Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέο τελεσίγραφο της κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές
Νέο τελεσίγραφο της κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές Εκτύπωση E-mail
16.05.10

Νέο τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές, να αποχωρήσουν από τους καταυλισμούς που έχουν στήσει στο επιχειρηματικό κέντρο της Μπανγκόκ, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, έδωσε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης. Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, έπειτα από ένα τριήμερο αιματηρών συμπλοκών, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό 221.

Η κυβέρνηση κάλεσε τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να αποχωρήσουν από τα "στρατόπεδα" των διαδηλωτών. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει κληθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγουν από τον καταυλισμό, ενώ οι διαδηλωτές επιμένουν να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης.

Ηγέτης των διαδηλωτών δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη βρίσκεται ένα βήμα πριν τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και σε άλλα τμήματα της Μπανγκόκ.

Η κυβέρνηση διέταξε επίσης να μην λειτουργήσουν τα σχολεία από την Δευτέρα, καθώς οι διαδηλωτές εξακολουθούν να συγκρούονται με την αστυνομία και τον στρατό στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, τα "κόκκινα πουκάμισα" δήλωσαν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΗΕ θα δεχτεί να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή. "Ζητούμε συνομιλίες με τον ΟΗΕ ως διαμεσολαβητή", δήλωσε ο Κοκαέου Πικουλθόνγκ, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών. "Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τους πυροβολισμούς και να αποσύρει τους στρατιώτες της που έχουν αποκλείσει τη ζώνη γύρω από το σημείο αυτό", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιχείρηση αποκλεισμού του συνόλου της συνοικίας που ελέγχεται από τους "κόκκινα πουκάμισα".

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, που έχει τεθεί επικεφαλής της ασφάλειας στην διάρκεια των κινητοποιήσεων, συζητά το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων, με στελέχη του στρατού και άλλων υπηρεσιών. Οι χιλιάδες διαδηλωτές αρνούνται να αποχωρήσουν από τους δρόμους και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.

Πολλοί από τους ηγέτες των διαδηλωτών κατηγορούνται πλέον για "τρομοκρατία", καθώς ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορία που επισύρει την ποινή του θανάτου.

Έκκληση για παρέμβαση του βασιλιά

Ενας από τους ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που έχουν καταλάβει συνοικία της Μπανγκόκ, δήλωσε ότι "ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης είναι η μοναδική ελπίδα για την ειρηνική διευθέτησης της πολιτικής κρίσης. "Δεν μπορούμε να δούμε άλλη πιθανότητα, από το απευθύνουμε έκκληση στην αγαθότητα" του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο βασιλιάς, στον οποίο ορισμένοι Ταϊλανδοί αποδίδουν σχεδόν θεϊκές ιδιότητες, παρενέβη κατά το παρελθόν για να κατευνάσει σημαντικές πολιτικές κρίσεις, όπως το 1992. Ο 82χρονος Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέζ νοσηλεύεται από τον Σεπτέμβριο σε κλινική και δεν έχει εκφρασθεί δημόσια για την τρέχουσα πολιτική κρίση.

Αιματηρές συγκρούσεις

Το πρωί της Κυριακής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν σε κεντρική οδό της πόλης, ένας διαδηλωτής δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Ο στρατός έχει άδεια να ανοίγει πυρ εάν οι διαδηλωτές πλησιάσουν στα 36 μέτρα από τις γραμμές του και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρονται σε μονόπλευρη σφαγή, καθώς οι οπλισμένοι στρατιώτες είναι αντιμέτωποι μόνο με αντικείμενα που τους πετούν οι διαδηλωτές, ενώ οι ίδιοι ανοίγουν πυρ με αυτόματα και έχουν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες πολυώροφων κτιρίων.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προσφέρθηκε χθες να εκκενώσει διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους εάν το επιθυμούν και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Μπανγκόκ.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5184&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote