Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μέτρα-σοκ και στη Βρετανία
Μέτρα-σοκ και στη Βρετανία Εκτύπωση E-mail
26.05.10

Τον σκληρότερο προϋπολογισμό της Βρετανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος θα πλήξει όλους τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, πλην των αστυνομικών και των... φαντάρων στο Αφγανιστάν, παρουσίασαν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Oσμπορν (Συντηρητικός) και ο υφυπουργός Ντέιβιντ Λος (Φιλελεύθερος).

Ο Λος μάλιστα παραδέχθηκε ότι το έκτακτο «τσεκούρι» 6,2 δισ. λιρών στις δημόσιες δαπάνες είναι μόνο η αρχή, αφού έπονται σκληρότερα μέτρα τους επόμενους μήνες - και ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς. Η Βρετανία όμως καίγεται για ταχεία μείωση ενός ελλείμματος 11%, ώστε να μην υποστεί νέα υποβάθμιση από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης στις 22 Ιουνίου κι έχει την τύχη της Ελλάδας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα στερέψει η στρόφιγγα του δανεισμού μέσω των υψηλών «σπρεντ» και ίσως χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ, όπως το 1976!

Σε συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο φιλελεύθερος υφυπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι «αντιδημοφιλή και βάναυσα» (!). Περιλαμβάνουν πάγωμα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα αλλά και πιθανή απόλυση έως και 300.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως γράφει η «Independent», για τον «εξορθολογισμό» των υπηρεσιών.

Πρακτικά ο δημόσιος τομέας κλείνει επ’ αόριστον για τους αποφοίτους των βρετανικών πανεπιστημίων, ενώ πέφτει άγριο ψαλίδι σε επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, παιδεία, δημόσιες μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδρύματα πρόνοιας.

«Κληρονομήσαμε μια φρικτή οικονομική κατάσταση και προσπαθούμε να τη βάλουμε σε τάξη», δήλωσε ο Οσμπορν, αφήνοντας τον Λος να συμπληρώσει ότι «το οικονομικό μέλλον της Βρετανίας θα διατρέξει σοβαρότατο κίνδυνο αν δεν μειώσουμε το έλλειμμα». Κανείς τους, βέβαια, δεν ανέφερε ως αιτία διόγκωσής του την πλουσιοπάροχη στήριξη των τραπεζών από την κυβέρνηση Μπράουν, στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2008.

«Μην απατάσθε. Το πακέτο λιτότητας του Οσμπορν είναι μόνο το ορεκτικό. Τα κυρίως πιάτα θα έλθουν με τον έκτακτο προϋπολογισμό στις 22 Ιουνίου και το φθινόπωρο», προειδοποίησε ο οικονομικός αναλυτής της «Τέλεγκραφ», Τζέρεμι Γουόρνερ. «Κανονικά πρέπει να περικοπούν δαπάνες 60 δισ. λιρών κι αυτό το πακέτο εξοικονομεί μόνο το ένα δέκατο». Ο Βρετανός αναλυτής εκτιμά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Κάμερον «θα ηχήσουν σαν μουσική στα αυτιά της Ανγκελα Μέρκελ», αλλά μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε ύφεση και αυξημένη ανεργία.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5222&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote