Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βολές Σημίτη κατά Νέας Δημοκρατίας για την κλήση στην Εξεταστική Επιτροπή
Βολές Σημίτη κατά Νέας Δημοκρατίας για την κλήση στην Εξεταστική Επιτροπή Εκτύπωση E-mail
31.05.10

Απαντήσεις σε δύο σοβαρά διλήμματα καλείται να δώσει ο Γ. Παπανδρέου: πρώτον, αν θα δεχθεί το ΠΑΣΟΚ να κληθεί ο Κ. Σημίτης στην εξεταστική για τη Siemens και, δεύτερον, αν θα αναστείλει την κομματική ιδιότητα του Α. Τσοχατζόπουλου.

Οι επιτελείς του είναι χωρισμένοι στα δύο. Αλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της ΝΔ σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, ώστε «να ανοίξει ο δρόμος να κληθεί και ο Κ. Καραμανλής». Επίσης τάσσονται υπέρ της άμεσης διαγραφής του πρώην υπουργού Αμυνας, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» και του «Πρώτου Θέματος» για το σπίτι του απέναντι από την Ακρόπολη.

 
Ο αντίλογος είναι κοινός: «Δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί ό,τι και να βγαίνει θα πρέπει να διώχνουμε κόσμο»!
 
Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος χαρακτηρίζουν «απωθητική» την εικόνα να καταθέσει ο Κ. Σημίτης «ακόμη και διά υπομνήματος». Μέχρι την έκβαση της εσωτερικής «μάχης» οι επιτελείς της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι:
 
Με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησαν οι εξεταστικές.
 
Ο Γ. Παπανδρέου έχει δεσμευθεί για την κάθαρση ακόμη κι αν ματώσει και το ΠΑΣΟΚ.
 
O κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ώρα καλύπτεται πίσω από την κοινοβουλευτική διαδικασία και αναμένει οδηγίες. Το Σαββατοκύριακο για το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με νέα δήλωση Σημίτη από το Κορακοχώρι.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός συνεννοήθηκε με τον Ν. Θέμελη και βγήκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να διολισθήσει σε εντυπωσιασμούς και σε παραπλανήσεις. Οταν προτείνεται να κληθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε συζήτηση χωρίς στοιχεία και μαρτυρίες που τον αφορούν προσωπικά, θα κυριαρχήσουν εικασίες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις, φραστικές προσβολές και καταγγελίες. Το ζητούμενο είναι όμως η αλήθεια και όχι η προσωπική ή η κομματική αντιπαράθεση. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα».
 
Εδειξε, έτσι, ξεκάθαρα πως δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΝΔ.
 
Στον πρώην πρωθυπουργό απάντησε το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Νέα Δημοκρατία δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν. Θεωρεί, όμως, ότι έχουμε όλοι καθήκον να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στο να διαλευκανθούν όλες οι δύσοσμες και σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στον δημόσιο βίο».
 
 
Δηλώσεις
Επικριτικός για τον πρώην πρωθυπουργό εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Αναφερόμενος στην περίοδο 2000-2004 επισήμανε πως «όταν η αλληλεγγύη γίνεται συνενοχή αποτελεί τη βασική αιτία για τη μετατροπή του συστήματος διακυβέρνησης σε κλειστό σύστημα εξουσίας, για τη μετατροπή της δημοκρατίας σε ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας που ασκείται εν ονόματι του λαού σε κάποια μορφή τυραννίας».
 
«Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την εξεταστική» σημείωσε η Κ. Μπατζελή και προσέθεσε ότι αν ήταν στη θέση του ή στη θέση του Κ. Καραμανλή θα πήγαινε.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τον Α. Τσοχατζόπουλο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι αν ο πρώην υπουργός δεν απαντήσει ουσιαστικά θα ανασταλεί η κομματική του ιδιότητα, όπως άλλωστε έχει γίνει με όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σκανδάλων.
 
«Οι νόμοι ισχύουν απαρέγκλιτα για όλους τους πολίτες. Και πρώτα απ’ όλα για εμάς τους πολιτικούς. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στον πολιτικό κόσμο. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο Χρ. Παπουτσής.
 
 
Α. Τσοχατζόπουλος
Είναι στις Αρχές τα στοιχεία και τα παραστατικά
 
Ο ίδιος ο Α. Τσοχατζόπουλος σε γραπτή δήλωσή του μιλά για «σενάρια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας», κάνει λόγο για «ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής μου» και δηλώνει την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς «όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά σχετικά με την περιουσιακή μας κατάσταση, αλλά και αυτή τη μεταβίβαση, είναι κατατεθειμένα με διαφάνεια στις αρμόδιες αρχές».
 
 
Μαξίμου
Ψάχνουν αντίδοτο για τις επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα
 
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ανάλυση κόστους - οφέλους. Προσπαθούν να διαγνώσουν τις επιπτώσεις των υποθέσεων διαφθοράς και πλουτισμού πολιτικών στην κοινή γνώμη. Πιστεύουν ότι ενισχύονται οι τάσεις απαξίωσης των πολιτικών και αναζητούν ένα ισχυρό αντίδοτο. Μέχρι στιγμής η στρατηγική περιλαμβάνει τα εξής:
 
Το ΠΑΣΟΚ θα ενθαρρύνει τις αποκαλύψεις.
Ο Γ. Παπανδρέου θα θέτει εκτός κομματικών γραμμών όσους εμπλέκονται.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα ισχυρό πακέτο μέτρων για τη διαφάνεια.
Οι συνεργάτες του μελετούν το ενδεχόμενο ειδικής εκδήλωσης, ακόμη και διεθνούς συνεδρίου για τον τρόπο οργάνωσης του ελληνικού κράτους και τα μέτρα αποκατάστασης της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και επίτευξης της επιθυμητής αποτελεσματικότητας.
 

ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5240&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote