Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πρόσκληση Λούλα στον έλληνα πρωθυπουργό
Πρόσκληση Λούλα στον έλληνα πρωθυπουργό Εκτύπωση E-mail
19.05.10

Στους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής παρέδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την κοινή επιστολή που συνέγραψαν με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον πρόεδρο του Eurogroup για τη ρύθμιση των αγορών. Στο τέλος Μαΐου πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βραζιλία μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, βρέθηκε η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των αγορών.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σχετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή των Α. Μέρκελ, Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί και Ζ.Κ. Γιούνκερ, την οποία και παρέδωσε στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και να περιγράψει το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας της.

Όπως δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, είχε αρκετές συναντήσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις του με ηγέτες χωρών μελών του G-20, όπως με τους προέδρους της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Μεξικού.

Ειδικότερα με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα συμφώνησαν να αγωνιστούν από κοινού για το θέμα της ρύθμισης των αγορών, ενώ ο βραζιλιάνος πρόεδρος προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί σύντομα τη Βραζιλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας εν συνεχεία με τους δημοσιογράφους είπε ότι το ταξίδι αυτό μάλλον θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου και θα επισκεφθεί τη Βραζιλία και με την ιδιότητά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί το κόμμα του κ. Λούλα.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλά στερεότυπα που αναφέρονται στην Ελλάδα και εξήγησε ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός περήφανος και εργατικός, καθώς και ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και να πετύχουμε.

"Οι θεσμοί πιο αργοί από τις αγορές"

Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι πολιτικοί θεσμοί στην Ευρώπη είναι πολύ πιο αργοί από τις αγορές και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι αγορές, πρόσθεσε, είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι οι πολίτες να υπηρετούν τις αγορές. Πρέπει να δούμε, είπε, πως επιβάλλεται η πολιτική επί των αγορών ώστε αυτές να μην αιχμαλωτίζουν την πολιτική ζωή, όπως σε ένα βαθμό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε σχετική ερώτηση εξάλλου για την απόδοση πολιτικών και νομικών ευθυνών για την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δύο εξεταστικές επιτροπές που λειτουργούν και σύντομα θα υπάρξει και μια άλλη, εννοώντας πιθανότατα αυτή για την οικονομία όπου πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, όπως η πορεία του χρέους και των στατιστικών στοιχείων.

Και αναφερόμενος στο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι στην Ελλάδα για να ληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει προηγουμένως να προχωρήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπανδρέου τόνισε την αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

Στην ενίσχυση της "οικονομικής διακυβέρνησης" συμφώνησαν Σαρκοζί - Θαπατέρο

Τόνισε, επίσης, ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου
, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τους Προέδρους της Παραγουάης, του Εκουαδόρ και της Κόστα Ρίκα. Χθες το βράδυ, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η Ισπανική Προεδρία, είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον
Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στην Αθήνα έγινε η εκταμίευση των περίπου 14,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης στην πρώτη δόση του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα


Ευρώ-μέτωπο κατά των κερδοσκόπων


Την ίδια ώρα, μέτωπο κατά των κερδοσκόπων επιχειρούν να στήσουν τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις τη Δευτέρα του Eurogroup, και στη συνεδρίαση του Ecofin αναζητήθηκαν οι τρόποι αποφυγής μίας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
συμφώνησαν επί σχεδίου με στόχο την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Το κείμενο "πέρασε", δήλωσε μια από τις πηγές.

Έρευνα για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Υπέρ του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών- μελών της ΕΕ από την Κομισιόν, πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια, τάχθηκε ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ, η Κομισιόν διερευνά το ενδεχόμενο, να παίχτηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, μέσω της αγοράς CDS- ασφαλίστρων κινδύνου- έναντι των κρατικών χρεών. Προανήγγειλε παράλληλα νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των ασφαλίστρων, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, καθώς και για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο CNN, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής της χώρας μας κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5191&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote