Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η κατανομή των εδρών με το νέο νόμο
Η κατανομή των εδρών με το νέο νόμο Εκτύπωση E-mail
16.09.07
Ο άγνωστος ακόμα νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι σημερινές εκλογές διακρίνεται από όλους τους προηγούμενους νόμους από το γεγονός ότι οι συνολικές έδρες που δικαιούνται τα κόμματα καθορίζονται εξαρχής με βάση τα ποσοστά τους στο σύνολο της χώρας.  

Ετσι, όταν ανακοινωθούν τα exit polls, στις 7 το απόγευμα, θα γνωρίζουμε αυτόματα και τις έδρες που θα συγκεντρώσει συνολικά κάθε κόμμα. Δεν θα γνωρίζουμε, όμως, το πού ακριβώς εκλέγονται οι βουλευτές.

 Θα είναι άγνωστη, δηλαδή, η τελική προσκύρωση των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες η οποία γίνεται με μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία που θα απαιτήσει, κατά τα φαινόμενα, την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων. Μια προσκύρωση, πάντως, η οποία υλοποιείται πρακτικά με ορισμένους αυτοματισμούς. 

*Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η σύγκριση του εκλογικού μέτρου με την εκλογική δύναμη των κομμάτων σε κάθε εκλογική περιφέρεια αναμένεται να κατανείμει αρχικά τα 2/3 περίπου της επόμενης Βουλής (πάνω κάτω 200 έδρες). 

*Σε αυτή την κατανομή τον κύριο λόγο θα έχουν εκ των πραγμάτων τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού τα μικρότερα αναμένεται να κερδίσουν έδρες με τη διαδικασία του εκλογικού μέτρου μόνο στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (κατά βάση Β' και Α' Αθηνών, Α' Θεσσαλονίκης).  Σημειώνεται ότι ο αριθμός των 200 εδρών περιλαμβάνει και τις μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες η έδρα παραχωρείται αυτόματα στο κόμμα που θα έχει τοπικά τη σχετική πλειοψηφία.

 *Δώδεκα έδρες θα κατανεμηθούν επίσης σύμφωνα με τη συνολική δύναμη των κομμάτων (βουλευτές επικρατείας), ενώ λίγο περισσότερο ίσως από 20 έδρες θα παραχωρηθούν σύμφωνα με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων σε τοπικό επίπεδο στις 2εδρικές και 3εδρικές περιφέρειες. 

*Θα απομένουν, επομένως, 60-65 έδρες οι οποίες θα παραχωρηθούν σε κάθε κόμμα ξεχωριστά (αρχίζοντας από το μικρότερο σε δύναμη) ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που θα δικαιούται ακόμα (μετά το τέλος όλων των προηγούμενων κατανομών) και σύμφωνα με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα των ψήφων του, συγκρίνοντας ταυτόχρονα όλες τις 4εδρικές και άνω εκλογικές περιφέρειες.

 *Η τελική προσκύρωση αυτών των εδρών θα απαιτήσει προφανώς την τελική καταμέτρηση σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δεδομένου ότι σε όχι λίγες περιπτώσεις οι έδρες μπορεί να κριθούν με ελάχιστες ψήφους διαφορά. Οι μονοεδρικές Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να συμβούν πάνω κάτω τα εξής: 

1 Στις μονοεδρικές περιφέρειες (Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμο, Φωκίδα) η γενική εικόνα είναι αρκετά αμφίρροπη. Αν εξαιρέσει κανείς τη Φωκίδα και ενδεχομένως την Ευρυτανία, όπου το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι σημαντικό, σε όλες τις άλλες περιφέρειες τα «κοντινά» ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις. 

2 Αντίθετα, στις 2εδρικές (Καστοριά, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίος) η εικόνα είναι πολύ σαφέστερη. Είτε με το εκλογικό μέτρο είτε με τα τοπικά υπόλοιπα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μοιραστούν παντού από μία έδρα. 

3 Αρκετά σαφής είναι η εικόνα και στις 3εδρικές (Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβο, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική). Εκεί το πρώτο κόμμα τοπικά θα κερδίσει δύο έδρες και το δεύτερο μία έδρα.  *Από τον γενικό αυτό κανόνα εξαιρείται η Λέσβος και ενδεχομένως η Κέρκυρα, όπου το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει μία έδρα, στερώντας την από το κόμμα που θα προπορεύεται στους συγκεκριμένους νομούς. 

4 Στις 4εδρικές περιφέρειες (Βοιωτία, Εβρο, Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Πέλλα, Πιερία, Χανιά) υπάρχει επίσης γενικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο το κόμμα που θα πλειοψηφεί στη χώρα (ανεξάρτητα από τη δύναμή του σε αυτές τις περιφέρειες) είναι πολύ πιθανό να αποσπάσει τρεις έδρες έναντι μιας του δεύτερου κόμματος στη χώρα.

 *Δεδομένου ότι δεν θεωρείται πιθανό τα μικρότερα κόμματα να διεκδικήσουν έδρες στους συγκεκριμένους νομούς, στον κανόνα του 3-1 μπορεί να υπάρξουν (λίγες πάντως) εξαιρέσεις όπου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα μοιραστούν από δύο βουλευτές. 

5 Περίπου αυτόματη επίσης κατανομή 3-2 υπέρ του πρώτου κόμματος είναι αρκετά πιθανό να σημειωθεί και στις -περισσότερες τουλάχιστον- από τις 5εδρικές περιφέρειες (Δωδεκάνησα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Μαγνησία, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα).

 *Στον κανόνα αυτό πάντως είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως γιατί το ΚΚΕ είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει στη συνολικη διαδικασία των υπολοίπων (4εδρικές και άνω) την εκλογή βουλευτή σε έναν ή και περισσσότερους από τους τρεις νομούς της Θεσσαλίας που περιλαμβάνονται εδώ και ενδεχομένως στον νομό Ιωαννίνων. Οπου συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι ότι το πρώτο κόμμα στη χώρα (και σχεδόν ανεξάρτητα πάντα από την τοπική δύναμη των κομμάτων) θα περιοριστεί στους 2 βουλευτές.

 6 Σχετικά αυτόματη κατανομή εδρών φαίνεται ότι μπορεί να σχηματιστεί και στις 6εδρικές (Α' Πειραιώς, Εύβοια, Ηλεία). 

*Στην Α' Πειραιώς είναι περίπου βέβαιο ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσουν από 2 βουλευτές, ενώ άλλοι 2 βουλευτές θα παραχωρηθούν στα μικρότερα κόμματα, με αξιοσημείωτο -όσο και οξύμωρο- ότι σε περίπτωση 5κομματικής Βουλής αναμένεται να δοθεί από μία έδρα στα δύο κόμματα με τη μικρότερη δύναμη, και όχι στο ΚΚΕ, που λογικά θα είναι τρίτο και στο σύνολο της χώρας και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Οι πυρόπληκτοι 

*Εδρες μπορεί να διεκδικήσουν τα μικρότερα κόμματα και στην πυρόπληκτη Εύβοια (με το ΚΚΕ να έχει αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο), ρυθμίζοντας έτσι την πιθανή κατανομή των εδρών ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ στο 3-2 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα ή και στο 2-2 (εφόσον ένα ακόμα μικρό κόμμα αποκτήσει έδρα). 

*Στην κατ' εξοχήν πυρόπληκτη Ηλεία, εφόσον διατηρηθεί ο υψηλός δείκτης δικομματισμού που παραδοσιακά παρατηρείται, είναι αρκετά πιθανό το πρώτο κόμμα στη χώρα (και όχι υποχρεωτικά στο νομό) να κατακτήσει 4 έδρες έναντι 2 του δεύτερου, χωρίς να αποκλείεται και η ισοπαλία του 3-3. 

7 Στις 7εδρικές περιφέρειες της Β' Θεσσαλονίκης και του νομού Σερρών η τοπική εκλογική υπεροχή της Ν.Δ. φαίνεται να της εξασφαλίζει την εκλογή 3 τουλάχιστον βουλευτών ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στη χώρα, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τους 5 βουλευτές, ειδικά στον νομό Σερρών. 

*Η κατανομή αυτή, που σε κάθε περίπτωση δίνει 2 βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ, θα εξαρτηθεί πάντως και από τη διαφαινόμενη δυνατότητα -ιδίως στη Β' Θεσσαλονίκης- να διεκδικήσουν από μία έδρα δύο μόνο από τα μικρότερα κόμματα, ανεξάρτητα από το εάν η Βουλή θα είναι 4κομματική ή 5κομματική. 

8 Από τις 8εδρικές περιφέρειες, η Αιτωλοακαρνανία φαίνεται να έχει «κλειδώσει» στο 4-3-1 υπέρ του πρώτου κόμματος στη χώρα, με το ΚΚΕ να εξασφαλίζει μία έδρα, ενώ στη Β' Πειραιώς η σαφέστατη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μάλλον του εξασφαλίζει 3 βουλευτές έναντι 2 της Ν.Δ. στην περίπτωση 5κομματικής Βουλής, δεδομένου ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν από μία έδρα το καθένα. Εφόσον όμως η Βουλή είναι 4κομματική, το πρώτο κόμμα στη χώρα θα δικαιούται μία ακόμα έδρα. 

*Στον νομό Λάρισας, το πρώτο κόμμα στη χώρα φαίνεται να εξασφαλίζει 3 τουλάχιστον βουλευτές έναντι 2 ή 3 για το δεύτερο, ανάλογα και με το τι θα κάνουν τα μικρότερα κόμμα, τα οποία πάντως έχουν όλα θεωρητικά τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν εδώ μία έδρα.

 *Τέλος, στον νομό Ηρακλείου, η μεγάλη υπεροχή του ΠΑΣΟΚ θα του επιτρέψει πιθανότατα να εκλέξει 4 βουλευτές ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη χώρα, με τη Ν.Δ. να ελπίζει μεν σε 3 έδρες, με τον ορατό κίνδυνο όμως να μείνει τελικά στις 2 εφόσον -εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ (που είναι περίπου βέβαιο)- εκλέξει και το ΚΚΕ εδώ έναν βουλευτή.

 9 Στην 9εδρική Αχαΐα η τοπική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ θα του εξασφαλίσει 3 ή 4 έδρες, με την Ν.Δ. να μένει μάλλον στις 3, ενώ όλα τα μικρότερα κόμματα διεκδικούν με αξιώσεις την εκπροσώπησή τους.

 *Στον 12εδρικο νομό Αττικής, επίσης, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εκλέξουν από έναν βουλευτή όλα τα μικρότερα κόμματα που θα δικαιούνται έδρες, ενώ οι 9 ή 10 έδρες που θα απομένουν θα κατανεμηθούν 5-4 ή 6-4 υπέρ του πρώτου στη χώρα. 10

Στη 16εδρική Α' Θεσσαλονίκης, όλα τα μικρότερα κόμματα εξασφαλίζουν και πάλι από μία έδρα το καθένα, με το δέυτερο κόμμα στη χώρα να μένει στους 5 ή 6 βουλευτές έναντι 7 ή 8 του πρώτου κόμματος. 

*Αντίστοιχα και η 17εδρική Α' Αθηνών, θα δώσει από μία έδρα σε όλα τα μικρότερα κόμματα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και δεύτερη έδρα του ΚΚΕ εφόσον προσεγγίσει υψηλό πανελλήνιο ποσοστό. Ετσι, η Νέα Δημοκρατία, που διαθέτει ένα αξιόλογο πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εκλέξει από 7 βουλευτές (ακόμα κι αν είναι δεύτερη στη χώρα), φτάνοντας ίσως και τους 9 όταν είναι πρώτη, με το ΠΑΣΟΚ να αναμένει να εκλέξει κάτι ανάμεσα στους 5 έως 7 βουλευτές, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που έχουν ήδη αναφερθεί. 

11 Στη Β' Αθηνών, τα μικρότερα κόμματα φαίνεται ότι μπορούν να διεκδικήσουν αθροιστικά 7 έως και 10 από τις 42 έδρες που διαθέτει, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίζουν συμμετοχή στην κατανομή των εδρών.  Η Β' Αθηνών Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ φαίνεται να εξασφαλίζει 4 έδρες, διεκδικώντας ακόμα και 5, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρκεστεί μάλλον στις 3 και ο ΛΑΟΣ μάλλον στις 2 (εφόσον, βεβαίως, δικαιούται έδρες).

 Ετσι, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος στην περιφέρεια, το πρώτο κόμμα στη χώρα διεκδικεί 17 έως 19 βουλευτές έναντι 15-16 του δεύτερου, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικά χαμηλό εκλογικό μέτρο (2,38%) μπορεί να ανατρέψει οριακά (στο +/-1) αυτές τις ισορροπίες. 

12 Τέλος, ως προς τους βουλευτές Επικρατείας, πρέπει να επισημανθεί ότι η πιθανότερη κατανομή που προκύπτει σχεδόν ανεξάρτητα από τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων, είναι 5 έδρες για κάθε ένα από τα δύο πρώτα κόμματα και μία έδρα για το τρίτο και τέταρτο σε εκλογική δύναμη κόμμα.

 Ακόμα κι αν είναι, δηλαδή, η Βουλή 5κομματική, το πέμπτο κόμμα δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να εκλέξει βουλευτή Επικρατείας, εκτός αν προσεγγίσει το 4,5% και ταυτόχρονα το δεύτερο κόμμα στη χώρα (που είναι το πιθανότερο να χάσει 1 έδρα) βρεθεί κάτω από 38%.      

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=522&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 16.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων