος, και πήραν τον έλεγχο χωρίς καμία αντίσταση από το πλήρωμα και τους επιβάτες. Όλα έγιναν χωρίς βία", δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

 
Η επέμβαση στο πλοίο έγινε σε διεθνή ύδατα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
 
Επίσης σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Rachel Corrie, δεν απάντησε στα μηνύματα μέσω ασυρμάτου για να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντοντ, και θέλησε να φτάσει στη Γάζα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.
 
Το πλοίο είχε αναχαιτιστεί νωρίτερα σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της πορείας του από ισραηλινά πολεμικά πλοία.
 
Όμως όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο χωρίς να υπάρξουν συμπλοκές με τα μέλη του πληρώματος.
 
Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδευόταν επί ώρες από ισραηλινά πλοία.
 
Νωρίτερα, η παλαιστινιακή επιτροπή υποδοχής που περιμένει το πλοίο στη Γάζα, ανέφερε ότι το Rachel Corrie αναχαιτίσθηκε χωρίς βια περίπου 35 μίλια (65 χλμ) ανοιχτά της Γάζας.
 
Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, τουλάχιστον τρία περιπολικά πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού συνοδεύαν το φορτηγό πλοίο σε μια ζώνη 30 με 35 μίλια ανοικτά των μεσογειακών ακτών, σε διεθνή ύδατα.
 
Σημειώνεται ότι πριν πέντε ημέρες, στην επιχείρηση κατάληψης της νηοπομπής έξι σκαφών στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 9 άνθρωποι που επέβαιναν σε τουρκικό πλοίο.
 
"Εάν δεν μας αφήσουν καμία επιλογή θα πρέπει να επιβιβαστούμε στο πλοίο", είχε δηλώσει η αντισυνταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς .
 
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία-Παλαιστίνη δήλωνε ότι ήλθε σε επαφή στις 05:15 τοπική και ώρα Ελλάδας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με επιβάτες του πλοίου.
 
"Τους ακολουθούσαν ισραηλινά πλοία. Τα ραντάρ τους είχαν παρεμβολές, αλλά τα δορυφορικά τηλέφωνα λειτουργούσαν", τόνισε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής οργάνωσης.
 
Νωρίτερα εκπρόσωπος της οργάνωσης Free Gaza η οποία στηρίζει την αποστολή, καθώς και ένας δημοσιογράφος πάνω στο σκάφος τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ανέφεραν ότι πολεμικά πλοία ακολουθούν το φορτηγό.
 
"Τους ακολουθούν", δήλωσε τηλεφωνικά η Γκρέτα Μπερλίν της οργάνωσης Free Gaza, λέγοντας ότι το σκάφος πλέει περίπου 55 χλμ. δυτικά της Γάζας, στην Μεσόγειο.
 
Χθες, Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε πως "θα σταματήσουμε το πλοίο, και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα του Ισραήλ. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Rachel Corrie να φθάσει στις ακτές της Γάζας".
 
Ωστόσο το Ισραήλ προσφέρθηκε να μεταφέρει την βοήθεια που μεταφέρει το πλοίο στο λιμάνι του Ασντόντ και από εκεί οδικώς στη Γάζα, όμως οι ακτιβιστές επιμένουν ότι θα ελλιμενιστούν στον Παλαιστινιακό θύλακα.
 
"Δε θα πάνε στο Ασντόντ", είπε η Μπερλίν, προσθέτοντας ότι μόνο εάν το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό καταλάβει το σκάφος θα συμβεί κάτι τέτοιο.
 
Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία σκοτώθηκε από μπουλντόζα του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003.
 
Στο σκάφος, που μεταφέρει βοήθεια που ξεπερνά σε βάρος τον ένα τόνο, επιβαίνουν περίπου 15 άνθρωποι, Ιρλανδοί και Μαλαίσιοι, ανάμεσά τους η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης του 1976, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ, από τη Βόρεια Ιρλανδία, και ο Ιρλανδός Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.
 
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δια στόματος του Μάικ Χάμερ, εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απηύθυνε "κατεπείγουσα έκκληση" προς τους επιβαίνοντες στο πλοίο να μην επιχειρήσουν να πλεύσουν ως τη Γάζα και να αποφύγουν μια "αναμέτρηση", για την "ασφάλεια όλων", προτείνοντας παράλληλα να μεταβούν στο Ασντόντ ώστε "να μεταφερθεί από εκεί η υλική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
 

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5259&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote