Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καγκελάριος μόνο για καλό καιρό
Καγκελάριος μόνο για καλό καιρό Εκτύπωση E-mail
21.05.10

Η μονομερής «επίθεση» της Γερμανίας κατά των κερδοσκόπων μπορεί να ξάφνιασε τις αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους της, όμως οι εσωτερικές πιέσεις στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, κατέστησαν την κίνηση αυτή αναπόφευκτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Παρίσι ενοχλήθηκαν επειδή δεν τους έγινε καμία αναφορά για την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων σε ορισμένες κατηγορίες ενεργητικού, κίνηση η οποία κλόνισε τις αγορές.

 
Η Μέρκελ όμως δέχθηκε πιέσεις από το συντηρητικό κόμμα της να προωθήσει όχι μόνο πανευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών προκειμένου να καλύψει το κόστος της κρίσης αλλά και απαγόρευση του short-selling, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters.
 
«Τα περιθώρια κινήσεων της Μέρκελ δεν είναι τόσο μεγάλα όσο πιστεύουν πολλοί», αναφέρει ο Γκερντ Λάνγκουρθ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Βόνης και συγγραφέας βιογραφίας της Μέρκελ. Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες, η Μέρκελ επικρίθηκε έντονα στη χώρα της για τη διστακτικότητά της στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους.
 
Ο πολιτικός αναλυτής, Φρανζ Ντέκερ, αναφέρει ότι η τελευταία πρωτοβουλία της Μέρκελ τη χαρακτηρίζει ως «Καγκελάριο σε ήπιες καιρικές συνθήκες στο πλαίσιο των οποίων οι ικανότητες της ηγεσίας της δεν δοκιμάστηκαν σοβαρά κατά την πρώτη θητεία της». Οι ομαλές εξωτερικές συνθήκες την περίοδο 2005-2009, στη διάρκεια της πρώτης θητείας της στο τιμόνι του ισχυρότερου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες τη βοήθησαν να αντεπεξέλθει επιτυχώς στην τραπεζική κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman, εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής.
 
Οι σημερινοί όμως εταίροι της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, συνεχίζει, δεν προσφέρουν μεγάλη στήριξη. Αυτή τη φορά, η Μέρκελ δεν συνομίλησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της, εν μέρει επειδή επιχείρησε να δει τα πράγματα από μια γερμανική παρά ευρωπαϊκή οπτική γωνία, καταλήγει ο Ντέκερ.
 
Είναι γεγονός ότι η Μέρκελ δέχθηκε πιέσεις τόσο από το λαό όσο και από πολιτικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν εξοργισμένοι από το ρόλο της Γερμανίας να έχει πάντα τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην Ε.Ε., καλώντας την να λάβει δράση κατά των χωρών που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα αλλά και μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών.
 
Αναλυτές πιστεύουν ότι η γερμανική απαγόρευση που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης αποδεικνύει το μέγεθος των πιέσεων που δέχεται η καγκελάριος, ίσως μεγαλύτερες πιέσεις από κάθε άλλο πρωθυπουργό της Ευρώπης.  

NAFTEMPORIKI.GR

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5197&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote