Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρωθυπουργός ο Κάμερον
Πρωθυπουργός ο Κάμερον Εκτύπωση E-mail
12.05.10

Με την... ψυχή στο στόμα και χωρίς να έχει συμφωνήσει σε βασικά ζητήματα με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, ο Ντέιβιντ Κάμερον έτρεξε χθες βράδυ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, για να παραλάβει την πρωθυπουργία από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Η βιασύνη του Γκόρντον Μπράουν να εγκαταλείψει το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προτού ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους οι νικητές των εκλογών Συντηρητικοί (36% και 307 έδρες) με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (23% και 57 έδρες), ανάγκασε τα δύο κόμματα... πρώτα να αναλάβουν όπως όπως τη διακυβέρνηση της Βρετανίας και ύστερα να ολοκληρώσουν τη μοιρασιά των υπουργείων και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος.

Αλλωστε, καθ’ οδόν από το παλάτι προς την Ντάουνινγκ Στριτ μαζί με την έγκυο γυναίκα του, Σαμάνθα, ο Κάμερον υποσχέθηκε πως μαζί με τον Κλεγκ «θα προσπαθήσουν να βάλουν κατά μέρος τις κομματικές διαφορές τους για το εθνικό συμφέρον», δίνοντας στη Βρετανία μια «πλήρη και ολοκληρωμένη διακυβέρνηση».

Οι Φιλελεύθεροι πιέζουν για περισσότερο κοινωνική πολιτική, ενώ η εκλογική τους βάση είναι αδιαπραγμάτευτη στην υιοθέτηση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

Το πρώτο όνομα υπουργού που εμφανίστηκε στις ιστοσελίδες των βρετανικών ΜΜΕ ήταν του σκιώδους υπουργού Οικονομικών των Τόρις, Τζορτζ Οζμπορν. Γράφτηκε, εξάλλου, ότι ο Κλεγκ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το κόμμα του θα διαθέτει εκπροσώπους (υπουργούς ή υφυπουργούς) σε κάθε υπουργείο.

Ο Κάμερον (που κλείνει τα 44 στις 9 Οκτωβρίου) είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1812, μετά τον Κόμη του Λίβερπουλ! Τερματίζει 13 χρόνια εργατικής διακυβέρνησης, πρώτα με τον Τόνι Μπλερ (1997-2007) και στη συνέχεια με τον Γκόρντον Μπράουν, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος και με τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση στη Βρετανία. Η ανεργία καλπάζει, επιχειρήσεις κλείνουν, η στερλίνα δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις και το έλλειμμα κινείται σε... ελληνικούς ρυθμούς (12%).

Προβληματίζει, εξάλλου, και ο ευρωσκεπτικισμός του Κάμερον, που βάζει τη Βρετανία πάνω από την ΕΕ και απέσυρε τους Συντηρητικούς ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ψυχραίνοντας τις σχέσεις του με τους Μέρκελ - Σαρκοζί.

Οι Εργατικοί «βαρόνοι» έδιωξαν τον Μπράουν

Οι βαρόνοι και οι δελφίνοι του Εργατικού Κόμματος τορπίλισαν τις συνομιλίες του κόμματός τους με τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας (ή και σε συνεργασία με τους Σκoτσέζους Εθνικιστές) εξωθώντας τον Γκόρντον Μπράουν σε μια άκομψη και βεβιασμένη έξοδο από την Ντάουνινγκ Στριτ!

Ο Μπράουν παραιτήθηκε προχθές από την ηγεσία του κόμματος για να κρατήσει ζωντανές τις συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους, αλλά μια σειρά πρωτοκλασάτων υπουργών και στελεχών (Τζακ Στρο, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, Aντι Μπέρναμ, ακόμη και ο βασικός δελφίνος του, ο νεαρός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ) διαφώνησαν ανοιχτά. «Θα φτιάξουμε συνασπισμό ηττημένων;» διαμαρτυρήθηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μπλάνκετ (οι Εργατικοί πήραν μόλις 29,5%), ενώ, σύμφωνα με τους Τάιμς, κάποιος άλλος υπουργός χαρακτήρισε «ανήθικη» την παραμονή του Μπράουν στην εξουσία με αυτή τη μεθόδευση.

Eτσι αργά το απόγευμα ο τελευταίος ανακοίνωσε συγκινημένος την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία (σ.σ.: αργότερα παραιτήθηκε και από το βουλευτικό αξίωμα) λέγοντας ότι «διδάχθηκε από τα λάθη του», ευχαριστώντας τη γυναίκα του Σάρα και προτείνοντας στη βασίλισσα να διορίσει πρωθυπουργό τον Κάμερον.

Ο διάδοχός του στο Εργατικό Κόμμα αναμένεται να εκλεγεί τον Ιούλιο. Η διαδικασία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε... αδελφοκτόνο πόλεμο ανάμεσα στον 44χρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και στον 40χρονο αδελφό του Εντ, ως χτες υπουργό Ενέργειας.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5167&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 12.05.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote