Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παγκόσμιο SΟS για το ντόμινο
Παγκόσμιο SΟS για το ντόμινο Εκτύπωση E-mail
01.05.10

Ανοικτή στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε τη χορήγηση άμεσης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα. Ο πλανητάρχης έπειτα από επείγουσα επικοινωνία του με τη «σιδηρά καγκελάριο» Α. Μέρκελ χθες τα ξημερώματα, ζήτησε να υπάρξει ταχεία συνδρομή στη χώρα μας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι ακόμη και οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον κίνδυνο ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία. Η παρέμβαση Ομπάμα δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ.

Σε έκτακτη επικοινωνία τους, ο Ομπάμα και η Μέρκελ συζήτησαν «τη σημασία (ανάληψης) αποφασιστικής δράσης από την Ελλάδα και έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη», για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Μπιλ Μπάρτον είχε εκφράσει τη «μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ για την ελληνική κρίση.

Την υποστήριξή του στη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε εξάλλου και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ αλλά και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλλων διάδοχος του Τρισέ, Αξελ Βέμπερ. Η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, σαν τελευταία λύση, είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί ντόμινο στην ευρωζώνη, είπε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στην «Βild Ζeitung», προσθέτοντας ότι η χορήγηση της βοήθειας αυτής πρέπει να γίνει με την υιοθέτηση «σκληρών όρων». Τόνισε επίσης ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας στο παρελθόν και η σημερινή της κατάσταση αποτελούν «βάρος για την ευρωζώνη».

Ανάσα στις αγορές. Η υπόσχεση για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας για την Ελλάδα από
τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε ανάσα στις αγορές που είχαν βρεθεί στο κόκκινο μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας από τους οίκους αξιολόγησης, που είχαν αυξήσει τους φόβους για ντόμινο στην ευρωζώνη.

Η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των ελληνικών κρατικών δεκαετών ομολόγων με τα γερμανικά (spreads) υποχώρησε κι άλλο σπάζοντας και το φράγμα των 600 μονάδων βάσης ύστερα από άλμα πάνω από τις 1.000

μονάδες βάσης προχθές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών που είχε βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους σημείωσε έντονη αντίδραση, καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 7,14%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες μετά τις υποβαθμίσεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά έξι εβδομάδων. Ανάκαμψη από τα χαμηλά έτους κατέγραψε και το ευρώ που ενώ είχε υποχωρήσει στα 1,31 δολάρια, στη συνέχεια ενισχύθηκε πάνω από τα 1,32 δολάρια.

Βοήθεια- μαμούθ. «Καταλύτη» αποτέλεσε όχι μόνο η υπόσχεση άμεσης κινητοποίησης του μηχανισμού αλλά και η «διαρροή» της πρόθεσης των ευρωπαίων εταίρων να διαθέσουν βοήθεια- μαμούθ στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 120-135 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 45 δισ. ευρώ που είχαν «υποσχεθεί πριν από μία μόλις εβδομάδα η Ε.Ε. (30 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (15 δισ. ευρώ).

Η κινητοποίηση των Ευρωπαίων πραγματοποιήθηκε όταν όλοι φοβήθηκαν ότι η κρί ση στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε καταστροφή ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η στρατηγική της «σιδηράς καγκελαρίου» Α. Μέρκελ να καθυστερήσει όσο μπορεί την παροχή βοήθειας απέτυχε, καθώς η Ελλάδα ξέμεινε τελικά από χρόνο απειλώντας με ντόμινο την ευρωζώνη. «Καθώς η κρίση χειροτέρευε, οι πολιτικοί υπολογισμοί έπρεπε να μείνουν πίσω για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ που αντικατέστησε το πολυαγαπημένο μάρκο», έγραφε η αμερικανική εφημερίδα.

Η «La Repubblica έκανε λόγο για «πόκερ μέχρι τελικής πτώσης» από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις αγορές τη στιγμή που το ενιαίο νόμισμα γινόταν βορά των αγορών με κίνδυνο να καταρρεύσει δίπλα στα απομεινάρια του Παρθενώνα. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται σε δημοσιεύματα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πριν από δύο μήνες που προειδοποιούσαν ότι κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ήταν με το δάκτυλο στη σκανδάλη κι ετοιμάζονταν να στοιχηματίσουν έως 10 δισ. δολάρια σε κατάρρευση της ευρωζώνης λόγω χρεών.

Αυτοκριτική Αλμούνια.
Για έλλειψη προετοιμασίας και για καθυστέρηση αντίδρασης των Ευρωπαίων στην κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ελλάδας έκανε λόγο χθες ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια: «Δεν υπήρξαμε επαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων που πιστεύει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «από τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που διακηρύχθηκε η στήριξη της Ελλάδας, μέχρι τις τελευταίες ημέρες που γίνεται πραγματική διαπραγμάτευση ενός προγράμματος προσαρμογής με χρηματοδότηση, πέρασαν δυόμισι μήνες, δηλαδή μία αιωνιότητα για μία κατάσταση σαν κι αυτήν».

Οι αντιδράσεις. Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία πάντως φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που οι Γερμανοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το ποσό που θα συνεισφέρουν μεγαλώνει και δεν θα ανέρχεται σε 8,4 δισ., αλλά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 25 δισ. ευρώ. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SΡD) Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει τη χορήγηση βοήθειας, αλλά ζήτησε να υποχρεωθούν οι τράπεζες να λάβουν μέρος στη λύση του ελληνικού προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του κόμματος της Μέρκελ, Leo Dautzenberg, ζήτησε από το Βερολίνο να πιέσει τις τράπεζες να παραιτηθούν από κάποια χρέη. Αυτό πρακτικά σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά η Κομισιόν και η Ε.Ε.

Ο καθηγητής Γ. Σταρμπάτι επίσης είπε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μπορεί να μπλοκάρει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας, κάτι που όμως ο ίδιος πιστεύει θέλουν και πολλοί συμπατριώτες του.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5124&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote