Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών μας μέχρι τέλους
Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών μας μέχρι τέλους Εκτύπωση E-mail
31.05.10

«Πειρατεία» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τόνισε ότι η Τουρκία έχει την αναγκαία δύναμη να «υπερασπιστεί μέχρι τέλους» τα δικαιώματα των πολιτών της.

Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πειρατική δραστηριότητα κάποιας χώρας εναντίον πολιτών άλλων χωρών» και επισήμανε ότι «είναι παράνομο και το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον της Γάζας. Δεν έχει καμία νομιμότητα από διεθνή άποψη».

 
Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι «εμείς θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία βήματα. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει προνόμια. Οι πολίτες μας να είναι ήσυχοι. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Έχουμε τη δύναμη αυτή».
 
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επικοινωνία με τις 32 χώρες, πολίτες των οποίων είναι μεταξύ των επιβατών των πλοίων της νηοπομπής και σημείωσε πως «πρόκειται για στάση εναντίον δραστηριότητας της διεθνούς κοινότητας, με εκπροσώπους από 32 χώρες».
 
Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.
 
Από το πρωί, μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων Τούρκων γίνονται στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της χώρας εναντίον του Ισραήλ.
 
«Δεν θα μείνει αναπάντητη η επίθεση»
Σε υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο» και υπογράμμισε πως είναι αναμφισβήτητο ότι η επίθεση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι θα λάβει τη δέουσα απάντηση από την Τουρκία.
 
Ταχεία εξέταση του συμβάντος και τιμωρία των υπευθύνων ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.
 
Εν τω μεταξύ, ευθύνη στους επιβαίνοντες της νηοπομπής επέρριψε η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι αυτοί «ξεκίνησαν τις βιαιότητες».Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάρκ Ρεγκέβ υπογράμμισε ότι «καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
 
«Δυστυχώς, δέχθηκαν επίθεση ακραίας βίας από ανθρώπους επί του πλοίου, με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και πραγματικά πυρά», πρόσθεσε.

ta nea.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5241&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote