Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Νέα ιστορική γκάφα Εκτύπωση E-mail
13.09.07
Με το πρώτο κουδούνι, νέα γκάφα για το ΥΠΕΠΘ. Παράλειψη στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Λυκείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που εγκαλεί την κυβέρνηση για «στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας». 

Αφορμή, το νέο βιβλίο της Ιστορίας της Γ' Λυκείου, που διανεμήθηκε χθες σε κάποια σχολεία και φέρει την υπογραφή του κορυφαίου ιστορικού και προέδρου του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής», Κ. Σβολόπουλου.

 Περιλαμβάνει (στη σελίδα 130, κεφάλαιο Ε') χάρτη με τίτλο «Ολοκαύτωμα 1933-45», όπου απεικονίζονται τα σημεία ανά την Ευρώπη με τα «κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη».

 Η περιοχή των Σκοπίων καταγράφεται ως Μακεδονία, ενώ τα σύνορα της Ελλάδας εμφανίζονται να σταματούν στην Καβάλα.

Καθώς παραλείπεται η προέλευση και η χρονολογία έκδοσής του, δημιουργείται έδαφος παραπλάνησης για τους αναγνώστες, στην προκειμένη περίπτωση τους μαθητές της Γ' Λυκείου. 

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής προχωρούν στη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, αποδεικνύοντας τη βαθιά τους υποκρισία και το πόσο επικίνδυνοι εθνικά είναι», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.

 «Ο συγκεκριμένος χάρτης, για το Ολοκαύτωμα, απεικονίζει μια παράνομη, απ' άκρου εις άκρον, ναζιστική Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας συντελέστηκε το συγκεκριμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η οποία ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα ή τη διεθνή κοινότητα.

 Αποτελεί ολίσθημα η απόδοση οποιασδήποτε αποδεικτικής αξίας στον παρανοϊκό αυτό σχεδιασμό», επισημαίνει στην απάντηση που έδωσε αργά χθες το βράδυ ο ίδιος ο κ. Σβολόπουλος ως επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας, στην οποία μετέχουν οι καθηγητές Ι. Κολιόπουλος και Ευάνθη Χατζηβασιλείου και οι σχολικοί σύμβουλοι Θ. Νημάς και Χ. Σχοκινάκη-Χελιώτη.

 Η απάντηση του ακαδημαϊκού είναι προφανές ότι αναφέρεται στην Ευρώπη όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη ναζιστική επέλαση και όπως την εννοούσαν οι Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων όπου η «Μακεδονία» εμφανιζόταν ως επαρχία της Βουλγαρίας και η Ελλάδα χωρίς τη Θράκη.

 Ωστόσο, η αυτονόητη προέλευση του υλικού πουθενά στο βιβλίο -όπου φέρει τον τίτλο «Ιστορία του νεώτερου και του σύγχρονου κόσμου. Από το 1815 έως σήμερα»- δεν αναφέρεται και τούτο είναι που προκάλεσε τη σύγχυση στη σχολική κοινότητα και την έντονη διαμαρτυρία του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια δύσκολη συγκυρία.

 Με νωπές τις διαδοχικές γκάφες στις πανελλαδικές εξετάσεις που συνέθεσαν την εικόνα προχειρότητας για το ΥΠΕΠΘ, με αναζωπυρωμένο το μέτωπο του έτερου βιβλίου της Ιστορίας, αυτό της Στ' Δημοτικού, και μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές. «Το βιβλίο είναι αυτονόητα, στο σύνολό του, σαφώς και αταλάντευτα τοποθετημένο υπέρ των ελληνικών απόψεων για την Ιστορία της Μακεδονίας», διαβεβαιώνει ο καθηγητής Σβολόπουλος.

 Πύρινη, παρ' όλα αυτά, η αντίδραση ΠΑΣΟΚ. «Οι μάσκες έπεσαν. Οι δήθεν εθνικόφρονες της Δεξιάς, που πάντοτε εμπορεύονταν τη θρησκεία, την Ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας, έδειξαν σήμερα το πραγματικό τους πρόσωπο.

 Τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού». 

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=514&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 13.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote