Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΛΩΤΣΟΠΑΤΙΝΑΔΑΣ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΛΩΤΣΟΠΑΤΙΝΑΔΑΣ Εκτύπωση E-mail
28.05.10

Του Σάκη Σερέτη

 

Μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαραθέσεων και με το άρωμα της μειοψηφικής απαρτίας των 61 παρόντων μελών, άρχισαν με την γνωστή καθυστέρηση της μιας ώρας, οι εργασίες της διήμερης προεκλογικής γενικής συνέλευσης στην Ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης.

Η διαδικασία εκλογής προεδρείου της συνέλευσης, ανέδειξε χωρίς ψηφοφορία την σύνθεση του, με τον κ. Βασίλειο Σταθάκο στην θέση του προέδρου, τον κ. Δήμο Σιώκη αντιπρόεδρο και τον κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου στην θέση του Γραμματέα. Την πεντάδα του προεδρείου συμπληρώνουν σαν αναπληρωματικοί, οι κ κ. Χρήστος Βουρνάς και Αντώνιος Φωκάς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Καλαμαράς, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της διετούς θητείας του, αναφέρθηκε στο παραγωγικό έργο που επιτέλεσαν αυτός και οι συνεργάτες του, παρά την σκληρή κριτική που δέχθηκαν. Μίλησε δε για το οικονομικό κέρδος των δυο παρελάσεων της θητείας του, το οποίο ανέρχεται στο ποσόν των 120.000 δολαρίων, καθώς και στο εισόδημα των 43.000 δολαρίων που προέκυψε από την χρήση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Ομοσπονδίας. Τις απόψεις και το έργο του κ. Δ. Καλαμαρά επαίνεσε μια μερίδα των παρευρισκομένων , αλλά από την άλλη πλευρά όμως , υπήρξε και η μερίδα αυτών που καυτηρίασαν την εν γένει συμπεριφορά αυτού και μιας ομάδας του διοικητικού συμβουλίου του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατάφορη παραβίαση του καταστατικού.

Απολογητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος Δημήτρης Καλαμαράς, όσον αφορά στην αδυναμία της εξελεγκτικής επιτροπής να ικανοποιήσει τα κριτήρια επιλογής της και να παρουσιάσει στον χρόνο που προβλέπει το καταστατικό του οργανισμού, την επιβεβλημένη έκθεση ελέγχου των οικονομικών της Ομοσπονδίας.

Η εξελεγκτική επιτροπή απαρτίζεται από τους κκ. Ηλία Δημητρόπουλο, Σπύρο Γαρυφάλλη, Μιχάλη Τραχανή και Σπύρο Βασιλάκη και σύμφωνα με το εικοστό άρθρο του καταστατικού λειτουργίας του οργανισμού, θα έπρεπε από τον Ιανουάριο να έχει προβεί εις τον ετήσιο γενικό οικονομικό έλεγχο και να έχει ετοιμάσει την έκθεση της, προκειμένου να την παρουσιάσει στα μέλη της γενικής συνέλευσης προς έγκριση και όχι να περιμένει κυριολεκτικά στο παρά πέντε να ασκήσει τα καθήκοντα της.

Ιδού το σχετικό άρθρο του καταστατικού: γ) Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο εντός του μηνός Ιανουαρίου, να καλέσει την Ε.Ε. για να προβεί εις τον ετήσιο Γενικό Οικονομικό Έλεγχο, μετά το πέρας του οποίου θα συντάξει την ετήσια έκθεση οικονομικού ελέγχου, την οποία θα φέρει προς έγκριση στην Πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση του μηνός Ιανουαρίου.

Όμως αντίθετα με τις διατάξεις του καταστατικού και προφανώς λειτουργώντας στους δικούς της ρυθμούς η εξελεγκτική επιτροπή, συντέλεσε καταλυτικά στην μετάθεση των εργασιών της διήμερης προεκλογικής συνέλευσης, που υποχρεωτικά θα διεξαχθούν την επόμενη Τετάρτη 2 Ιουνίου.

Όμως τα σχόλια και η κριτική για την ανεύθυνη στάση των μελών που απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή, δεν ήταν καθόλου κολακευτικά από τα μέλη των συλλόγων που απαρτίζουν το δυναμικό της Ομοσπονδίας, οι οποίοι βιώνουν για άλλη μια φορά την ανευθυνότητα των εκλεγμένων σε υπεύθυνες θέσεις, όπως αυτές της εξελεγκτικής επιτροπής.

Γεγονός που αντικατοπτρίζει και το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την απελθούσα πλέον διοίκηση υπό τον κ.Δημήτρη Καλαμαρά, η οποία δεν κατάφερε ούτε σε αυτή την κρίσιμη προεκλογική συνέλευση, να σεβαστεί την προβλεπόμενη διαδικασία και να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας της Ομοσπονδίας.

Την γνωστή του θέση για την διεύρυνση συμμετοχής των Ομογενών στην Ομοσπονδία, διατύπωσε ο επίτιμος πρόεδρος Βασίλειος Σταθάκος, ενώ κατά την ανάγνωση των πρακτικών της προηγούμενης γενικής συνέλευσης, ο κ. Δημήτριος Πανάγος ζήτησε την διόρθωση των πρακτικών, όσον αφορά στην έγκριση του οικονομικού απολογισμού της διετίας 2008-2010, ο οποίος δεν ελέγχθηκε προηγουμένως από την αρμόδια εξελεγκτική επιτροπή και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί στα μέλη της γενικής συνελεύσεως προς έγκριση. Στην παράλειψη αναγραφής στα πρακτικά, ουσιαστικών τοποθετήσεων που αφορούν στο σύλλογο Νισυρίων, αναφέρθηκε ο κ. Ντίνος Ράλλης και ζήτησε να αναγραφούν τα πραγματικά γεγονότα όπως εξελίχθηκαν.

Ωστόσο το θέμα αποκλεισμού των Νισυρίων από τις επερχόμενες εκλογές, λόγω της εκπρόθεσμης καταβολής της συνδρομής του συλλόγου μετά την 31η Μαρτίου,- όπως ορίζει το καταστατικό-πυροδότησε ένταση και ανάρμοστη συμπεριφορά από τον κ. Δημήτριο Δημητρίου προς τον κ. Βασίλειο Σταθάκο, επειδή έθεσε το θέμα στην δικαιοδοσία της γενικής συνέλευσης.

Η εν λόγω συμπεριφορά είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του κ.Σταθάκου από την θέση του προέδρου του διήμερου συνεδρίου, ενώ λίγο αργότερα όταν επανήλθε στην θέση του, τόνισε ότι «τυπικά πρέπει να πούμε όχι στον σύλλογο Νισυρίων, αλλά ουσιαστικά πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα πριν τον αποκλείσουμε, από την στιγμή που επιζητούμε την διεύρυνση και την συμμετοχή».

Υπέρ της συμμετοχής των Νισυρίων ,τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι κκ. Νίκος Διαμαντίδης, Ελευθέριος Κασάπης και Διονύσης Βασιλάτος, ενώ το θέμα αυτό φαίνεται ότι θα απασχολήσει την εφορευτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει για την τελική έκβαση του.

Την αποχώρηση των αντιπροσώπων με αποτέλεσμα την έλλειψη απαρτίας, κατήγγειλε ο αντιπρόσωπος του συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» Ιάκωβος Καλοειδάς, αφήνοντας παράλληλα σοβαρές αιχμές για τους συλλόγους σφραγίδες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στον χώρο.

Στην απάθεια των αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Παυλάκος και ζήτησε από την Ομοσπονδία, να αποστέλλει ενημερωτικές επιστολές προς τους συλλόγους των οποίων οι αντιπρόσωποι δεν συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους.

Επίσης ζήτησε να αρχίζουν οι συνεδριάσεις στην προκαθορισμένη ώρα τους και να έχουν λογική διάρκεια, ώστε να μην κουράζουν και να δρομολογούν μοιραία την φυγή των αντιπροσώπων.

Την ανυπαρξία της Ομοσπονδίας όσον αφορά στην διεκδίκηση οικονομικών προγραμμάτων από τον Δήμο και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, κατήγγειλε ο κ. Ντίνος Ράλλης, ενώ παράλληλα τόνισε την αδιάφορη στάση του οργανισμού, στο θέμα της διακοπής του προγράμματος αποστολής των αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών, στα Ελληνοαμερικανικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Η συνεδρίαση είχε άδοξο τέλος και δρομολογήθηκε από τον διαπληκτισμό μεταξύ των Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και Ιωάννη Γκόρου, γεγονός που δεν προσθέτει τίποτα στα θετικά του θεσμού, δεν προάγει το αίσθημα δημοκρατικού διαλόγου και πολύ περισσότερο, αποτρέπει την ευρεία συμμετοχή πολιτισμένων ανθρώπων στα κοινά της Ομοσπονδίας. .

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του συλλόγου Αναβρυτής Γεωργίου Κατσίχτη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη σεβασμού προς τις διαδικασίες και πολύ περισσότερο την τήρηση του καταστατικού. «Θεωρώ ότι το καταστατικό έχει ατέλειες και σίγουρα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής, όμως μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει οι εκάστοτε διοικούντες την Ομοσπονδία, να το σέβονται και να το ακολουθούν χωρίς να το παρερμηνεύουν ανάλογα με τις διαθέσεις τους. Η Ομοσπονδία χρειάζεται ανανέωση έμψυχου υλικού και στην προσπάθεια αυτή, όλοι οι «μόνιμοι» παράγοντες θα πρέπει να αποχωρήσουν συνειδητά βοηθώντας στην ανανέωση»,τόνισε με νόημα

 

 

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5228&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 30.05.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote