Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Εορταστική επέτειος αφιερωμένη στην Μάχη της Κρήτης.
Εορταστική επέτειος αφιερωμένη στην Μάχη της Κρήτης. Εκτύπωση E-mail
26.05.10

Tου Σάκη Σερέτη

 

Με ομιλητή τον καθηγητή Γεώργιο Σκουλάκη που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, έκλεισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 69η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που διοργάνωσε με επιτυχία η μικτή εκπαιδευτική επιτροπή των Κρητικών συλλόγων Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συλλόγου Κρητών «Ομόνοια», παρουσία του Προξένου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Ευάγγελου Κυριακόπουλου, του Προξενικού λιμενάρχη Αντιπλοιάρχου Αργύρη Κεφαλά, του στρατολόγου Συνταγματάρχη Χρήστου Μεσαρατζίδη και του συντονιστή εκπαίδευσης Ελληνικής παιδείας Γεώργιου Βληκίδη. Την επιμνημόσυνη δέηση και την προσευχή τέλεσε ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας Απόστολος Κουφαλάκης.

Τον Εθνικό ύμνος της Ελλάδας έψαλλε η χορωδία της μικτής εκπαιδευτικής επιτροπής, ενώ τον Εθνικό ύμνο της Αμερικής τραγούδησε εξαιρετικά η Μαρία Αγγελάκη.

Η πρόεδρος της μικτής εκπαιδευτικής επιτροπής Μαρία Κουδέλλου που είχε την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους παρευρισκομένους για την μεγάλη συμμετοχή τους, καθώς και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ στην συνέχεια κάλεσε τον Πρόξενο Ευάγγελο Κυριακόπουλο στο βήμα για την κατάθεση στεφάνου και τον χαιρετισμό του.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στο σύντομο μήνυμα του, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που περνάει η Πατρίδα μας, ζητώντας από τους Ομογενείς να συμπαρασταθούν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ενώ τόνισε με έμφαση ότι «η ηρωική αντίσταση των Κρητών ενάντια στις Γερμανικές δυνάμεις, αποτελεί μια απάντηση στους λαούς της Ευρώπης για την σημερινή οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας».

Στην συμβολή των Κρητικών κατά την διάρκεια του Β! παγκοσμίου πολέμου αναφέρθηκε ο κ. Νικόλαος Καστρινάκης ,ενώ αναγνώρισε ανάμεσα στους παρευρισκομένους και τον κ. Κώστα Αλιφαντάκη, που ήταν παρών στην μάχη της Κρήτης.

Η ομιλία του καθηγητή Γεώργιου Σκουλάκη στηρίχθηκε στην έρευνα και τις εικόνες που συγκέντρωσε από διάφορες επίσημες πηγές και είχε σαν βασικό σημείο αναφοράς, τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά την χρονική διάρκεια μεταξύ της 20ης και 31ης Μαΐου.

Επισημαίνοντας τον ηρωισμό και το θάρρος των Κρητικών αγωνιστών, αναφέρθηκε στις μεγάλες απώλειες των Γερμανών στην Μάχη της Κρήτης ,οι οποίες υπολογίζονταν σε χιλιάδες , ενώ στην κατάληψη της Γαλλίας μετριούνταν σε εκατοντάδες.

Η Μάχη της Κρήτης τόνισε, «δρομολόγησε την πορεία του αντιναζιστικού αγώνα ενώ η αεροπορική εισβολή των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη, αποτελεί την πρώτη του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η ομιλία του έκλεισε με την ανάγνωση έξι Κρητικών μαντινάδων, συνοδευμένη από τα χειροκροτήματα και τις επιδοκιμασίες των παρευρισκομένων, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με ριζίτικα τραγούδια από την χορωδία της μικτής εκπαιδευτικής επιτροπής και παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων.

 

Για φωτογραφίες απο την εκδήλωση καντε click εδώ

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5224&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 27.05.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote