Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΑΜΑΙΚΑΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΑΜΑΙΚΑΣ Εκτύπωση E-mail
26.04.10

Του Σάκη Σερέτη

 

Κόντρα στην συνηθισμένη τακτική, που θέλει όλους τους πολιτικούς επισκέπτες από την Ελλάδα, να επισκέπτονται τα μεγάλα Ελληνοαμερικανικά σχολεία της παροικίας μας, αποτέλεσε η επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γρηγόρη Ψαριανού, στο ημερήσιο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμάικα.

Το ενδιαφέρον του βουλευτή για την αποτύπωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας των Ελληνοαμερικανικών σχολείων της παροικίας μας, τον οδήγησε στο συγκεκριμένο σχολείο, στο οποίο φοιτούν μαζί με τους Ελληνικής καταγωγής μαθητές και παιδιά διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας.

Το σχολείο βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την Αστόρια και δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή επίδειξης των σχολείων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, παρά την ανοδική του πορεία τα τελευταία χρόνια και την πολυσυλλεκτική σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του.

Στην περιοχή Τζαμάικας του Κουίνς όπου εδρεύει το εν λόγω σχολείο, το Ελληνικό στοιχείο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα να προσελκύει μαθητές και μαθήτριες από άλλες εθνότητες, στους οποίους όμως διδάσκεται ανελλιπώς η Ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός μας, με επιτυχημένα κατά γενική ομολογία αποτελέσματα. Αυτή η διαφορετική σύνθεση των μαθητών, σε συνδυασμό με την θέση του βουλευτή που θέλει να γνωρίζει ακριβώς, τι υπάρχει πίσω από την βιτρίνα, δρομολόγησαν τα βήματα του στο εν λόγω σχολείο. Όπου κατά την διάρκεια της δίωρης παραμονής του,

ενημερώθηκε από τον διευθυντή του σχολείου Δρ. Γεώργιο Μελικόκη, για την ιστορία του σχολείου και την μετέπειτα πορεία του στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και για όλα τα προγράμματα διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής γλώσσας.

Ο Δρ. Μελικόκης αναγνωρίζοντας την σημαντική προσφορά της Ελλάδας προς τα Ελληνοαμερικανικά σχολεία της παροικίας μας, που αφορά στην αποστολή και μισθοδοσία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ζήτησε την συμπαράσταση της Ελληνικής πολιτείας για την χάραξη μιας νέας κατεύθυνσης της Ελληνικής παιδείας στην Αμερική.

Χαρακτηρίζοντας την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανύπαρκτη χωρίς ουσιαστική προσφορά και ευθύνη στα θέματα παιδείας, εξέφρασε την σκέψη για την δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα οικοδομήσει ισχυρά θεμέλια για το μέλλον του Ελληνισμού στην παροικία μας, έχοντας πάντα την συμβολή του Ελληνικού κράτους.

Απαντώντας ο κ Ψαριανός, τόνισε πως «η υλοποίηση μιας τέτοιας σκέψης, θα πρέπει να υποστηριχθεί από την τοπική κοινότητα και να στελεχωθεί με άτομα, τα οποία έχουν οράματα και ανοιχτούς ορίζοντες για το μέλλον του Ελληνισμού, ενώ δεν θα πρέπει να ταυτίζουν κάθε τι Ελληνικό με την θρησκεία.

Έλληνες τόνισε, δεν είναι μόνο οι Ορθόδοξοι, υπάρχουν Έλληνες Καθολικοί και Έλληνες Μουσουλμάνοι όπως επίσης και άθεοι».

Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ύπαρξη των Ελληνοαμερικανικών σχολείων στο εξωτερικό, τα οποία προωθούν την γλώσσα και τον πολιτισμό μας, ενώ παράλληλα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην διαμόρφωση μιας νέας γενιάς φιλελλήνων.

Επισκεπτόμενος αρκετές αίθουσες διδασκαλίας, είχε την ευκαιρία να γνωριστεί και συνομιλήσει με τα παιδιά και τους δασκάλους, ενώ παρακολουθώντας το μάθημα Ελληνικών χορών, εντυπωσιάστηκε από τις χορευτικές επιδόσεις Ελλήνων και μη μαθητών.

Στις συνομιλίες που είχε με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες προσαρμογής και διαβίωσης αυτών, καθώς και των οικογενειών τους, ενώ παράλληλα ζήτησε να ενημερωθεί για τα κριτήρια και την διαδικασία επιλογής τους

Τέλος ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του, αφού συνεχάρη τον διευθυντή του σχολείου Δρ. Γεώργιο Μελικόκη, για τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτός και οι συνεργάτες του στο οικοδόμημα της παιδείας, ζήτησε την συμβολή του στο άνοιγμα μιας γέφυρας επικοινωνίας, που θα έχει σαν ζητούμενο την αξιοποίηση ευκαιριών, για την διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσα μας.

βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γρηγόρης Ψαριανός, είναι μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων και πολιτισμού του Ελληνικού κοινοβουλίου και επισκέφθηκε την Νέα Υόρκη, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου 1821.

 

 

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5115&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 29.04.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote