Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Η Γουόλ Στριτ απέτυχε»
«Η Γουόλ Στριτ απέτυχε» Εκτύπωση E-mail
23.05.10

Τις πιο σαρωτικές αλλαγές στη Γουόλ Στριτ από τη δεκαετία του 1930 ενέκρινε η Γερουσία, χαρίζοντας στον Μπαράκ Ομπάμα μια δεύτερη μεγάλη νομοθετική νίκη μετά τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας τον περασμένο Μάρτιο. Το νομοσχέδιο δίνει στους Δημοκρατικούς ακόμα ένα όπλο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου- και στους Ρεπουμπλικανούς, ακόμα έναν στόχο.

 

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε έπειτα από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με 59 ψήφους υπέρ και 39 κατά. Δύο Δημοκρατικοί το καταψήφισαν, από την άλλη, όμως, τέσσερις Ρεπουμπλικανοί το υπερψήφισαν. Τώρα πρέπει να εναρμονιστεί με την εκδοχή που υιοθέτησε η αμερικανική Βουλή τον Δεκέμβριο. Βασικός διαπραγματευτής του σώματος πάντως προέβλεψε πως το τελικό πακέτο θα βρεθεί στο γραφείο του αμερικανού προέδρου πριν από την 4η Ιουλίου, οπότε εορτάζεται στις ΗΠΑ η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Σκοπός του νομοσχεδίου- πέραν του κατευνασμού της λαϊκής οργής απέναντι στη Γουόλ Στριτ - είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας κατάρρευσης μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, καθώς και η χορήγηση μαζικών πακέτων διάσωσης με τα χρήματα των φορολογουμένων. Ολοι επηρεάζονται, από τα διευθυντικά στελέχη της Γουόλ Στριτ μέχρι τους πολίτες που αγοράζουν πρώτη φορά σπίτι, και από τους μεγάλους παίκτες του χρηματιστηρίου μέχρι τους πιστωτές των μικρών πόλεων. Το νομοσχέδιο αναθέτει σε ένα Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, να εντοπίζει τυχόν νέες φούσκες στις αγορές προτού αυτές σκάσουν και καθιστά ευκολότερη τη ρευστοποίηση μεγάλων αφερέγγυων χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Προβλέπει επίσης τον αυστηρότερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων και συγκροτεί στο πλαίσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μια νέα ανεξάρτητη Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Επιβάλλει νέους περιορισμούς στις μεγαλύτερες τράπεζες και αξιώνει αποδείξεις ότι ο δανειστής θα μπορεί να αποπληρώνει ακόμα και ένα μικρό στεγαστικό δάνειο.

Το μήνυμα. «Την τελευταία χρονιά, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία προσπάθησε επανειλημμένως να τερματίσει αυτή τη μεταρρύθμιση με ορδές από λομπίστες και εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα· «και όταν δεν κατάφεραν να την εξοντώσουν, προσπάθησαν να τη μετριάσουν... Σήμερα, νομίζω πως δικαιούμα στε να πούμε ότι οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν». Στόχος του νομοσχεδίου, επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, δεν είναι να τιμωρηθούν οι τράπεζες αλλά «να προστατεύσουμε την ευρύτερη οικονομία και τον αμερικανικό λαό από τις αναταραχές εκείνες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια».

«Το μήνυμα προς τη Γουόλ Στριτ είναι το εξής: Δεν μπορείτε πια να τζογάρετε παράτολμα με τα χρήματα άλλων», δήλωσε ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ. «Οι αποφάσεις που λάβαμε θα επηρεάσουν τις ζωές των Αμερικανών για δεκαετίες. Τα συμπεράσματα δεν θα βγουν από ενθουσιώδη δελτία Τύπου αλλά από την ίδια την αγορά, και η αγορά δεν χορηγεί πίστωση στις καλές προθέσεις», αντέτεινε ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Σέλμπι συνοψίζοντας το επιχείρημα του κόμματός του, ότι δηλαδή οι υπερβολικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν επικίνδυνες συνέπειες.

Το νομοσχέδιο πάντως δεν αγγίζει τις μεγάλες εταιρείες στεγαστικής πίστης, τις ελεγχόμενες πλέον από το κράτος Fannie Μae και Freddie Μac, που χορηγούσαν κατά την έκρηξη της αγοράς κατοικίας το ένα δάνειο υψηλού κινδύνου μετά το άλλο και χρειάστηκε τελικά ένα κυβερνητικό πακέτο διάσωσης 156 δισ. δολαρίων. Οι Δημοκρατικοί φοβούνταν πως η συμπερίληψη μαζικής στεγαστικής πολιτικής στο νομοσχέδιο θα το είχε καταδικάσει.


ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5206&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 23.05.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote