Αρχική arrow EDITORIAL arrow «ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ.
«ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ. Εκτύπωση E-mail
04.05.10

Του Σάκη Σερέτη

 
Διάβασα με προσοχή τις «αναγκαίες προτάσεις» για την αναβάθμιση και τον μελλοντικό ρόλο της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης, που εισηγείται ο επίτιμος πρόεδρος της κ.Β.Σταθάκος και αρχικά προβληματίστηκα για την χρονική περίοδο (4-22-10), που αποφάσισε να καταθέσει δημόσια την ανησυχία του.

Βρισκόμαστε πλέον στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές του Ιουνίου, που θα αναδείξει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και οι «αναγκαίες προτάσεις» του, θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί νωρίτερα, δίνοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο για ενημέρωση και συζήτηση στα μέλη-συλλόγους που απαρτίζουν τον κορμό του οργανισμού.

Το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων, αντικατοπτρίζει προφανώς και την θέση ορισμένων πρώην προέδρων, οι οποίοι μετά από συσκέψεις που είχαν με τον κ.Σταθάκο, θεώρησαν καταλληλότερη εποχή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ώστε να εμφανιστούν πάλι στο Ομογενειακό προσκήνιο και υποδυόμενοι τον ρόλο του μεταρρυθμιστή-σωτήρα, να ζητήσουν χρονοβόρες καταστατικές αλλαγές, που θα έχουν σαν αφετηρία την αναβολή των επερχόμενων εκλογών του Ιουνίου στην Ομοσπονδία.

Όμως οι καταστατικές αλλαγές που επικαλείται ο κ Σταθάκος και οι συνοδοιπόροι του, απαιτούν σαφέστατα την ευρύτερη συμμετοχή των μελών του οργανισμού στις εργασίες μιας καταστατικής συνέλευσης, που θα αποφασίσει τελικά για την τύχη των προτάσεων.
Ωστόσο πρακτικά κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο και δεν έγινε εφικτό, ούτε κατά την τελευταία «απόπειρα» της παρούσης θητείας υπό τον κ.Δ.Καλαμαρά, γεγονός που φανερώνει την αδιαφορία των ομογενειακών οργανώσεων, να συμμετάσχουν στο θέατρο του παραλόγου που παίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ομοσπονδία.
Δυστυχώς για την πορεία του οργανισμού, οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που αποτελούν τα μέλη του, τόσο στην υπόθεση αναθεώρησης του καταστατικού, όσο και στις επαναλαμβανόμενες δημόσιες καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα και διοικητικές ατασθαλίες, παραμένουν ενοχλητικά απαθείς και δραματικά απόντες.
Με αποτέλεσμα να θεριεύει το μήνυμα της ατιμωρησίας για τους βασικούς ένοχους των σκανδάλων, ενώ ταυτόχρονα να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την Ομοσπονδία στον πάτο της απαξίωσης.
Παράλληλα δε, πατρονάρεται έντεχνα από τους ευνούχους του συστήματος και το απογοητευτικό θεώρημα που λέει, «δεν αλλάζει τίποτε», το οποίο σαφέστατα ευνοεί τους φελλούς, που επιπλέουν στην άνοστη σούπα της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια..
Επιστροφή όμως στις «αναγκαίες προτάσεις» και ιδιαίτερα στην αναβολή των επερχόμενων εκλογών, που θα σηματοδοτήσει την άμεση τροποποίηση του καταστατικού όπως ζητάει ο κ. Σταθάκος, η οποία έχει σαν απώτερο σκοπό, την ευρεία συμμετοχή και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, σε όσους πιστούς θα προσέλθουν, έστω και καθυστερημένα.
Σωστή η τοποθέτηση για το άνοιγμα του Ομογενειακού ορίζοντα σε όλους τους Ελληνοαμερικανούς της ευρύτερης περιοχής και δημοκρατικό ζητούμενο που κάποια στιγμή θα πρέπει να εφαρμοστεί.
Όμως πόσοι θα τρέξουν να ενταχθούν στο δυναμικό μιας Ομοσπονδίας, που έχει βεβαρημένο παρελθόν και παρών;
Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους και ιδιαίτερα στους εμπνευστές- συντάκτες των «αναγκαίων προτάσεων», ότι η μέχρι τώρα παραγωγή έργου της Ομοσπονδίας, ακόμη και επί των ημερών τους, είναι ελάχιστη και σε πολλούς κρίσιμους τομείς ανύπαρκτη. Οριοθετημένη δε, στα κομματικά όρια των πρώην και νυν «γαλάζιων» παραγόντων της, δεν παρουσιάζει την εικόνα ενός δημοκρατικού οργανισμού, που έχει στόχους και οράματα και πάνω από όλα για σημαία την διαφάνεια των πεπραγμένων της.
Επομένως ποια θα είναι τα κίνητρα της ευρείας συμμετοχής ;
Μοιραία λοιπόν αυτή η ευρεία συμμετοχή, ανοίγει σε πρώτη φάση διάπλατα τις πόρτες σε όλους τους ανενεργούς συλλόγους-σφραγίδες, που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής, δεν έχουν καμία νομική υπόσταση και ουσιαστική παρουσία τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα με την αλεξιπτωτιστική τους εμφάνιση, θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ αυτού, που θα τους προσφέρει γη και ύδωρ.
Ωστόσο την ιδέα αναβολής των επερχόμενων εκλογών που προτείνει ο κ.Σταθάκος, θα πρέπει να υιοθετήσουν και οι σημερινοί διοικούντες τον οργανισμό, πράγμα που το βλέπω κομματάκι δύσκολο, από την στιγμή που θεωρητικά έχουμε περάσει στον αστερισμό της προεκλογικής περιόδου, με τους επίδοξους εκλογικούς μονομάχους του Ιουνίου, να έχουν ήδη καταρτίσει τους συνδυασμούς τους και ασχολούμενοι με την συλλογή ψήφων, μοιράζουν υποσχέσεις και θέσεις.
Παρόλα αυτά όμως, μια τέτοια ανατρεπτική απόφαση, θα πρέπει να ληφθεί μόνο από την πλειοψηφία μιας αριθμητικά πραγματικής γενικής συνέλευσης, στην οποία θα πρέπει να εξηγήσουν την χρησιμότητα καθώς και την βιωσιμότητα των προτάσεων του Β.Σταθάκου.
Όπως επίσης θα πρέπει να εξηγήσουν, ποιο θα είναι το προτεινόμενο μεταβατικό σχήμα διοίκησης, που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τις «αναγκαίες προτάσεις» του επίτιμου και με ποιες εγγυήσεις.
Υπάρχει βλέπεται και ο πρότερος βίος των αρχόντων της αναβάθμισης, που ίσως και οι ίδιοι έχουν ξεχάσει… .
Όμως τα χρονικά περιθώρια για την σύγκληση μιας αληθινά αντιπροσωπευτικής συνεδρίασης των μελών του οργανισμού, τοποθετούμενα στην ρεαλιστική τους βάση, θεωρούνται πολύ μικρά και μοιραία αναμένεται να καταλήξουμε πάλι, σε μια βεβιασμένη επαναληπτική συνεδρίαση των 30 αντιπροσώπων, οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν παραμείνουν στην αίθουσα, θα αποφασίσουν ως συνήθως για τους υπόλοιπους.
Επομένως, τα ίδια Παντελάκη μου , τα ίδια Παντελή μου….
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5133&Itemid=29

Τελευταία ανανέωση ( 06.05.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων