Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μάχη επιβίωσης για Θαπατέρο
Μάχη επιβίωσης για Θαπατέρο Εκτύπωση E-mail
03.06.10

Μάχη για την πολιτική της επιβίωση δίνει η κυβέρνηση της Ισπανίας καθώς ο πρωθυπουργός Θαπατέρο δείχνει αποφασισµένος να προωθήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις οποίες θα παρουσιάσει στις 16 Ιουνίου «ακόµα και εάν δεν επιτευχθεί συµφωνία µε τα συνδικάτα και τους εργαζοµένους».

Το έκτακτο σχέδιο λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα στη Βουλή µε οριακή διαφορά µιας µόλις ψήφου και την υποστήριξη των καταλανών εθνικιστών βουλευτών. Καθώς τα συνδικάτα αντιδρούν σθεναρά στις περικοπές των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων και στην αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος ώστε να γίνονται πιο εύκολες οι απολύσεις, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίθ Θαπατέρο φαίνεται ότι οδηγείται σε σύγκρουση µε τους παραδοσιακούς συµµάχους του. Γι’ αυτούς τους λόγους πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν ο προϋπολογισµός για το 2011, που θα κατατεθεί τον Σεπτέµβριο στη Βουλή, δεν εγκριθεί.

Το υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία, που ξεπερνά το 20%, αναδεικνύει την άσχηµη κατάσταση της ισπανικής οικονοµίας που βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, λόγω της φούσκας στον τοµέα των ακινήτων και την πτώση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών. Την Παρασκευή ο οίκος Fitch υποβάθµισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και πολλοί πλέον κατηγορούν την κυβέρνηση Θαπατέρο ότι άργησε να πάρει µέτρα. «Η κυβέρνηση έκανε λάθος που δεν αναγνώρισε νωρίτερα την κρίση και συνεχίζει να σφάλλει παίρνοντας λίγα λίγα τα µέτρα για την αντιµετώπισή της», σχολιάζει ο Χορντί Σεβίλα, πρώην υπουργός του Θαπατέρο.

Στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις το αντιπολιτευόµενο Λαϊκό Κόµµα προηγείται έως και 10 ποσοστιαίες µονάδες, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων Ισπανών δηλώνει πως θα ήθελε διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Οµως δύο στους τρεις θεωρούν πως το Λαϊκό Κόµµα θα έπρεπε να υποστηρίξει τα µέτρα λιτότητας των Σοσιαλιστών, κάτι που δείχνει πως οι ψηφοφόροι, αν και θυµωµένοι µε τις περικοπές, δεν βλέπουν άλλη διέξοδο.

Την ερχόµενη εβδοµάδα πάντως, οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα απεργήσουν για την περικοπή του 5% στους µισθούς τους, ενώ πριν από λίγες ηµέρες τα συνδικάτα απείλησαν ότι η απάντησή τους στις επιζήµιες µεταρρυθµίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στα µέτρα λιτότητας που προβλέπουν την κατάργηση της εφάπαξ βοήθειας ύψους 2.500 ευρώ για κάθε νεογέννητο αλλά και το πάγωµα των µισθών είναι «η γενική απεργία».

Το µεγάλο στοίχηµα
Στόχος της κυβέρνησης Θαπατέρο είναι η µείωση του ελλείµµατος στο 3% έως το 2013 από το 11,2% που ήταν πέρσι. Μετά το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, οι διεθνείς αγορές ζητούν από την ισπανική κυβέρνηση να αποδείξει ότι µπορεί να περιορίσει το έλλειµµά της χωρίς να καταφύγει και αυτή στον µηχανισµό της Ε.Ε. Δεδοµένου του σηµαντικού µεγέθους της ισπανικής οικονοµίας, µια τέτοια προσφυγή θα είχε πολύ µεγαλύτερο κόστος από την ελληνική.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5255&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote