Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο
Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο Εκτύπωση E-mail
04.06.10

Τη "σφραγίδα" της Πάφου θα έχουν οι πρώτες εικόνες από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, τις οποίες θα μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι τηλεοπτικοί οργανισμοί.

Ο Πάπας επέλεξε για την άφιξη του την Πάφο, γιατί συνδέεται με το πρώτο ιεραποστολικό ταξίδι το 45 μΧ του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος μαζί με τον κυπριακής καταγωγής Απόστολο Βαρνάβα και τον νεαρό τότε Ευαγγελιστή Μάρκο, αποβιβάστηκαν στη Σαλαμίνα και διέσχισαν ολόκληρη την Κύπρο κηρύσσοντας το σωτήριο μήνυμα της νέας θρησκείας. Στην Πάφο προσηλύτισαν στον χριστιανισμό και τον ανθύπατο Σέργιο Παύλο, ο οποίος κατέστη ο πρώτος υψηλόβαθμος Ρωμαίος αξιωματούχος, που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Λόγω της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου ο Πάπας, αν και το επιθυμούσε, δεν θα μεταβεί στην Σαλαμίνα, όπου βρίσκεται ο τάφος και η Μονή του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, όπως και στον κατεχόμενο Κορμακίτη, παρά την θερμή πρόσκληση των Καθολικών Μαρωνιτών που ζουν εκεί.

Κι αυτό, όπως μας εξήγησε έγκυρη πηγή της Αγίας Έδρα για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με οποιαδήποτε απαίτηση συνάντησης με τον Ντερβίς Έρογλου με την ιδιότητα του "προέδρου" της ούτω καλούμενης "ΤΔΒΚ". Ο Πάπας δεν θα έκανε κάποια ενέργεια, "που θα μπορούσε να εκληφθεί ως άμεση ή έμμεση αναγνώριση του καθεστώτος", επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το αεροσκάφος, που θα μεταφέρει τον Πάπα στην Κύπρο, προβλέπεται να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου στις 14:00. Θα τον υποδεχθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του Έλση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας. Στην τελετή υποδοχής θα καλωσορίσει ο πρόεδρος και θα ανταπαντήσει ο Πάπας Βενέδικτος.

Στη συνέχεια, ο Ποντίφικας θα μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου, όπου σώζονται τα ερείπια τμήματος της Ρωμαϊκής Πάφου και βρίσκεται η στήλη, στην οποία, σύμφωνα με απόκρυφες διηγήσεις, οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο.

Στο χώρο αυτό βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από την Μητρόπολη Πάφου στους Καθολικούς και Αγγλικανούς για τις λατρευτικές τους ανάγκες.

Ο ναός είναι ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου και αποτελεί κτίσμα διαφόρων χρονικών φάσεων μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα. Είναι κτισμένος δε στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής των αρχών του 6ου αιώνα.

Ο Πάπας θα εισέλθει στο ναό για να προσευχηθεί. Στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο θα τελεστεί "Οικουμενική Ιερουργία", στην οποία χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Χρίστο Αριστείδου θα ψάλει τα απολυτίκια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, η οποία είναι για όλους η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας του Χριστού. Εκκλησιαστικούς ύμνους θα ψάλει και χορωδία Καθολικών.

Από ειδική εξέδρα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απαντήσει ο Πάπας, στον οποίο θα προσφέρει αναμνηστικό δώρο ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Στο χώρο αυτό λένε οι ιστορικές πηγές ήταν η έδρα της Επισκοπής Πάφου μέχρι την κατάληψη της Κύπρου από τους Φράγκους, οι οποίοι εκδίωξαν από τις επισκοπικές τους έδρες τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους επισκόπους της Εκκλησίας της Κύπρου , τις οποίες κατέλαβε η Λατινική Ιεραρχία.

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο Πάπας θα αναχωρήσει για την Λευκωσία, όπου θα καταλύσει στο μεσαιωνικό μοναστήρι των Φραγκισκανών της Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται επί της "νεκρής ζώνης" στην Πύλη Πάφου και απέναντι από την είσοδο του υπάρχει φυλάκιο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

Λόγω της θέσης του μοναστηριού ο Πάπας θα αντικρύσει ιδίοις όμασι τα σημάδια και τις καταστροφές της εισβολής του 1974. Ο Γερμανός Ποντίφηκας, που ασφαλώς έχει την εμπειρία του διαχωρισμού από το Βερολίνο, θα έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με το μοναδικό τείχος, που διαιρεί σήμερα την πρωτεύουσα μιας Ευρωπαϊκής χώρας.

Το κατάλυμα του Πάπα θα είναι στα πάνω δωμάτια του ξενώνα του μοναστηριού, τα οποία είναι χτισμένα ακριβώς δίπλα από το παλιό κτίσμα , του οποίου σώζονται ακόμα κάποια ερείπια.

"Ήταν ευκαιρία να ανακαινιστεί ένα κτήριο, που κτίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ‘50 και έκτοτε τίποτα δεν είχε συντηρηθεί, αναφέρει ο πατήρ Ουμβέρτος Μπαράτο, γενικός βικάριος Κύπρου του Πατριαρχείου των Λατίνων και επιτετραμμένος της Αγίας Έδρας.

Τα έργα άρχισαν στις 4 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας. Τώρα μπαίνουν οι τελευταίες "διακοσμητικές πινελιές". Τοποθετήθηκε νέα ηλεκτρική εγκατάσταση, σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό σύστημα, σύστημα ασφαλείας και άλλα. Επίσης, έγινε νέα πλακόστρωση στον αύλιο χώρο.

Γενικά , χάρη στην επίσκεψη του Πάπα, οι χώροι της Μονής έγιναν πιο άνετοι και λειτουργικοί, αλλά είναι λιτοί. Εκτός από τον Πάπα, στο μοναστήρι θα μείνουν 4-5 πρόσωπα από την 36μελή συνοδεία του. Τα υπόλοιπα θα μείνουν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Ολόκληρη η περιοχή της Πύλης Πάφου θα κλείσει για οδηγούς και τους πεζούς και τα μέτρα ασφαλείας τόσο από την Κυπριακή Αστυνομία όσο και από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ θα είναι δρακόντεια.

Ανακαίνιση έγινε και στον Ναό του μοναστηριού , που είναι αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό, όπου ο Πάπας θα λειτουργήσει το Σάββατο το απόγευμα

Όλο το πρόγραμμα

Αύριο, Σάββατο, ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στις 09:10 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγος του Έλση.

Ο Ποντίφικας και ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ανταλλάξουν δώρα και θα ακολουθήσει κατ` ιδίαν συνάντηση η οποία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει 15 λεπτά. Ακολούθως ο Πάπας θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου και θα ακολουθήσει παρουσίαση των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αγίας Έδρας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ποντίφικας θα μιλήσουν σε σύναξη αξιωματούχων της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Στις 10:45 του Σαββάτου ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο σχολείο του Αγίου Μάρωνα, όπου θα γίνουν αποκαλυπτήρια ειδικής αναμνηστικής πλακέτας για την παπική επίσκεψη στην Κύπρο. Ακολούθως Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Γιούσεφ Σουέιφ θα απευθύνει χαιρετισμό, τον οποίο θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παιδιά του σχολείου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Βενέδικτος.

Στις 12:00 ο Ποντίφικας θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα τον υποδεχθεί ο Κύπρου Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας. Στη συνέχεια θα υπάρξει κατ` ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Πάπα Βενέδικτου που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει 20 λεπτά..

Στις 13:40 ο Πάπας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του στη Αρχιεπισκοπή ο Κύπρου Χρυσόστομος στο οποίο θα παρακαθίσουν και αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, ενώ στις 14:40 θα γίνει ανταλλαγή δώρων.

Στις 17:15 ο Πάπας Βενέδικτος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στη Μονή των Φραγκισκανών.

Την Κυριακή και συγκεκριμένα στις 09:15, ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο Στάδιο "Ελευθερία", όπου θα γίνει ανοικτή Θεία Λειτουργία. Ο Βενέδικτος μετά την απαγγελία του Angelus, θα παραδώσει αντίγραφο του Κειμένου Εργασίας (Instrumentum Laboris) σε κάθε ένα από τα μέλη της Ειδικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Επισκόπους και επίσκεψη στην Μαρωνιτικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων.

Στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής ο Πάπας θα αναχωρήσει για την Ρώμη.

Τεράστιας πολιτικής σημασίας χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δήλωση του στο ΡΙΚ, την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο, η οποία αρχίζει σήμερα το απόγευμα.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5257&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 04.06.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote