Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο κ. ΔΝΤ απειλεί τον Σαρκοζί
Ο κ. ΔΝΤ απειλεί τον Σαρκοζί Εκτύπωση E-mail
16.05.10

Η έναρξη της τέταρτης χρονιάς στη θητεία του Νικολά Σαρκοζί, μέσα στη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που επιβάλλει στις χώρες της Ευρώπης υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας, σημαδεύτηκε από κλίμα κατήφειας.

Οι δημοσκοπήσεις επισημαίνουν ότι οι Γάλλοι αισθάνονται πιο απογοητευμένοι από τον Σαρκοζί σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Ερευνες έδειξαν ότι το 69% των Γάλλων κρίνει αρνητικό τον τριετή απολογισμό του και 65% δηλώνει ότι δεν θα ήθελαν να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία το 2012.

 
Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης, ο Νικολά Σαρκοζί θέλησε να δείξει πως εμμένει στους προκαθορισμένους στόχους του, αλλά λανσάρισε μέτρα που κρίθηκαν σαν «πολιτική στροφή» σε σχέση με τις εξαγγελίες του. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα επί τριετία των κρατικών δαπανών, με στόχο να επαναφέρει ώς το 2013 το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, όπως έχει δεσμευθεί στην Ε.Ε., ενώ οι τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 5% το 2011.
 
Ο Νικολά Σαρκοζί όρισε ως προτεραιότητες τις μεταρρυθμίσεις του αγροτικού τομέα, του συνταξιοδοτικού συστήματος και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επίμαχη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, κάποιες οικολογικές εξαγγελίες και αμφιλεγόμενα μέτρα όπως και η εφαρμογή του «φόρου άνθρακα» αναβάλλονται. Ο νόμος για την απαγόρευση της μπούργκας δεν θα ψηφιστεί με επείγουσα διαδικασία αλλά έπειτα από μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση.
 
«Στα μέσα του 2011 θα μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών μας και μετά θα ασχοληθούμε μόνο με την πολιτική...», δήλωσε ο Σαρκοζί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ετοιμάσει νέα προεδρική υποψηφιότητα.
 
Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο προεδρικό επιτελείο κυριαρχεί ανησυχία για μία ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος διαθέτει εξαιρετική δημοτικότητα είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος, καθώς ασκεί ρόλο ρυθμιστή της κρίσης στην Ευρώπη.
 
Για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές ο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να δώσει διμέτωπη μάχη: Να μονομαχήσει με τον υποψήφιο της «αλληλέγγυας αριστεράς» που ανέκτησε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και φαίνεται σήμερα σε θέση να εκπληρώσει την εναλλαγή την εξουσίας. Θα αντιπαρατεθεί επίσης με τους προεδρικούς υποψηφίους της κεντροδεξιάς, δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον αιώνιο εχθρό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν και τον Αλέν Ζιπέ, και επίσης με τον κεντρώο ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού.
 
Η αριστερά επίσης προετοιμάζεται πυρετωδώς. Τα πρωτοσέλιδα προδικάζουν «μονομαχία Σαρκοζί - Στρος Καν» για το 2012. Παρουσιάζουν τον επικεφαλής του ΔΝΤ σαν «από μηχανής Θεό» της κρίσης, σαν «σούπερ σταρ» της οικονομίας και της πολιτικής, σαν ισχυρό άνδρα με «προεδρικό προφίλ», που είναι σε θέση να εξουδετερώσει τον υπερδραστήριο Σαρκοζί.
 
Η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί φαίνεται ότι έχει συνάψει με τον Στρος Καν συμφωνία για προώθηση στην προεδρική υποψηφιότητα της πιο δημοφιλούς σοσιαλιστικής προσωπικότητας και προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στο πρόγραμμα που ήδη εκπόνησε το Κόμμα.
 
Οι Πράσινοι και τα κόμματα της αριστεράς οργανώνονται με στόχο τη διαμόρφωση συμμαχιών που θα επιτρέψουν τη δημιουργία κοινής προγραμματικής πλατφόρμας της «αλληλέγγυας αριστεράς», ακόμα κι αν κάθε κόμμα εκπροσωπηθεί στον πρώτο εκλογικό γύρο από δικό του προεδρικό υποψήφιο.

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5178&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 17.05.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote