Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τρία πρόσωπα-κλειδιά της επιτήρησης
Τρία πρόσωπα-κλειδιά της επιτήρησης Εκτύπωση E-mail
26.04.10

Ο Ντομινίκ Στρος - Καν, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ και ο Μάρεκ Μπέλκα είναι τα τρία πρόσωπα-κλειδιά πίσω από την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε.

Ντομινίκ Στρος - Καν. Πολιτικός όσο και τεχνοκράτης (καθηγητής στην Ecole National d’ Administration και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοσιαλιστών του Λιονέλ Ζοσπέν) είναι ο σημερινός γενικός διευθυντής του ΔΝΤ. Πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την αναγέννηση του ΔΝΤ από τις «στάχτες» στις οποίες είχε περιέλθει λόγω των αποτυχημένων συνταγών του σε παρελθούσες οικονομικές κρίσεις. Ισως, μάλιστα, να ανήκουν σ’ εκείνον τα εύσημα για την αλλαγή στάσης του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Ο κ. Στρος - Καν φέρεται, ευρέως, να αποχωρεί από το Ταμείο πριν από τη λήξη της θητείας του για να τεθεί απέναντι από τον κ. Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012. Και όπως γράφουν οι Financial Times, «η σωτηρία του ευρώ δεν ήταν καθήκον το οποίο θα ήθελε ο κ. Σαρκοζί να αναθέσει σε αντίπαλό του».

Ολιβιέ Μπλανσάρ. Είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Η ρηξικέλευθη πρότασή του είναι εκείνη που έστρεψε τους προβολείς της επικαιρότητας πάνω του. Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών για πληθωρισμό 2% θα πρέπει να διπλασιαστεί στο 4%, κατά τον Μπλανσάρ. Αυτό θα λειτουργήσει ως εργαλείο μείωσης του χρέους και αύξησης των περιθωρίων άσκησης επεκτατικής πολιτικής. Ειδικότερα για την Ελλάδα θεωρεί «άνευ νοήματος» τον δανεισμό με υψηλά επιτόκια, ο οποίος καθιστά αδύνατη την ανάκαμψη.

Μάρεκ Μπέλκα. Είναι ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας (2004 - 2005) είναι υπέρμαχος ενός μηχανισμού για τη διάσωση των μελών της Ε.Ε. Επίσης, τάσσεται υπέρ μιας κοινής αρχής για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, εκ των οποίων οι ελληνικές κρίνει ότι θα χρειαστούν δίχτυ ασφαλείας.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5113&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote