Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι ΗΠΑ συντάσσονται με την Ευρώπη
Οι ΗΠΑ συντάσσονται με την Ευρώπη Εκτύπωση E-mail
23.05.10

Ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε η Ανγκελα Μέρκελ στην Αμερικανική Γερουσία. Το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ ενέκρινε χθες νομοσχέδιο που επιφέρει θεαματικές αλλαγές στη χρηματοπιστωτική αγορά της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Ευρώπη. Δηλαδή την εισαγωγή νέων περιορισμών στην ανάληψη κινδύνων, καθώς και κανόνων που θα διευκολύνουν τη ρευστοποίηση μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, όταν πτωχεύουν.

 

Να σημειωθεί ότι οι τεράστιες και εν πολλοίς άγνωστες και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις από ενδεχόμενη πτώχευση μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, έχουν καταντήσει να χρησιμοποιούνται σήμερα «εκβιαστικά» από τα ιδρύματα αυτά, κυρίως στη Wall Street. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να στοιχηματίζουν με... λεφτά άλλων. Και αν μεν «βγουν» τα στοιχήματα να κερδίζουν δισεκατομμύρια, αν δε αποτύχουν και φτάσουν σε χρεοκοπία, να υποχρεώνεται το κράτος να τα διασώζει.

 

Με το νέο νομοθέτημα υιοθετούνται ρηξικέλευθοι κανόνες σε τέτοιο βάθος, που οι αλλαγές θα συγκρίνονται μόνο με εκείνες που ακολούθησαν μετά το κραχ του 1929. Με την ευκαιρία ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι «ο αμερικανικός λαός δεν θα ξαναπληρώσει ποτέ τα λάθη της Wall Street».

 

Επιστρέφοντας εντεύθεν του Ατλαντικού, να θυμίσουμε ότι η Γερμανία αυτή τη βδομάδα απαγόρευσε τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις (naked short-selling).

 

Στην ίδια γραμμή αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα των πιο πάνω κινήσεων ήταν χθες και προχθές να υποχωρήσουν θεαματικά οι χρηματιστηριακές αγορές, κυρίως στη Νέα Υόρκη. Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού ο τόνος εκεί δίνεται από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, που τώρα δεν θα εμφανίζουν πλέον εύκολα κέρδη.

 

Aργησαν βέβαια οι πολιτικοί ηγέτες να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Ωστόσο η κοινή γνώμη σε Αμερική και Ευρώπη παραμένει τόσο έντονα αρνητική για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε είναι αδύνατο για τους αποφασίζοντες, να αδιαφορήσουν.

Τα πράγματα είναι απλά. Όταν οι επενδυτικές τράπεζες της Νέας Υόρκης και αλλού υποχρεωθούν να περιορίσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, και αντιληφθούν ότι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία τους δεν θα υπάρχει διάσωση, τότε θα μειωθεί θεαματικά και η κερδοφορία τους, ίσως εκλείψει και ο λόγος της ύπαρξής τους.

 

naftemporiki

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5213&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote