Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Λάβαμε το μήνυμα...» Εκτύπωση E-mail
17.09.07
Ως μήνυμα να συνεχίσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του από το Ζάππειο αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο ΠΑΣΟΚ δρομολογούνται εξελίξεις.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι έλαβε το μήνυμα ότι υπάρχει ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και στο ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

 Λίγα λεπτά αργότερα, σε μια αρχηγικού ύφους εμφάνισή του στο Ζάππειο, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής προέδρου. 

 Με τον κ. Βενιζέλο συμφώνησαν οι Α. Λοβέρδος και Κ. Κουλούρης. Αυτοσυγκράτηση και αυτογνωσία συνέστησε η Α. Διαμαντοπούλου.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Καταστατικού για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου που προβλέπεται από το καταστατικό, όπως προκύπτει από το αίτημα του κ. Παπανδρέου να ανανεωθεί η εντολή του κόμματος στο πρόσωπό του. 

To αποτέλεσμα Αυτοδυναμία της ΝΔ με απώλειες σε σχέση με το ποσοστό που συγκέντρωσε το 2004, πτώση του ΠΑΣΟΚ και πεντακομματική Βουλή δείχνουν τα αποτελέσματα.

 Με καταμετρημένο το 91,73% των ψηφοδελτίων επικρατείας, η ΝΔ συγκεντρώνει 42,31% (153 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 38,29 (103), το ΚΚΕ 7,89 (21), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,87 (13) και ο ΛΑΟΣ 3,67 (10).  Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η αποχή, η οποία αγγίζει το 27%.  Νωρίτερα, τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα με το κλείσιμο της κάλπης, προέβλεψαν πεντακομματική βουλή και σαφές προβάδισμα της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βεβαιότητα για την αυτοδυναμία της κυβέρνησης.

 Το χαμηλότερο ποσοστό που έδωσαν τα exit polls στη ΝΔ είναι 40,2% και το μεγαλύτερο 43%, ενώ αντιστοίχως το χαμηλότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι 36,5% και το μεγαλύτερο 39,5%.

Τα exit polls αναλυτικά. 

 Κ. Καραμανλής Ως σαφή εντολή να συνεχίσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Κυριακής από το Ζάππειο. «Μιλήσατε δυνατά, μιλήσατε ξεκάθαρα», είπε. 

 Μίλησε για σταθερή κυβέρνηση που στηρίζεται στην κοινωνική πλειοψηφία και θα είναι συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, στεκόμενη κοντύτερα στα προβλήματα των πολιτών.  

Μίλησε για διάλογο και προσπάθεια να επιδιώξει κοινωνική συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις αλλά και αποφασιστικότητα που δεν θα επιτρέπει καθυστερήσεις στο έργο της κυβέρνησης. 

 Απευθύνθηκε τέλος στους πυρόπληκτους λέγοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής του θα εκπληρωθούν στο ακέραιο. Γ. Παπανδρέου «Το αποτέλεσμα είναι δυσμενές. Στη μάχη αυτή όλοι είχαμε συμμετοχή και ευθύνες. Πρώτος από όλους εγώ», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει στο εκλογικό αποτέλεσμα «επιφυλάξεις των πολιτών για το ότι αποτελούμε αξιόπιστη λύση» και είπε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα διαμαρτυρίας στράφηκε και προς εμάς.

 Να το ακούσουμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα».  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα μέλη και η λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ θα έχουν τον πρώτο λόγο στη διαδικασία αναζήτησης των αιτίων της ήττας και δήλωσε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό ώστε να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης στο πρόσωπό του.  Αλ. Παπαρήγα 

Την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε η Αλ. Παπαρήγα διαπιστώνοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε ανοδική πορεία. «Ας το χαρούμε», είπε «αλλά χωρίς να πάρουν τα μυαλά μας αέρα», καθώς, όπως είπε, τα δύο μεγάλα κόμματα διατηρούν υψηλά ποσοστά που δεν αντιστοιχούν στη λαϊκή δυσαρέσκεια. 

 Διαπίστωσε τάση απεγκλωβισμού των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα από τα δύο μεγάλα κόμματα και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα συναντηθεί με τους εργαζομένους για να εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση. «Ξεκινάμε από αύριο την δράση», είπε. 

Την Τετάρτη η κ. Παπαρήγα και ο γραμματέας της ΚΝΕ θα μεταβούν στην Ηλεία για να στηρίξουν τους κατοίκους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αλ. Αλαβάνος

 Για μια από τις καλύτερες επιδόσεις της Αριστεράς στην μεταπολίτευση μίλησε ο Αλ. Αλαβάνος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι το τοπίο αλλάζει, αν και όχι πάντα προς τον επιθυμητό για το κόμμα του βαθμό και κατεύθυνση.

 «Ο αγώνας συνεχίζεται», είπε.  Ευχαρίστησε τη γενιά των 400 ευρώ, του άρθρου 16 και της σοσιαλιστικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπιστοσύνη και πρόσθεσε: «Ξέρω καλά ότι είναι δοκιμή». 

 Σκιαγραφώντας τη στάση του κόμματος στη νέα βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε διπλό μήνυμα προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε αντικοινωνική επιλογή της κυβέρνησης της μειωμένης λαϊκής μειοψηφίας», είπε για τη ΝΔ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα διευρυνθεί για να καλύψει το κενό που αφήνει η ενσωμάτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινωνικό κατεστημένο». 

Γ. Καρατζαφέρης

 Ως μήνυμα σοβαρότητας ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Γ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του ΛΑΟΣ στο Παγκράτι.    «Η κάλπη υπαγόρευσε σοβαρότητα και όχι αλαζονεία» είπε και δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε «ό,τι θετικό» και θα είναι «απέναντι σε ότι γκρίζο».  «Ο κύριος ρόλος μας θα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στους Έλληνες» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Πρώτες αντιδράσεις 

Επιφυλακτικά εμφανίζονταν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης εν αναμονή πιο αξιόπιστου δείγματος. Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να κάνει αποτίμηση του αποτελέσματος όταν συγκεντρωθεί το 25% των ψηφοδελτίων επικρατείας.

 Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και ο Α. Λοβέρδος και Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μήνυμα και για  τα δύο κόμματα.

Από την πλευρά του ο Τ. Χυτήρης είπε ότι παρατηρείται μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα Αριστερά και εκτίμησε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει σκληρότερη πολιτική και θα επιχειρήσει να αποσπάσει βουλευτές από άλλα κόμματα. 

  Τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό της έργο εξέφρασαν η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη και η Ντ. Μπακογιάννη έξω από τη Ρηγίλλης. 

 «Σημαντική η διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ», είπε ο Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα διακυβέρνησης παρά τη μικρή πλειοψηφία. 

Αιχμές για συντροφικά μαχαιρώματα στο νομό Αργολίδος άφησε ο Γ. Μανώλης. «Δεν πρέπει να καβαλήσουμε το καλάμι», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές ακόμη και σε πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα. 

Την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα έκανε ο γραμματέας της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης. Σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα βρίσκεται κάτω από τα ποσοστά που είχε το 2004, ενώ τόνισε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής το κόμμα του εκτιμάται ότι θα πάρει 152-153 έδρες.

Ακόμη ο κ. Ζαγορίτης τόνισε πως με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1996 είχε συγκεντρώσει 41,49% και είχε λάβει 162 έδρες ενώ με το ίδιο ποσοστό σήμερα η ΝΔ θα συγκέντρωνε 151 έδρες. 

Βέβαιος ότι η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, προσερχόμενος στη Ρηγίλλης.  Θετικό το αποτέλεσμα αλλά χωρίς να υπάρξει ανατροπή του δικομματισμού, είπαν στον Flash 96 από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Χουντής.

 Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε πως το πρώτο κόμμα δύσκολα θα κυβερνήσει, καθώς το αποτέλεσμα δημιουργεί την υποχρέωση συναινέσεων.  «Ωρα χαράς - ώρα ευθύνης» ήταν η εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων από το Γ. Καρατζαφέρη.

 Για «εκατοντάδες παρατυπίες σε σωρεία εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα» έκανε λόγο ο Στ. Παπαθεμελής σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα, αναφέροντας ότι το κόμμα του θα δώσει λεπτομερή αναφορά τη Δευτέρα.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι είναι σημαντικό για το λαό «να μάθει ότι υπάρχουμε και ότι έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα και πρόγραμμα». Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η διαδικασία Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία την Κυριακή.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπ. Φλογαϊτης δήλωσε ότι όπου υπήρξε πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε. Μέλη εφορευτικών επιτροπών καθυστέρησαν να παρουσιαστούν, ενώ σε λίγα εκλογικά τμήματα διαπιστώθηκε έλλειψη λευκών ψηφοδελτίων.

 Απουσίες μελών εφορευτικών επιτροπών καταγράφηκαν στην Πάτρα, στα Χανιά. Στον Αγιο Γεώργιο Τυμφρηστού αλλά και στο 432 εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης η έναρξη της ψηφοφορίας καθυστέρησε καθώς δεν είχαν προσέλθει έγκαιρα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Στη Ρόδο δεν λειτούργησε το τμήμα ετεροδημοτών του νομού Κυκλάδων.  Στους Λειψούς, όπου οι κάτοικοι δήλωσαν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία, για να διαμαρτυρηθούν έτσι για την έλλειψη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ελάχιστοι ψήφισαν έως το μεσημέρι.

 Στον νομό Ηλείας η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά στα 408 εκλογικά τμήματα, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους. Η ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών για τα εκλογικά τμήματα δέχτηκε περισσότερα από 5.700.000 «χτυπήματα».

 Στο 1564 έγιναν τουλάχιστον 65.000 τηλεφωνήματα. Σάββατο και Κυριακή εκδόθηκαν συνολικά 9.015 δελτία ταυτότητας και υποβλήθηκαν 759 αιτήματα για έκδοση διαβατηρίων. Οι εκλογείς είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 3.941 υποψήφιους, 21 Συνδυασμών κομμάτων, καθώς και ανεξάρτητων ή μεμονωμένων. 

 Η αναγνώριση των εκλογέων έγινε με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.    

 flash

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=524&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 17.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote