Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow "Δεν θα γίνουμε συνένοχοι"
"Δεν θα γίνουμε συνένοχοι" Εκτύπωση E-mail
07.05.10

 Καταψήφιση, αλλά στήριξη των μέτρων, «επειδή η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και φιλότιμο», ήταν το μήνυμα που έδωσε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα περισσότερο στην ύφεση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαρχής χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή όξυνση» την ομιλία του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε αφουγκραστεί την κοινωνία μετά τα χθεσινή θλιβερά έκτροπα και υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεχνά κανείς το Χρηματιστήριο και «το δωράκι των 500 εκ. του Μαυράκη».

    Είπε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές, ο ίδιος στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει «να ξεφύγουμε από το σύστημα αυτοσυντηριτισμού, που κυριαρχεί» και «να πούμε "ναι" σε μία Βουλή των 200 βουλευτών και στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο μιας νέας αναθεωρητικής Βουλής».

    «Σήμερα συζητάμε για την κατ' ουσίαν εξάρτησή μας από ξένους μηχανισμούς», είπε και επιτέθηκε φραστικά στην κυβέρνηση για τις «αλλεπάλληλες επί ημερών της υποβαθμίσεις, την παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με τον "Τιτανικό". Υπογράμμισε, δε: "Έχετε ευθύνη, γιατί είστε εσείς που γεννήσατε και καταξιώσατε το λαϊκισμό στην Ελλάδα».

    Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Πριν επτά μήνες λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν, παρά το γεγονός, όπως αποκαλυψε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, ότι γνωρίζατε για την κατάσταση της οικονομίας κι έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας; Δεν το δικαιούστε».

    Σε ό,τι αφορά την παρούσα κρίση, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε τρεις θέσεις. Ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα χρέους και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού», ότι «τα μέτρα, που ελήφθησαν, οδηγούν σε καταστροφικό κύκλο ύφεσης και σκληρότερα μέτρα χωρίς την ταυτόχρονη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας για την ανάπτυξη και τη συγκράτηση της εξάπλωσης της ανεργίας» και ότι «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη και μη δημόσια περιουσία».

    Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «απλώς μαζεύει χρήματα και κόβει μισθούς», ενώ δεν προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις. «Γιατί κρατιστές ήσασταν πάντα, κρατιστές και τώρα», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας και υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα, σημείωσε ότι τα ξένα κοινοβούλια, πράγματι, ψηφίζουν ξέροντας ότι θα τα πάρουν πίσω, αλλά οι Έλληνες εισπράττουν τα μέτρα. «Αν εσείς πιστεύετε στα μέτρα, που προτείνετε, τότε σας αρκεί η πλειοψηφία σας. Αν δεν τα πιστεύετε, ψάχνετε για συνενόχους κι εμείς δεν θα γίνουμε». Πρόσθεσε, δε: «Εμείς στηρίζουμε κάποιες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες και την ενίσχυση της ρευστότητας. Πέρσι, καταγγέλλατε ότι δίνουμε 28 δισ στις τράπεζες και τώρα προσθέτετε κι άλλα 15. Τουλάχιστον παραδεχθείτε ότι είχαμε δίκιο.

    Ο κ. Σαμαρας διαβεβαίωσε ότι τα κόμμα του θα σεβαστεί τους όρους που θα ψηφίσει η Βουλή και θα εγγυηθεί τα χρήματα που θα δοθούν, «γιατί η Ελλάδα, έχει συνέπεια, συνέχεια και φιλότιμο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από αυτή την εμπλοκή, γιατί εμείς θέλουμε να εκφράζουμε την ελπίδα».

    Προσδιόρισε, όμως, ότι τα μέτρα πυροδοτούν την κοινωνική έκρηξη. «Όποιος κόβει συντάξεις των 700 ευρώ δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του. Σας ζητήσαμε να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο τώρα που προβλέπεται τόσο βαθειά ύφεση. Δεν το πράξατε φέρνοντας πιο κοντά την κοινωνική έκρηξη», είπε.

    Ο κ. Σαμαράς έθεσε κόκκινες γραμμές: Πρώτον, καμία διαπραγμάτευση για εθνικά θέματα τέτοιες στιγμές. Δεύτερον, δεν είναι δεκτή η όποια αναδιάρθρωση του χρέους. Τρίτον, δεν νοείται συνέχιση της βεβήλωσης μνημείων, όπως του Άγνωστου Στρατιώτη και της Ακρόπολης. Ως τέταρτη γραμμή έθεσε να μην οδηγηθεί η χώρα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πέμπτον, δεν νοείται κλείσιμο των λιμανιών, που συνιστά αναλγησία έναντι χιλιάδων οικογενειών. Τέλος, αναφέρθηκε σε «"βιομηχανία των εξεταστικών" σε μία προσπάθεια να φανεί ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση». Απηύθυνε, δε, και μια προειδοποίηση: «Δεν θα σας βγει σε καλό. Μην αναμένετε, όμως, ότι το τελευταίο εξάμηνο θα μείνει εκτός αναζήτησης ευθυνών».

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλά ο κ. Σαμαράς για οξύτητα, όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας προκλήθηκε από «τα ψεύδη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Υπάρχει αξιοπιστία όταν στις 2 Οκτωβρίου η κυβέρνηση κατέθετε έλλειμμα 6% και φτάνει στο 12% μετά τις εκλογές; Πράγματι, ήρθαν οι υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. Αλλά από το εξάμηνο του ΠΑΣΟΚ; Κρύβετε τον κ. Καραμανλή, αλλά κάποτε να μιλήσει, να απολογηθεί για όλα αυτά», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις προτάσεις, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, και για την δημόσια ακίνητη περιουσία, επισήμανε, ωστόσο, ότι θα ήταν πιο αξιόπιστες, «αν επί έξι χρόνια είχε γίνει με διαφάνεια κι όχι όπως με το Βατοπέδι».

    «Αν ο τόνος μου είναι οξύς, είναι γιατί δεν εκφράζετε μία συγγνώμη ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της χώρας. Ούτε ζητάμε κανέναν συνένοχο. Ζητάμε μία νέα αρχή κι εσείς να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, εσείς με το "δεν ψηφίζω, αλλά στηρίζω" κλείνετε το ένα μάτι στους πιστωτές και το άλλο μικροκομματικά στους ψηφοφόρους. Αλλά, με κλειστά και τα δύο μάτια πηγαίνετε στα τυφλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ανταπαντώντας ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η οξύτητα που συνεχίζει να επιδεικνύει ο πρωθυπουργός προδίδει αμηχανία και αδυναμία, αλλά και επιστροφή στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. «Αυτή η συνεδρίαση είναι θλιβερή για το ΠΑΣΟΚ, γιατί ήρθε να πυροδοτήσει ένα κλίμα οξύτητας. Η ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει για να δώσει στον κόσμο ελπίδα».
ape-mpa.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5145&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote